Verjaardagstaart

April 12, 2010

Als er bij ons iemand jarig is, mag hij/zij kiezen wat voor taart ik maak. Ieders ‘lievelings’ komt een keertje langs. Deze keer kwam het verzoek van mijn schoonvader, één van de meest trouwe bezoekers van hetisvastmislukt.nl. Hij is geen moeilijke klant; zijn wensen waren: abrikoos en witte chocolade. En naast een heel leuk feestje, was dit het resultaat:

A’s verjaardagstaart

Ingrediënten

 • 180 g witte chocolade, fijn gesneden + een beetje voor de garnering
 • 620 ml slagroom
 • 115 gram ongezouten roomboter
 • 175 gram kristalsuiker+2 tl kristalsuiker
 • 3 eieren
 • 225 gram bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • mespunt zout
 • 1 blik perziken, heel goed uitgelekt
 • scheutje bruine rum
 • 250 gram mascarpone
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 50 g amandelschaafsel

Bereiding:

 1. Beboter twee springvormen van 24 cm doorsnede en besprenkel met bloem. Knip twee stukken bakpapier te grote van de bodem uit en leg deze in de springvorm. (Je kunt de taartbodems ook om-en-om bakken als je maar één springvorm bij de hand hebt), Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Verwarm 120 ml slagroom in een pannetje met een dikke bodem, laat het niet koken. Voeg 115 gram van de witte chocolade toe en laat het smelten. Roer goed zodat er een glad mengsel ontstaat en laat dit afkoelen.
 3. Roer de boter en suiker bij elkaar met een vork en klop het met een garde schuimig op. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop steeds goed met je garde. Doe in een andere mengkom de bloem, het bakpoeder en het zout bij elkaar en meng dit even door. Voeg nu steeds om en om wat van het bloemmengsel en het roommengsel toe aan het eiermengsel en klop dit steeds goed door met de garde. Als je klaar bent, heb je het beslag. Vul dit uit over de twee springvormen (of vul uit in één springvorm en bewaar de rest van het beslag in de koelkast om later het proces te kunnen herhalen voor de andere cake-laag) en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Test dit door een saté prikker in de cake te steken: als hij er droog uit komt, is hij gaar. Stort de cake-lagen na het bakken uit op een rooster, haal het bakpapier eraf en laat ze verder afkoelen.
 4. Voor de vulling klop je de 250 ml slagroom stijf in een schone glazen kom. Schep er kleine schepjes van de mascarpone bij en voeg de overige witte chocolade en de vanille suiker toe. Doe er 2/3 van de abrikozen (in kleine stukjes gesneden) bij en voeg naar smaak een scheut van de rum bij en roer goed door. Proef of je ‘m goed op smaak vindt en voeg desgewenst nog iets van de ingrediënten toe.
 5. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpannetje goudbruin en laat afkoelen.
 6. Klop de overige slagroom stijf (250 ml) met twee theelepels suiker. Leg een cake-laag op een bord en verdeel er de vulling op. Leg hierover de andere cake-laag en smeer met een mes een deel van de pasgeklopte slagroom erover. (Zie de foto) Versier de taart met de overige abrikozen (in partjes) en maak de taart af door de overige slagroom met een spuitzak in toefjes op de taart te spuiten. Rasp wat witte chocolade over de taart om te garneren en verdeel het amandelschaafsel over de zijkant van de taart (Zie de foto).

Volgens mij heeft de jarige er weer een geslaagd feestje op zitten. Ik vond het in ieder geval weer gezellig en ook een leuk excuus om weer lekker in de keuken te mogen staan. Veel bakplezier allemaal!

Reacties 3

 • J&A

  Nog een late reactie namens de jarige job A: de taart was erg lekker en voor herhaling vatbaar!! Er is dus ook geen kruimeltje overgebleven.

  Liefs,
  J&A

 • Judith

  Volgens mij heb je hier toch echt niet de foto van jouw zelf gemaakte taart geplaatst en zit je de boel een beetje te neppen, Regina! Want deze taart ziet er te proffie uit. Ik kan het haast niet geloven, dat dit zelf gemaakt is………..
  Nou ja, ik moet ook wel. Want jij liegt nooit, zo weet ik. Echt mooi gemaakt weer, zeg. Zo zie ik ze op de Mariniersweg bij mijn meesterbakker in de etalage staan. En dan zijn ze nog niet eens eetbaar. Knap gemaakt hoor, Regina! Echt prachtig!

  ps: succes met de verhuizing

  Liefs Judith

 • Regina Auteur

  Dank je wel voor je lieve bericht, Ju! Het is inderdaad niet gelogen, kijk maar naar de reactie van J&A 😉 Maar eh, geloof het of niet: Iedereen kan dit maken! Volg bovenstaand recept, en voila! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *