Mijn peertjes

January 4, 2012

Dit recept is zoals zoveel hier op “Het is vast mislukt” vanzelf uitgegroeid tot wat het nu is. Een beetje proberen en experimenteren. Stoofpeertjes, iets waar velen mee zijn opgegroeid. Ik wilde de peertjes subtiel van smaak houden, heel neutraal en fris. Ik denk dat ik daar uiteindelijk wel in geslaagd ben. Dus zie hier:

Stoofpeertjes

Ingrediënten, voor ongeveer 10 peertjes:

 • 900 ml water
 • 100 ml rode port
 • 1 kg stoofpeertjes
 • schil van een halve citroen
 • 2 stukjes pijpkaneel
 • 4 el suiker

Bereiding

 1. Schil de peertjes voorzichtig zodat ze hun eigen vorm behouden.
 2. Kook ze met het water, de port, de suiker, kaneelpijpjes en citroenschil in ongeveer 1 uur gaar.
 3. Om te serveren: Schep de peertjes uit hun siroop in een schaal. Tip: Schenk de siroop in glazen, er is vast wel een liefhebber voor te vinden in huis, het laat altijd goed smaken!
 4. Snijd de onderkantjes van de peertjes zodat ze mooi op het bord kunnen staan (idee van de wederhelft!) – zoals je hieronder ziet, bijgaand aan een hertenbiefstukje met cranberry saus. Altijd een winnaar.

Reacties 4

 • rutger

  Stoofpeertjes zijn lekker!

  Grappig om te zien dat jij de peertjes heel houdt en eigenlijk een hele lichte siroop maakt.
  Ik doe het overigens altijd wat meer uit de losse pols, maar maak altijd partjes van ongeveer 2kg peerjes, doe er twee flesjes bessensap bij (wel erg zuur) zoveel suiker als nodig om het lekker zou te maken, een flinke scheut port, citroenraspsel, vanillesuiker, kanneelstokjes en dan my special ingredients: zwarte peper en kruidnagels. Dit jaar heb ik er overigens ook wat chilipoeder doorheen gedaan. Vond ik zelf ook wel een aanrader.

 • Regina

  Oh, wat leuk! Ik wist niet dat jij ook peertjes maakt!
  Het lijken me wel veel ingewikkelde smaken bij elkaar, maar wie weet is dat wel hartstikke lekker! Ik heb het juist heel neutraal gehouden, om het peertje nog goed te kunnen proeven. Maar goed, wellicht ben ik na het proeven van jouw peertjes wel helemaal over! 😉 Volgende keer als we bij jullie zijn stoofpeertjes?!

 • rutger

  Als ze dan te koop zijn (de onbehandelde peren 😉 ) dan vind ik dat een prima plan. Het spannende van mijn recept is wel dat het een uit de losse pols recept is. Dus veel proeven en maar hopen dat het weer een succes is 😀
  Overigens ben ik ook wel benieuwd naar die meer neutrale peertjes. (En Cranberry saus en hertenbiefstuk klinkt ook erg lekker ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *