Een eerste keer voor alles

July 21, 2014

Nu dat ik bevallingsverlof heb en mijn dochter en ik niet meer in het ziekenhuis liggen, heb ik het koken en bakken weer helemaal hervonden! Voordat ik met verlof ging, werkte ik fulltime in twee functies, en was ik erg blij dat M. vaak het eten al klaar had staan als ik ‘s avonds thuiskwam. Nu heb ik het plezier in koken en bakken weer helemaal teruggevonden. Inmiddels heb ik alweer kersentaartjes, een banaan-walnotencake en een volkoren perencake gebakken. Dat waren allemaal recepten van anderen, dus die plaats ik hier niet, maar vandaag heb ik weer zelf iets gecreëerd – wel op basis van de beste elementen uit verschillende andere recepten. Al is een crumble niet echt zomers, is het wel echt tijd voor rabarber. Dus zie hieronder, mijn rabarber crumble: het eerste recept dat ik als kersverse moeder heb geschreven.

Rabarber crumble

Ingrediënten, voor de crumble:

 • 100 gr bloem
 • 100 gr rietsuiker
 • 100 gr koude roomboter (ongezouten)

Ingrediënten, voor de vulling:

 • 750 gr rabarber
 • 250 gr kristalsuiker
 • scheutje water
 • kaneelstokje

Rabarber

Bereiding

 1. Meng de bloem en de rietsuiker in een beslagkom. Doe de boter erbij, en snijd de boter met twee messen in kleine blokjes. Was je handen met koud water, en wrijf de bloem, boter en suiker tot grove kruimels. Zet de kruimels minstens 30 minuten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Was de rabarber, en snijd deze in stukjes. Doe in een pan met de suiker, water en het kaneelstokje erbij. Breng het aan de kook en laat 5 minuten rustig doorkoken.
 4. Haal het kaneelstokje uit het rabarbermengsel en doe het mengsel in een ovenschaal. Laat een beetje afkoelen. Strooi de kruimels erover, en zet de crumble 30 minuten in de voorverwarmde oven (of als de crumble bruin is en de rabarber eronder bubbelt). Leg bakpapier onder de ovenschaal, zodat eventueel opborrelend rabarber niet op de bodem van de oven terechtkomt en mogelijk aanbrandt. Lekker met vanille vla of ijs, of gewoon au naturel. Eet smakelijk en wel goed blazen!

Reacties 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *