Suiker

December 23, 2016

Nadat ik voor het totale Kerstmenu (voor- tussen- hoofd- bij- en nagerecht en lekkers voor bij de koffie) 600 gram roomboter en 650 gram kristalsuiker had laten meebrengen, gingen er bij mij toch wat alarmbellen af. Toen las ik onderstaand artikel in de BBC GoodFood van deze maand. Ik dacht eraan dat ik, op mijn 22e, begon met koffiedrinken met melk en 3 zoetjes. Sinds ik 5 jaar geleden definitief stopte met zoetjes gebruiken (en het drinken van cola light), zweer ik bij zwarte koffie en vind ik niks heerlijkers (vast ook niet goed ;-)). Ik drink nu overigens helemaal geen frisdrank meer. Ik vind het dus heel aannemelijk dat ik op andere fronten mijn smaakpapillen ook aan andere smaken kan laten wennen, ook aan minder suiker. Het zou zo goed zijn, ook omdat er aan mijn moeder’s kant suikerziekte in de familie zit. Ik vrees alleen dat ik de enige zal zijn in huis. Wat vinden jullie?

Reacties 4

 • Toos Heeren

  Hoi ! Als je inderdaad stilstaat bij wat er met de Kerst en Oud en Nieuw aan calorieën in huis (en in je maag) terecht komt, schrik je je inderdaad wild. Maar de rest van het jaar ben je ongetwijfeld goed bezig denk ik zo. Ben jaren geleden gestopt met suiker in de koffie. Mijn man ook. We weten nu niet beter. En frisdrank haal ik eigenlijk alleen in huis voor bezoek. Het is allemaal een kwestie van wennen. Lightproducten geloof ik ook niet in, maar kom bij mij niet met een gebakje langs, want ik ga gegarandeerd voor de bijl….Dus moeilijk, tweeslachtig, zwak? Verder zweer ik bij roomboter, vind halvarine e.d. niet smakelijk. Maar om op je vraag terug te komen: aan minder suiker wen je snel volgens mij. De slogan “minder maar wel lekker” probeer ik altijd maar voor ogen te houden. En ik neem of iets waar gewone suiker inzit, of niks. Want die kunstmatige zoetstoffen zie ik ook niet zitten.

 • josine

  Hoi

  ik heb in mijn pubertijd is een streng suikervrij dieet gevolgd en ja het is een kwestie van wennen en als ik toen een glas gewone cola dronk of een ander product met suiker vond ik het gewoon vies!!!

 • J&A

  Het is inderdaad een kwestie van wennen: thee en koffie zonder suiker en frisdrank aanlengen met water bijvoorbeeld. Als je dan een glas pure frisdrank voor je neus krijgt schud je jezelf af: superzoet:)
  Maar ik merk aan mezelf dat als je een paar dagen minder suiker gebruikt dat je dan soms ineens zin krijgt in iets zoets bijvoorbeeld een lekker stuk chocola of zo en dan ben je weer verzadigd..
  Dus een beetje suiker per dag kan geen kwaad volgens mij, maar alles met mate zullen we maar zeggen!

 • Regina Auteur

  Bedankt voor jullie reacties!! Ik merk dat ik al bijna geen suiker gebruik, maar ik heb dan ook nog geen taart gebakken of iets dergelijks. Nog niet met minder suiker kunnen proberen dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *