There’s no shame in taking it easy!

December 29, 2017

Dit jaar was het niet heel erg realistisch voor mij om in de keuken te staan voor het kerstdiner. Normaal zijn Marc en ik altijd een goed team bij het op tafel zetten van het kerstdiner, nu heeft hij alleen het meeste voor zijn rekening genomen. Ik wilde toch een bijdrage leveren, dus was ik op zoek naar iets makkelijks maar toch iets lekkers en fris voor het kerstdessert. Ik kwam op dit recept uit: Easy peasy Lemon Cheesecake. Bedankt, Goddelijke Huisvrouw, voor de inspiratie!

Bij de proefversie (letterlijk en figuurlijk, haha) was ik echter niet tevreden. De verhoudingen klopten niet, en ik vond de keuze voor monchou ook verre van ideaal. Ik heb dus een heel klein beetje met de ingrediënten geschoven, en ook wat in de bereidingswijze veranderd. Zoals ik hem hieronder heb gemaakt, misstaat hij niet in een kerstmenu, en binnen het half uur ben je helemaal klaar met het bereiden van de taart.

Ik heb de taart de avond van te voren gemaakt. Ik heb de taart bijna helemaal zittend gemaakt, omdat ik niet veel kan staan op het moment. Als je echt deeg moet rollen, is dat onmogelijk. Met deze taart is het echter perfect te doen. En iedereen heeft enorm gesmuld, inclusief ikzelf. Het is een zachte, toegankelijke, frisse taart geworden.

Simpele citroencheesecake

Ingrediënten, ongeveer 10 personen

 • 15 bastognekoeken
 • 75 gram roomboter
 • 150 ml slagroom
 • blikje gecondenseerde melk (bijvoorbeeld van Friesche Vlag)
 • 175 gram Philadelphia naturel
 • rasp en sap van 3 citroenen (gescheiden)
 • 125 gram frambozen en blauwe bessen ter decoratie

Bereidingswijze

 1. Vet een springvorm in met boter. Maal de bastognekoeken fijn in de keukenmachine (eventueel in twee keer). Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje op een laag vuur.
 2. Meng met een lepel de gesmolten boter met de koekkruimels. Verdeel het koekmengsel vervolgens gelijkmatig over de springvorm uit. Zet opzij.
 3. Doe de slagroom in de schaal van de mixer en zet de mixer aan op mediumstand. Doe er de gecondenseerde melk bij. Vervolgens doe je er lepel voor lepel de Philadelphia bij, en de citroenrasp. Dan weer lepel per lepel de citroensap erbij scheppen. Zet vervolgens de mixer iets hoger. Het romige mengsel moet uiteindelijk zo dik zijn als dikke vla (of zelfgemaakte mayonaise). Zet dan de mixer uit.
 4. Verdeel met een spatel het roommengsel gelijkmatig over de bodem. Dek af met afdekfolie en laat een nacht in de koelkast staan om op te stijven.
 5. Versier voor het serveren met de vruchten.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *