Een voorgerechtje om mee voor de dag te komen

February 14, 2010

Dit gerechtje heb ik omgedoopt tot Blini extraordinair. Het mag eigenlijk geen blini heten, want – zo heb ik geleerd bij het BBC-programma The Restaurant – dat is eigenlijk een hapje dat je in één keer in je mond kunt stoppen. Vandaar dat ‘extraordinair’. Het is gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay, maar dan natuurlijk aangepast op mijn eigen wensen. De onderstaande foto is van de afgelopen kerstdagen, maar ik heb het inmiddels al vaker gemaakt en het is een paar keer van gedaante gewisseld. Toch wilde ik jullie het niet onthouden!

Blini extraordinair

Ingrediënten, voor 4 personen

 • 40 g tarwebloem
 • 45 g boekweitmeel (onder andere verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
 • 1 kleine theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kristalsuiker
 • 100 ml halfvolle melk
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 1 ei
 • klontje margarine
 • 175 g gerookte zalm
 • 125 ml zure room
 • 1 theelepel citroensap
 • versgemalen peper en zout
 • 2 el kappertjes, of zwarte olijfjes fijngehakt
 • 75 g rucola
 • olijfolie extra vierge citroen

Bereiding:

 1. Maak eerst het beslag. Meng daarvoor de tarwebloem, boekweitmeel, suiker, een kwart theelepel versgemalen zout en bakpoeder goed door elkaar in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en doe de melk en de eetlepel olijfolie erbij. Meng met een lepel de ingrediënten geleidelijk door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat. Zet de beslagkom even opzij.
 2. Scheidt het eiwit van het eigeel en doe het eiwit in een schone glazen kom. Het eigeel heb je niet nodig. Klop het eiwit heel stijf in de kom (zorg dat je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het ei eruit loopt) en spatel dit door het beslag.
 3. Roer ondertussen de zure room door met wat peper en zout en de citroensap. Snijd de gerookte zalm in mooie repen.
 4. Smelt een klontje margarine in een goede koekenpan en laat het bruin worden, verdeel over de pan. Zet het vuur op middelhoog. Schep met een lepel 4 keer wat beslag in de pan. Het beslag loopt een klein beetje uit, zodat er vier kleine pannenkoekjes ontstaan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten ongeveer 2 minuten zodat ze mooi bruin worden.
 5. Verdeel de pannenkoekjes over vier borden. Schep op elk pannenkoekje een beetje zure room, verdeel er de zalm omheen en besprenkel met kappertjes of fijngehakte olijfjes. Verdeel er de rucola op of omheen en maak het af met wat olijf olie extra vierge erover en wat versgemalen zout en peper.

Veel eetplezier!

Reacties 5

 • Wendy

  ♪En er staan weer recepten op. Olé!♪

  Leuk hoor Reg, ik ga dat pannenkoekje zeker een keer zelf maken, was heerlijk. Wat is het verschil tussen een gewone en een kleine theelepel? Ik heb van die speciale maatschepjes, hoe meet je dat dan af?

 • J & A

  Inderdaad een voorgerechtje om mee voor de dag te komen! Heel erg lekker: een echte aanrader!
  Ramsay kan er nog wat van leren.
  veel groetjes van de Kerstproevers J & A.

 • Judith

  Mmmm, ziet er lekker uit. Ik ben wel een liefhebber van gerookte zalm. vooral als deze van de visboer komt, supervers is en dan ook nog eens uit schotland komt. Ooit op bij mijn zus. Deze was trouwens niet roze, maar dieprood. Heel bijzonder, die schotse, wilde gerookte zalm. (maar ja, daar betaal je ook wat voor)
  Dit recept ga ik zeker eens proberen. Misschien een leuke om eens samen te maken? Kan jij mij een beetje begeleiden, toch?

 • Regina

  Wat een leuke berichtjes; bedankt!

  Wen, dat is een goede vraag! Ik weet niet hoe het overeenkomt met maatlepeltjes ed. maar onder een kleine theelepel versta ik een afgestreken theelepel en anders bedoel ik een theelepel met ‘een dakje’ erop, dus een volledig gevulde theelepel met een bergje erop. Snap je wat ik bedoel? 🙂

  J&A, dat Ramsay er nog wat van kan leren vind ik wel wat veel gezegd, maar ik vloek in ieder geval niet in de keuken, haha! Must count for something! 😉

  Ju, lijkt me hartstikke leuk dit samen te maken, goed idee! Wel bijzonder, die echte rode wilde schotse zalm waar je over schrijft. Lijkt me heerlijk. Ik heb het alleen nog maar ik boeken zien staan…

 • Wendy

  Nou, ik heb ze vrijdag gemaakt en het was een succes! Ik ga zeker op zoek naar meer recepten met boekweitmeel want het smaakte weer heerlijk. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *