Back: I

Het is ontzettend lang geleden dat ik een boeken-post heb gemaakt. Je zou je er zo schuldig over gaan voelen het gewoon nooit meer te doen, maar nee: I’ll redeem myself! Hierbij heb ik het geluk dat ik een lijstjes-neuroot ben, dus ook van alle boeken die ik uitlees, maak ik een lijstje. De beschrijvingen zijn (met uitzondering) niet zo uitgebreid zoals normaal het geval was, aangezien ik het oudste boek meer dan twee jaar geleden gelezen heb. Maar goed, iets is beter dan niets. Ik hoop dat dat hier ook op gaat. Ik post de berichtjes met een inspiratieloze titel op chronologische (eerst uitgelezen) volgorde. Ik hoop dat er nog wijs uit te maken is!

\n\n

10-08-07: Children of Dune – Frank Herbert

\n\n

Het derde boek van de allesomvattende Dune-serie. Aangezien het al een tijd geleden is dat ik het boek heb gelezen, kan ik alleen nog het gevoel van deze lees-ervaring voor me halen. Ik had wat moeite met dit deel van de serie. Ik vond het soms zo filosofisch dat ik het idee had dat het boek mijn petje te boven ging, alsof ik het verhaal niet helemaal kon vatten. Dat had ook wel iets. De serie in zijn geheel gaat in mijn beleving vooral over de werking van politiek en de consequenties daarvan. Het leven (eigenlijk met grote L, dus: het bestaan) gaat over keuzes maken die soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Gevolgen voor interactie tussen mensen, religieuze belevenissen maar ook voor de ecologie van het bestaan. En ja, dat is ingewikkeld. Inhoudelijk weet ik er op het moment niet veel meer over te zeggen, maar wie weet komt dat wel weer op gang als we het er hier over hebben… In ieder geval liet het boek mij ook weer zien dat er personen kunnen zijn die een werkelijke bijdrage kunnen leveren in het proces van de geschiedenis, al zou je dat na het lezen van het boek ook juist kunnen ontkennen. In Dune zijn gedeelten van die bijdrage al te voorzien, maar als je denkt dat je dan precies weet hoe de geschiedenis zal verlopen, guess again. Het laat zich niet voorspellen, hoe vergaand voorspellende gaven ook kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.