Als er een grote groep gasten komt eten, is er niks zo fijn als soep te maken als voorgerecht. Je kunt het van te voren al bereiden; en op het moment van opdienen, hoef je het alleen maar even op te warmen en af te maken. En – wat ook belangrijk is – iedereen was in het geval van deze soep tevreden, geloof ik! Ik vind mierikswortel en courgette heerlijk bij elkaar passen. Die tip heb ik geloof ik eens opgedaan bij het kijken van een kookprogramma; ik heb alleen geen idee meer welke…
Courgettesoep met mierikswortelcrème
Ingrediënten, voor 8 personen
- 1 courgette, in blokjes
- 3 stengels bleekselderij, in reepjes
- 2 aardappels, geschild en in blokjes
- 1 prei, in ringen gesneden
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1,5 liter groentebouillon (van 3 bouillon-tabletten)
- 200 ml crème fraîche
- 1 tl mierikswortelpasta
- versgemalen peper en zout
- paar sprietjes bieslook
- klontje boter
Bereiding:
- Laat de boter smelten en bruin worden in een soeppan. Fruit de ui, bleekselderij en knoflook hier in aan, wacht tot de ui glazig is, en voeg de blokjes aardappel toe. Bak even mee. Voeg de prei toe en uiteindelijk de courgette. Roer goed door en laat even bakken.
- Voeg de bouillon toe en roer goed door. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken, tot de aardappel gaar is. Breng op smaak met peper. Haal van het vuur en laat de soep afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer.
- Je kunt de soep weer verwarmen wanneer je hem wil serveren. Pas op dat je de soep niet voor een tweede keer door laat koken. Verwarmen is voldoende.
- Roer ondertussen de crème fraîche los met de mierikswortelpasta. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de warme soep over diepe borden. Schep er de mierikswortelcrème op, en maak af met de sprietjes bieslook.
Eet smakelijk en een gezellige tijd toegewenst!