Tajine met kabeljauw

March 27, 2013

Deze keer weer een recept, zoals jullie van oudsher van me gewend zijn. Ik heb de tajine er maar weer eens bijgepakt! Nu niet met rundlam, kip of zeebaars, maar met kabeljauw. Ik heb er couscous bij geserveerd, zoals bij dit gerecht. Ik heb  daarvan expres teveel gemaakt; je kunt couscous prima voor bij de lunch bewaren, of als makkelijke maaltijd. Het recept is voor twee personen.

Ingrediënten

 • 400 gr kabeljauw, in grove stukken en gekruid met zout en peper
 • 1 teen knoflook, fijngesneden
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • halve theelepel chilipoeder
 • halve theelepel cayennepeper
 • kleine gedroogde chilipeper, fijngehakt
 • 1 citroen, waarvan de schil geraspt
 • 2 eetlepels olie om in te bakken
 • 2 aardappels, in kleine gelijke blokjes
 • 2 tomaten, 1 in kleine stukjes gehakt, de ander in schijfjes gesneden
 • handvol groene olijven, in kleine stukjes gehakt
 • bosje platte peterselie, fijngesneden
 • bosje koriander, fijngesneden
 • versgemalen peper en zout

tajinekabeljauw

Bereiding

 1. Meng de knoflook, komijn, chilipeper, cayenne peper en gedroogde chilipeper met het sap van de helft van de citroen waarvan je de schil geraspt hebt. De geraspte schil houd je achter voor straks. Breng op smaak met zout en meng dit goed. Laat het een minuut of tien staan, zo trekken de smaken goed in. Verdeel wat van de marinade over de vis zodat deze goed bedekt is, houd de rest achter.
 2. Verwarm de tajine op middelhoog vuur. Doe de olie in de tajine en voeg de rest van de marinade toe. Doe de gehakte tomaten erbij. Voeg dan de blokjes aardappel toe, de plakjes tomaat, de citroenrasp en de olijven. Meng dit goed, doe er 100 ml water bij, dek af en laat op half vuur staan. Voeg water toe als de tajine te droog wordt, anders kan het gemakkelijk aanbakken. Zorg in ieder geval dat de groenten in de tajine altijd onder een laagje water staan. Roer regelmatig.
 3. Zodra de aardappel zacht begint te worden, doe je de kabeljauw erbij. Roer voorzichtig door, en laat de vis in ongeveer 5 minuten garen. Strooi er de peterselie en koriander over, en serveer direct.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *