Vitamines in een krokant korstje

August 11, 2010

Ik heb op het moment genoeg tijd om onze nieuwe oven uit te proberen. Onderstaand recept was een manier om wat kliekjes op te maken. Het resultaat vonden we geslaagd en het was erg leuk om het te maken, dus ik wilde het graag met jullie delen. De volgende keer zou ik er nog wat knapperigs bij doen in de vulling, zoals walnoten of geroosterde pijnboompitten. Verder was het lekker voor een doordeweekse avond! We hebben er met z’n tweeën van gegeten, maar ik heb nu voor morgen nog een lekkere lunch over. Veel kookplezier!

Groene groentetaart

Ingrediënten, voor 3 personen

 • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
 • 3 stengels bleekselderij, gewassen en fijngesneden
 • 1 prei, gewassen en in dunne ringen
 • 4 bosuitjes, gewassen, alleen het wit, in dunne ringen
 • flinke hand gemengde verse kruiden (ik heb verse oregano, verse basilicum en verse krulpeterselie gebruikt, maar je kunt ook kiezen wat je lekker vindt en/of nog hebt liggen of hebt groeien in de tuin/op het balkon)
 • klein handje verse dille, fijngesneden
 • 450 verse spinazie, gewassen
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 100 g feta, in blokjes
 • 75 g roomkaas
 • 75 g oude kaas, geraspt
 • versgemalen zout en peper
 • snufje nootmuskaat
 • olijfolie in te bakken en olijfolie extra vierge
 • 2 el sesamzaad

Bereiding:

 1. Verwarm 2 el olijfolie om in te bakken in een hapjespan. Draai het vuur laag en doe de prei, bosui en bleekselderij in de pan. Smoor de groenten ongeveer 10 minuten zonder ze te bruinen. Breng de spinazie in een pan aan de kook met een klein laagje water. Laat het slinken en giet af. Druk hierbij zoveel mogelijk water weg door het vergiet, zodat zoveel mogelijk vocht wegvloeit.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met olijfolie om in te bakken. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een vierkante lap die de taartvorm kan bekleden. Bestuif je werkvlak en deegroller zo nodig met bloem. Vul het deeg uit over de vorm, laat het iets over de rand hangen.
 3. Hak de spinazie fijn. Doe de spinazie in een kom met de drie soorten kaas, 3/4 van het ei, de gesmoorde groenten, het verse kruidenmengsel, de verse dille en 2 el olijfolie extra vierge bij elkaar in een ruime kom. Roer goed, maar voorzichtig, door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 4. Vul het groentemengsel uit over het deeg in de vorm. Klap de overhangende deegranden over de vulling. Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart 20 min.
 5. Haal de taart uit de oven, maar laat de oven op 200 graden draaien. Bestrijk het deeg aan de bovenkant van de taart met de rest van het ei en bestrooi met de sesamzaadjes. Bak de taart nog eens 25 min in de oven tot hij knapperig en goudbruin is.

Ik heb er een simpele salade bij gemaakt van enkele blaadjes ijsbergsla en rucola met daarop 1 tomaat in achten gesneden, bestrooid met 6 fijngehakte groene olijven en een tl kappertjes. Once you go green…..

Reacties 3

 • Judith

  Helemaal top. Ik ga hem zeker een keer maken voor een speciale gelegenheid. Leuk!
  Ook nog even wil ik zeggen dat ik je nieuwe stekkie helemaal leuk vind. Ik kom zeker vaker langs (als t mag, natuurlijk 😉 ) Wees er maar trots op.

  knuffel Judith

 • Regina Auteur

  Ja natuurlijk mag dat!!! Graag zelfs!

  Ik ben heel blij dat je het ook zo mooi vindt. Wij zijn er immers ook heel trots op!

 • Iris

  Deze had ik gemaakt! En zowel m’n ouders als m’n broertje vonden het erg lekker. En voor m’n broertje is dat bijzonder, iets met enkel groente ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *