Baksels

February 14, 2010

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik een echte zoetekauw en vind ik het hartstikke leuk om dingen te bakken. Hieronder weer wat resultaten! Ik heb beide lekkernijen onder andere een keertje gemaakt toen we met vrienden een weekendje weg gingen. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier zullen beleven met het bakken als dat ik er altijd mee beleef. En dat het jullie natuurlijk goed zal smaken!

Worteltjestaart

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • 170 g kristalsuiker
 • 150 ml zonnebloem olie
 • 200 g tarwebloem
 • 3 tl koekkruiden
 • 1 tl spa rood
 • 200 g wortelen
 • 100 g rozijnen
 • 65 g gepelde walnoten
 • 50 g pijnboompitten
 • 200 g poedersuiker
 • 2 el warme melk
 • 3 el warm water

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kleine springvorm (bijvoorbeeld 15 cm doorsnede) en vet die in. Verdeel wat bloem over de bodem. Roer met een garde in een beslagkom de eieren, de suiker en de olie door elkaar. Doe er de bloem, koekkruiden en spa rood doorheen om een beslag te krijgen.
 2. Rasp hierboven de wortels en spatel er de rozijnen, walnoten en pijnboompitten goed doorheen, zodat de ingrediënten goed verdeeld zijn.
 3. Doe het beslag in de vorm en bak de taart een uur in de voorverwarmde oven. Hij is gaar als je er met een satéprikker in prikt en die er door uit komt. Als hij nog niet gaar is, zet je de taart weer even terug in de oven tot dat hij wel gaar is. Als hij klaar is, zet je hem even buiten de oven om af te koelen.
 4. Maak ondertussen het glazuur. Doe de poedersuiker in een kom en roer en de melk en het water goed doorheen. Als de glazuur te droog blijft, doe je er nog een beetje vocht bij. Je kunt het glazuur ook verwarmen, zodat hij makkelijker smeerbaar wordt. Als de taart is afgekoeld, verdeel je het glazuur erover. Laat het glazuur goed hard worden.

Ik ben er gek op, worteltjestaart! Onderstaande klassieker is ook altijd een succes om bij de koffie in huis te hebben. Ontzettend makkelijk en lekker om te maken, en veel goedkoper om zelf te maken dan om bij de bakker te kopen!

Hollandse boterkoek

Ingrediënten

 • 300 g tarwebloem
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 275 g koude roomboter
 • snuf zout
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 1 ei, losgeklopt

Bereiding:

 1. Neem een vaste taartvorm en vet die in. Meng de bloem en de basterdsuiker goed door elkaar heen in een beslagkom. Snijd de boter snel in stukken en doe die erbij met het zout en de vanillesuiker. Snijd de boter vervolgens met twee messen klein. Zo voorkom je dat de boter snel warm wordt, wat zou gebeuren als je het met je handen zou doen.
 2. Was je handen af met koud water en kneed er snel met koele handen een samenhangend deeg van. Verdeel dit over de taartvorm en laat deze in de koelkast voor minstens een uur rusten.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Bestrijk de taart met het ei en maak er met de botte kant van een mes ruitfiguren in.
 4. Zet de koek onderin de oven en bak hem voor 40 minuten goudbruin. Druk na het bakken met een bolle lepel de bovenkant wat plat. Laat de boterkoek helemaal afkoelen.

Reacties 2

 • J&A

  De worteltjestaart is inderdaad erg lekker! Hebben wij de boterkoek al eens geproefd? En jeee..weer nieuwe recepten op je site!
  Veel liefs, J (&A)

 • Regina

  Dat is een goede vraag… Ik weet niet of ik de boterkoek al eens heb meegenomen naar O-G. Ik denk het bijna wel… Maar ja, ik bak ook zoveel, dat is moeilijk bij te houden 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *