Tagina

March 12, 2010

Niet zo lang geleden noemde mijn kleinste nichtje mij steevast “Tagina”. Totaal onwetend over het feit wat een tajine is – laat staan dat ze weet dat ik er heel graag mee kook – liet ze me breeduit glimlachen zodra ze dit uitriep. Helaas, aan alles komt een eind: inmiddels kan ze al heel goed voluit (en nog steeds heel snoezig) “Tante Gina” zeggen. Vanavond beleefde ik weer eens dat er niets fijner is om de werkdag af te sluiten dan met lekker in de keuken staan. Het resultaat mocht er – al zeg ik het zelf – zeker zijn!

Kiptajine met amandelen

Ingrediënten, voor twee personen

 • 1 kipfilet van ca. 200 g, in vijf gelijke stukken gesneden
 • 2 el olijfolie om in te bakken
 • 3 tomaten, elk in achten
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • een handje blanke amandelen
 • verse koriander, fijngesneden (naar keuze)
 • 100 ml kippenbouillon (van tablet)
 • 1/2 tl safraanpoeder
 • 1/2 tl kaneelpoeder
 • 1 tl bloemenhoning
 • versgemalen peper en zout

Voor erbij:

 • 150 g couscous
 • 250 ml kippenbouillon (van tablet)
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 1 el verse koriander, fijngehakt
 • 1 el verse munt, fijngehakt
 • 4 worteltjes, in dunne plakjes
 • 1/2 komkommer, in kleine stukjes
 • 1 tomaat, in kleine stukjes
 • 1 el verse koriander, fijngehakt
 • sap van een halve citroen
 • 1 el olijfolie extra vierge

Bereiding:

 1. Kook de worteltjes beetgaar. Giet ze af. Meng in een saladeschaal met de komkommer, tomaat en koriander. Doe er de citroensap en olijfolie extra vierge bij, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet apart en laat de smaken lekker inwerken.
 2. Rooster de amandelen in een koekenpannetje goudbruin.
 3. Verwarm de olie in de tajine. Voeg de ui en knoflook toe, en bak die tot glazig. Voeg de tomaten en safraan toe en bak tot de tomaten zacht zijn. Voeg de bouillon toe. Kruid de kip met peper en zout en doe de stukken in de tajine. Dek de tajine voor ongeveer 8 minuten af, roer af en toe.
 4. Doe de couscous in een schaal en giet er de bouillon over. Dek ongeveer 5 minuten af met huishoudfolie. Doe er daarna de olijfolie extra vierge bij met de koriander en munt. Breng op smaak met peper en roer los met een vork.
 5. Haal het deksel van de tajine en voeg de kaneel en honing toe. Laat nog 2 minuten pruttelen. De saus is inmiddels dik geworden.
 6. Garneer met de amandelen en desgewenst met koriander. Serveer met de couscous en de salade.
 7. En klaar is Tagina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *