Mijn eigen favoriet

February 18, 2010

Van alle dingen die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd, vind ik dit denk ik het lekkerst. Wij kijken nogal wat Engelse kookprogramma’s en op die manier konden wij niet om dit gerecht heen: Fish Pie. Ik heb er heel wat voorbij zien komen en in kookboeken zien staan, maar ik ben uiteindelijk de uitdaging aangegaan om zelf een recept te creëren. Dit is het resultaat. Het is jammer dat het snel zo prijzig wordt met de vis, maar anders zouden we het veel vaker eten!

Fish Pie

Ingrediënten

 • 500 g zalmfilet
 • 500 g tilapiafilet
 • 6 aardappels
 • wat klontjes margarine
 • ongeveer 50 ml halfvolle melk
 • 1 tl mosterd
 • versgemalen peper en zout
 • 4 eieren
 • 3 bosuitjes
 • 150 verse spinazie
 • 250 ml slagroom
 • halve kippenbouillontablet
 • 150 geraspte belegen kaas
 • sap van halve citroen

Bereiding:

 1. Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en doe ze in een pan met gezouten heet water. Kook ze gaar en kook de laatste 8 minuten de eieren mee in de pan.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de vis in grove stukken. Was de spinazie en snijd de bosuitjes in ringetjes.
 3. Doe ondertussen de slagroom in een koekenpan. Verwarm op een middelhoog vuur. Zorg dat de room nog net geen belletjes krijgt en verbrokkel de bouillontablet erboven. Breng op smaak met de citroensap. Doe de spinazie erbij en laat deze slinken. Als de spinazie is geslonken, zet je het vuur heel laag.
 4. Als de aardappels en eieren gaar zijn, schep je de eieren uit de pan. Spoel ze af met koud water, laat ze goed afkoelen. Zodra ze koud zijn kan je de eieren in kwarten snijden.
 5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper. Doe de melk, boter en mosterd erbij en roer dit met een vork glad tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Besprenkel de vis met peper en zout en doe ze in een ovenschaal. Giet de room eroverheen. Doe de bosuitjes en eieren erbij en schep voorzichtig door. Probeer de grote stukken vis aan de randen van de schaal te krijgen. Aan de randen wordt de ovenschaal namelijk het warmst dus heb je de kans dat de grotere stukken vis tegelijk gaar zijn met de kleinere stukjes in het midden. Strooi er de kaas overheen. Verdeel de aardappelpuree er vervolgens over. Maak het af door mooie ronde bewegingen in de puree te maken met een vork.
 7. Zet de pie voor ongeveer 15/20 minuutjes in de oven tot de puree goudbruin is en de vis gaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *