Dit is een leuk en gezellig gerecht voor met z’n twee. Het recept waarop ik het mijne gebaseerd heb, was echter voor een groter gezelschap, dus je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen. Het is uiteindelijk weer een eigen recept geworden, met een andere bereidingswijze dan mijn uitgangspunt. De aanpassingen mochten er wat ons betreft wezen; we hebben er lekker van gegeten!
Pastei voor twee
Ingrediënten, voor 2 personen
- 3 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- 1 prei, in dunne ringen
- 1,5 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
- 4 middelgrote champignons, in plakjes
- 2 kleine kipfilets, in stukjes
- versgemalen peper en zout
- 1 klontje margarine
- 1 klontje bak en braad
- 1 el verse platte peterselie, fijngehakt
- 1 takje verse tijm, fijngehakt
- 150 ml kippenbouillon
- 50 ml slagroom
- 2 el bloem, plus een beetje voor het bestuiven
- 1 eigeel, losgeklopt met 1 el melk
Bereiding:
- Smelt de margarine in een hapjespan. Doe er de prei en bleekselderij in en bak op een middelmatig vuur voor ongeveer 8 minuten. Roer regelmatig.
- Schep de bloem erbij en roer goed met een spatel. Bak voor 2 minuutjes. Doe er de bouillon en room geleidelijk bij. Breng aan de kook. Zet daarna het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat 10 minuutjes sudderen. Roer af en toe.
- Laat ondertussen de bak en braad smelten in een koekenpan en wacht tot het bruin wordt. Breng de kip op smaak met peper en zout. Bak de kip in de boter bruin. Schroei de kip alleen even dicht en bruin; het hoeft niet gaar te zijn. De kip gaart straks verder in de oven. Als de kip bruin is, doe je de champignons erbij in de pan. Laat deze ook bruin worden en draai het vuur uit.
- Doe de kip en de champignons bij de saus. Roer goed en haal van het vuur. Breng op smaak met peper en zout en doe de platte peterselie en de tijm erbij.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en vet je ovale ovenschaal (voor twee personen) in, vergeet niet de randen aan de bovenkant ook in te vetten.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoekige lap, net iets groter dan je ovenschaal.
- Schep de vulling in de ovenschaal. Drapeer het deeg over de vulling (zorg dat er een klein beetje overhang is) en haal het restdeeg eraf met de botte kant van een mes. Maak met het mes ook kleine inkepingen langs de rand van het deeg. Maak met een scherper mes een sneetje van 1 cm in het midden van de pastei. Zo kan de hitte uit de vulling weg, en ‘ontploft’ de pastei niet.
- Het restdeeg kun je weer uitrollen en er decoratieve vormen uitsnijden, zoals op de foto. Bestrijk met het losgeklopte eigeel.
- Zet de pastei voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai dan de temperatuur lager tot 200 graden en bak voor nog eens 13 minuten, of tot het deeg mooi bruin is.
Ik heb er een frisse salade bij geserveerd. De slagroom die over was, heb ik lekker voor bij het toetje stijf geklopt. Zonde om weg te doen!
Lekker hoor. Jammer dat ik de binnenkant niet kan zien. Maar met dit recept en mijn eigen fantasie kan ik mij daar wel een voorstelling van maken.
Liefs Judith