Geroosterde tomatensoep

June 19, 2016

Een winnaar als je een grote groep gasten te eten hebt en niet teveel gedoe wilt. Een tomatensoep bomvol tomaten in de hoofdrol, niets meer en niets minder. Tot nu toe altijd een succes geweest, maar probeer en oordeel zelf! Let op: De voorbereiding begint een dag van te voren.

IMG_7400

Ingrediënten
voor ongeveer 8 personen (grote porties)
of 12 personen (kleine porties)

 • 2 kg rijpe tomaten
 • pot zongedroogde tomaten op olie á 200 g
 • 300 ml olijfolie extra vièrge
 • 1 liter tomatensap
 • 5 tenen knoflook, gekneusd
 • versgemalen zout
 • blaadjes van 1 plant basilicum
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • paar druppels Worcestershire sauce
 • versgemalen peper
 • 200 ml slagroom (optioneel)

IMG_7402

Bereiding

 1. Neem een grote braadslede (of ovenschaal) en doe daar de rijpe tomaten, zongedroogde tomaten, olijfolie, tomatensap, knoflook en wat versgemalen zout. Bedek met aluminiumfolie en laat het in de koelkast een nacht marineren.
 2. De volgende dag: Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de braadslede voor 30 tot 40 minuten in de oven, of tot de tomaten wat zijn opengebarsten en een beetje beginnen te verkleuren en de zongedroogde tomaten een beetje beginnen te verschroeien.
 3. Haal de braadslede uit de oven en verscheur er de basilicumblaadjes over. Houd er een paar over ter garnering, als je wil. Bedek de braadslede weer, en laat het 30 minuten trekken op kamertemperatuur.
 4. Breng alles over in een grote soeppan en maak alles fijn met de staafmixer tot het een egale substantie heeft.
 5. Als je gaat opdienen, verwarm je de soep en kan je er naar smaak wijnazijn, worcestershire sauce en peper doorheen doen om de soep verder op smaak te brengen. Je kunt er dan ook room bij doen om een tomatencrèmesoep van te maken, maar ook zonder is hij lekker romig van smaak.
 6. Eet smakelijk!

gertomsoep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *