Mysterie ontrafeld

December 29, 2011

Ondanks de dappere poging van Judith wist niemand wat ik van plan was met kerst. Ik vind het altijd fijn om ruim voor het kerstdiner alle gerechten zoveel mogelijk te proberen, om te kijken of het haalbaar is voor zes personen, en natuurlijk om te kijken of het lekker is! Daar ging de laatste post over. Nee, het waren geen pompoencakejes, maar wel goed bedacht, Ju! Wat het dan wel was: “Ginger & caramel apple puddings” van de Good Food van November 2010. Gelukkig dat we getest hebben! Ik heb er uiteindelijk een eigen recept van gemaakt voor kerst. Ik heb het recept van de Good Food uiteindelijk als uitgangspunt genomen, maar het toetje dat het uiteindelijk geworden is, lijkt er niets meer op. Ik vond namelijk de gember te overheersend. Met trots presenteer ik u het dessert van het kerstmenu 2011:

Potjes van gekarameliseerde appels

Ingrediënten:

  • 50g margarine
  • 4 kleine elstar appels, geschild, klokhuis verwijderd, en in kleine stukjes gesneden
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 140 g roomboter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 ml karnemelk
  • 1 vanillepeul
  • 100 g bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel bicarbonate of soda (te koop bij speciaalzaak of molen)
  • poedersuiker
  • (zelfgemaakt) ijs om erbij te serveren. Ik heb het ijs zelf gemaakt naar de Semifreddo van Jamie Oliver

Bereiding:

  1. Warm de oven voor op 180 graden. Vet 6 ramekins in met boter en bestuif ze met een beetje bloem. Tip het bloem dat overblijft eruit.
  2. Verwarm de margarine in een koekenpan tot het begint te bruisen. Doe de appels erbij en bak op middelhoog vuur voor ongeveer 1 minuut. Doe de basterdsuiker erbij en wacht tot het volledig is opgelost. Verdeel dit appelmengsel over de ramekins.
  3. Voor het beslag klop je de boter en basterdsuiker met een elektrische mixer tot een romig mengsel, totdat de boter en suiker volledig gemengd zijn.
  4. Mix in een andere schaal het ei, de karnemelk, de zaadjes van de vanillepeul en roer dit met het botermengsel.
  5. Doe er de bloem, bakpoeder, bicarbonate of soda en een mespuntje zout bij.
  6. Verdeel over de ramekins en laat 1 cm onder de rand vrij. Zet ze op een bakplaat met bakpapier eronder en bak ze in de oven voor 20 minuten, of tot ze zijn gerezen en goudbruin van kleur.
  7. Bestuif met poedersuiker door een zeef boven de ramekins te houden en er poedersuiker boven uit te strooien. Serveer met het (zelfgemaakte) ijs, en eet smakelijk!

Reacties 3

  • Judith

    Wat ziet het er mooi uit, zeg! Je mag weer trots zijn op jezelf. Je had er deze week al over vertelt. En verklapt wat het geheime recept was, waar je zelf wat aan hebt veranderd. Als het heeft gesmaakt zoals eruit ziet, dan denk ik dat het zeker een geslaagd nagerecht moet zijn geweest!
    Liefs Judith

  • J&A

    Nou, wij kunnen het zeker beamen: het was een ontzettend lekker toetje! De schaaltjes waren eigenlijk te klein…. Chapeau voor Regina!!
    En dat er geen gember bij zat vonden wij in ieder geval geen gemis!
    Liefs, J&A

  • Regina Auteur

    Heel erg bedankt voor de leuke en lieve reacties! Ik ben blij dat het zo bevallen is en dat jullie het er op de site ook mooi uit vinden zien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *