Sjem

November 17, 2011

De laatste tijd ben ik nogal van het persoonlijke. En wat is er nu leuker dan, als bedankje aan de gastvrouw/heer, een potje eigengemaakte jam te geven? Ik heb er in ieder geval plezier in gehad. Ik heb tot nu toe twee soorten jam gemaakt. Hieronder kun je lezen welke, en hoe ik dat gedaan heb.

Pruimenjam

Ingredienten, voor 2 potjes

 • 500 g pruimen
 • 300 g suiker
 • 250 ml water
 • 75 ml citroensap

Bereiding:

 1. Snijd de pruimen door de helft en verwijder de pitten. Doe ze in een ruime pan en voeg het water toe. Breng aan zachtjes aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat dit ongeveer een uur pruttelen met de deksel op de pan, totdat het fruit zacht is.

 2. Voeg de citroensap en suiker toe en roer regelmatig terwijl je het vuur laag hebt totdat de suiker is opgelost. Breng dan weer aan de kook en laat het weer een uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, roer regelmatig en pas op dat het niet aanbrandt.
 3. Wanneer de jam met lange dikke druppels van een houten pollepel komt, is de jam klaar.
 4. Kook ondertussen een paar glazen potjes uit om ze te steriliseren.

 5. Als de jam klaar is, doe je hem over in de schone glazen potjes. Het beste is als je de jam in de potjes doet als het nog warm is, maar afgekoeld kan ook. Als je de jam warm in de potjes hebt over gedaan, houd je de potjes (nadat je de deksel erop hebt gedraaid) even op z’n kop zodat de lucht eruit gaat.
 6. Je kunt de jam ongeopend in een donkere ruimte tussen de 6 en 12 maanden bewaren en na opening in de koelkast 6 weken.

Rabarber-Gember-Citroenjam

Ingredienten, voor 3 potjes

 • 750 g rabarber
 • 500 g suiker
 • 75 ml citroensap
 • rasp van 1 citroen
 • 4 cm verse gember
 • 6 bolletjes gember op siroop

Bereiding:

 1. Haal de toppen en bladeren van de rabarber en snijd in stukjes. Doe de rabarber, suiker en citroensap in een pastic bewaarbakje en laat een nacht in de koelkast staan.
 2. Doe het rabarbermengsel over in een ruimte pan. Snijd de verse gember fijn en doe die in een theefilter die je met een knoop afsluit. Roer op een laag vuur tot de suiker is opgelost (ongeveer 5 minuten). Breng daarna aan de kook en kook op een hoog vuur voor 30 minuten, roer regelmatig. Pas op dat het niet aanbrandt!

 3. Wanneer de jam met lange dikke druppels van een houten pollepel komt, is de jam klaar.
 4. Kook ondertussen een paar glazen potjes uit om ze te steriliseren.
 5. Als de jam klaar is, doe je hem over in de schone glazen potjes. Het beste is als je de jam in de potjes doet als het nog warm is, maar afgekoeld kan ook. Als je de jam warm in de potjes hebt over gedaan, houd je de potjes (nadat je de deksel erop hebt gedraaid) even op z’n kop zodat de lucht eruit gaat.
 6. Je kunt de jam ongeopend in een donkere ruimte tussen de 6 en 12 maanden bewaren en na opening in de koelkast 6 weken.

Je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker zelf houden! 😉

Reacties 2

 • moedertje2

  Leuk, ben nu pruimenjam aan het maken, het ruikt al heel erg lekker. Heel erg bedankt voor het delen van je recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *