Vlierbloesem

June 2, 2012

De Vlier staat nu in bloei! Wij plukken er al twee jaar de vruchten van, of zal ik zeggen: De bloesem. Vorig jaar hebben we Vlierbloesemchampagne gemaakt, en omdat er toen een ongelukje was gebeurd met een geklapte fles hebben we dit jaar Vlierbloesemsiroop gemaakt. Vorig jaar hebben we de schermen geplukt in het park, maar dit jaar mochten we bij de buurvrouw in de tuin komen bietsen. Het recept voor Vlierbloesemchampagne is van mijn zus, maar ik mocht het hier publiceren. Tip: Doe niet te wild met de schermen; het stuifmeel moet je zo veel mogelijk zien te behouden. Daar komt de typische smaak van vlierbloesem vandaan.

Vlierbloesemchampagne

Ingrediënten voor 6 liter

 • 21 vlierbloesemschermen
 • 900 gr suiker
 • 6 liter water
 • 2 citroenen
 • 1 limoen
 • 3 el witte wijn azijn

Bereiding

 1. Haal zoveel mogelijk de luisjes van de schermen af. Als je geen groot genoege pan hebt, kun je de hoeveelheden per 2 liter in een pan maken; de ingrediënten deel je dus door 3. (300 gr suiker, 2 liter water, 3/4 citroen, 1/3 limoen, 1 el azijn).
 2. Los de suiker op een laag vuur met 1,5 liter water op. Roer vaak. Na ongeveer 5 minuten zal de suiker zijn opgelost. (Als je het per 2 liter maakt, dus 300 g suiker in 0,5 liter oplossen). Zet het vuur uit en giet er 4,5 liter (1,5) koud wouter op.
 3. Snijd de citroenen en limoenen in stukken en doe die bij het suiker mengsel. Doe de azijn en de bloemschermen erbij en roer door.
 4. Dek de pan af en laat het mengsel drie dagen trekken.
 5. Kook glassen flessen uit waar je de champagne in kunt gaan doen. Beugelflessen werken het beste. Zeef de champagne door een kaasdoek en verdeel over de flessen. Label en dateer.
 6. Nu geldt: des te langer je wacht, des te meer het op champagne gaat lijken. Na twee of drie weken heb je zeker bubbels. Bewaar de flessen op een veilige plek: Ze kunnen springen, weet ik uit eigen ervaring. Mijn zus bewaart de flessen in de kruipruimte en dat hebben wij dit jaar ook gedaan. Wikkel de flessen in doeken, zodat als er eentje klapt je het enigszins op kunt vangen. Bewaar de geopende fles in de koelkast.

Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten voor 2 liter

 • 5 citroenen
 • 550 g suiker
 • 1,8 liter water
 • 16 vlierbloesemschermen

Bereiding

 1. Schil en pers de citroenen en bewaar de schillen
 2. Los de suiker in het water op, op een laag vuur. Roer vaak. Na ongeveer 5 minuten zal de suiker zijn opgelost.
 3. Haal zoveel mogelijk de luisjes van de bloemschermen af. Doe de schermen bij het water en laat ze in het zachtpruttelende suikermengsel trekken.
 4. Doe na 10 minuten de citroenschillen erbij. Haal het mengsel van het vuur en laat afkoelen.
 5. Zeef de bloemen en schillen uit het mengsel met een keukenzeef. Voeg het citroensap toe.
 6. Roer het citroensap er goed doorheen en zeef alles door een kaasdoek.
 7. Kook de flessen waarin je de siroop wil doen uit, en vul ze met de siroop. Label en dateer. Wij bewaren de aangebroken fles in de koelkast en bewaren de ongeopende flessen dus in de kruipruimte.

Reacties 1

 • Judith

  Nou nou, wat ontzettend experiementeel ben je bezig. Knap hoor, dat je zo inventief bent en al je eigen sapjes aan het maken bent. Jammer dat ik je vandaag op het laatste moment niet meer zo lang kon zien, maar toch fijn je nog even gesproken te hebben. Het is vanmiddag erg druk op mijn werk, dus maar goed dat ik gekomen ben. Hopelijk tot snel ziens lieve Regina! Liefs Judith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *