Gevulde koeken

November 8, 2012

Ik kwam er een tijd geleden achter dat een vriend van ons een grote liefde heeft voor gevulde koeken. Volgens mij heeft hij ze pas recent ontdekt. Natuurlijk vond ik niets leuker dan ze zelf voor hem te maken. Wat is dat toch een groot plezier, als iemand iets zo ontzettend lekker vindt! Inmiddels heb ik ze al een aantal keer voor hem gemaakt: elke keer is het weer heel erg de moeite waard. Maak ze nu ook zelf!

Gevulde koeken

Ingrediënten, voor 10 koeken

 • 400 g zelfrijzend bakmeel
 • 225 gram witte basterdsuiker
 • 180 gram roomboter + extra klontje boter
 • 1 ei
 • 300 gram amandelspijs
 • 2 eidooiers
 • 8 el water
 • garneeramandelen

Bereiding

 1. Zeef het zelfrijzend bakmeel in een mengschaal. Meng de suiker erdoor, en voeg de boter in blokjes en ei toe. Kneed dit tot een stevig en egaal deeg. Laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
 2. Verwarm de oven op 200 graden voor.
 3. Doe het amandelspijs in een schaaltje en maak los met een vork. Meng er 1 eidooier door en het klontje boter. Dit maakt de spijs smeuïg. Voeg als laatst 4 el water toe.
 4. Rol het in de koelkast opgestijfde deeg zo plat mogelijk uit. Steek met een mini-taartvormpje met kartelrand (ik heb ze van de HEMA) uit.
 5. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Verdeel 10 uitgestoken stukjes deeg op het bakpapier en kwast ze in met een vochtig (beetje water) keukenkwastje. Schep er met een theelepel amandelspijs op. Rol het overig deeg weer uit en steek weer 10 uit. Leg hiervan het uitgestoken deeg op het deeg met de amandelspijs, en druk goed aan.
 6. Klop de laatste eidooier los met 4 el water. Bestrijk de gevulde koeken hiermee met een keukenkwastje. Garneer met de amandelen en bestrijk nogmaals. Bak de koeken in 25 minuten goudbruin.
 7. Veel kook- en eetplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *