Back: VII

23-06-08: Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van karakter – Hella Haasse

\n\n

Wederom voor de studie gelezen. Ik schreef in het eerste jaar een werkstukje ‘Feit en fictie in de historische roman. Hella S. Haasse en de geschiedwetenschap’. Het is te groot om het hier te plaatsen (mochten er gekken zijn die het willen lezen, be my guest en stuur even een mailtje) maar het was in ieder geval een leuk onderzoekje mt als uitkomst de strekking: Haasse heeft een wetenschappelijke methode gebruikt om een roman te schrijven – de verwerking van haar bronnen is dus onwetenschappelijk geweest. Het was ook een leuk boek, al ging het niet over ‘mijn eeuw’ (de 16e) maar over de 18e eeuw. Het is een aaneengeschreven briefwisseling van verschillende edellieden, terwijl de adel al een beetje op z’n retour is. Het vertelt het verhaal van een gedoemd huwelijk tussen de op eer en werk gerichte, verstandelijke Willem Bentinck en sentimentele Charlotte Sophie Bentinck-von Aldenburg. Het boek heeft veel sfeer en geeft een inkijkje in het adellijke leven en politieke verhoudingen van toen. Ik wil ooit nog eens het vervolg (De groten der aarde of Bentinck tegen Bentinck) lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.