Zoete citroen

October 8, 2009

Vorige maand mocht ik me weer lekker uitleven op een gezellige verjaardag! Degene die jarig is, mag kiezen welke taart er gemaakt wordt. Onderstaand vinden jullie het resultaat! Volgens mij was de jarige niet ontevreden over zijn keuze…

Citroentaart, voor ongeveer 8 personen

Ingrediënten voor de bodem

 • 400 g bloem
 • 140 g poedersuiker + extra voor garnering
 • 200 g ongezouten roomboter
 • citroenrasp van 1 citroen
 • 1 vanillepeul
 • 1 ei, geklopt

Ingrediënten voor de vulling

 • 9 eieren
 • 400 g kristalsuiker
 • citroenrasp van 2 citroenen
 • sap van 5 citroenen
 • 250 ml slagroom

Verjaardag Pieter_20090906_12

Verjaardag Pieter_20090906_15

Bereiding:

 1. Meng de bloem en de poedersuiker goed door elkaar in een mengschaal. Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit bij het bloemmengsel. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de citroenrasp in en schraap de vanille-zaadjes erboven uit de peul. Voeg het ei toe en kneed het beslag zo snel mogelijk met je handen. Als alles voldoende gemengd is en er een glad deeg is ontstaan, pak je het in plastic folie en laat je het op zijn minst 30 minuten in de koelkast liggen.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een een springvorm van 24 cm in. Rol het deeg (na minstens 30 minuten koelen) heel erg dun uit met een deegroller op een werkvlak bestuift met bloem. Vul het deeg over de springvorm uit en laat minstens een centimeter over de rand hangen. Leg bakpapier op het deeg en vul dit uit met droge bonen zodat de bodem en de zijkanten uitgevuld zijn. Zet de bodem in de oven voor ongeveer 15 minuten. Dit noem je ‘blind bakken’. Haal het bakpapier en de bonen eruit en bak de bodem dan nog eens ongeveer 10 minuten.
 3. Bereid ondertussen de vulling. Klop de eieren met de kristalsuiker en citroenrasp in een ruime kom tot het glad is. Voeg de citroensap toe en daarna de room. Blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
 4. Zet de oven terug op ongeveer 120 graden. Schenk de vulling op de nog warme bodem. Bak de taart ongeveer 30 minuten en laat hem daarna minstens een uur afkoelen en opstijven. Als je de taart wil serveren, bestrooi je de stukken taart met poedersuiker.

Ik had aanvankelijk meer deeg gemaakt dan nodig was. Geen probleem, want toen hadden we nog wat citroenkoekjes voor bij de koffie! Het overgebleven deeg uitrollen en met een limonadeglas uitsteken. Vervolgens ongeveer 20 minuutjes bakken in een oven van 180 graden.

citroenkoekjes

Reacties 8

 • J & A

  Hallo Regina, Leuk weer al die receptjes!
  Deze taart was inderdaad een succes, en de citroenkoekjes waren ook een goede vondst.
  JAMMIE!

  veel liefs, J & A

 • Judith

  Ik ben geen zoetekauw, maar hiervan begin ik te watertanden, hoor. Ik ben namelijk dol op de smaak van citroen. Ik denk dat ik deze taart voor 4 december maar eens ga proberen te maken. Bedankt weer, voor dit lekkere recept.

  Liefs Judith

 • Arturo

  Hmmmm Torta al Limone… ziet er erg lekker uit! ga het zelf snel eens uitproberen. Erg leuke site trouwens Regina. Hopelijk ga je ‘m helemaal volgooien met heerlijke recepten. Complimenten!

  En een vraagje aan Juutje… Is je Verjaardagstaart gelukt?

 • Judith

  Verjaardag niet geviert. Ik heb me laten verwennen in mijn favoriete restaurant, de Sultan-lounge. Maar wie weet maak ik hem alsnog een keer.

 • Arturo

  Nou Ju, dan zal het waarschijnlijk Pasen worden toch… hahaha… Bij mij komt ie dan zeker op tafel.

  Maar Regina, wanneer kunnen we het volgende recept van je verwachten… 🙂

  Groetjes,
  Arturo

 • Regina Auteur

  Sorry dat het zo lang heeft geduurd voordat er weer een berichtje door mij gepost werd! Jullie hebben helemaal gelijk; ik moet daar meer tijd voor vrij maken. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om te doen, mijn kooklog bijhouden. Ik probeer ook bijna elke week iets nieuws omdat ik zoveel plezier heb in het koken. Alleen het posten laat vaak heel lang op zich wachten door drukte met de studie. Bedankt dat jullie me nog niet op hebben gegeven en toch trouw blijven kijken, ondanks al het wachten. Thanks!

  Arturo, welkom hier! Leuke berichtjes!

  En Ju en Janneke, laten jullie weten wat jullie ervan vonden als jullie de kans hebben gehad ‘m een keer te maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *