Seizoen op je bord II

September 4, 2009

Waar het vorige pastagerecht zo goed bij het voorjaar en de zomer past, is onderstaand gerecht uitermate geschikt voor in de herfst! De eerste keer dat we het op hadden, had ik het met vriendin Iris gemaakt. Van die keer is ook onderstaande foto bewaard gebleven. Sinds die tijd heb ik het een aantal keer gemaakt, want het was een groot succes! Gisteren hebben we er nog met zijn drietjes van gegeten. Samen met Iris had ik zelf de tagliatelle gemaakt, maar je kunt ook gedroogde tagliatelle gebruiken (ongeveer 75-100 g per persoon).

Kastanje-tagliatelle, voor 3 á 4 personen

Ingrediënten

 • 300 g gemengde paddestoelen
 • margarine
 • 2 tenen knoflook
 • 1/2 wijnglas witte wijn
 • ca. 250 g tagliatelle
 • handvol peterselie, fijngehakt
 • klein bosje bieslook, in korte stukjes geknipt
 • 30-40g versgeraspte Parmezaanse kaas
 • versgemalen zout en peper
 • 250 gekookte kastanjes (vacuüm verpakt, verkrijgbaar bij o.a. de wildhandel)

kastanjetagliatelle

Bereiding:

 1. Borstel voor de saus de stof en het zand van de paddestoelen. Snijd de steeltjes kort af en snijd of scheur de paddestoelen overlangs doormidden, in vieren of in achten, zodat alle stukken ongeveer gelijk van formaat zijn.
 2. Verwarm een klont margarine in een grote sauspan en smoor de knoflook een minuut zonder hem te laten kleuren. Doe de paddestoelen erbij en schep ze een minuut of 2 om voor je de wijn toevoegt en de alcohol laat verdampen. Breng op smaak met zout en peper en neem de pan van het vuur.
 3. Breng voor de pasta een grote pan met water aan de kook, doe er zout en een scheutje olie in, gevolgd door de tagliatelle en kook de pasta in enkele minuten al dente. Giet af en vang een deel van het kookwater op.
 4. Breng voor de kastanjes een klein pannetje met water aan de kook en laat de kastanjes in de verpakking ongeveer 5 minuten in het kokende water liggen. Maak het pakje open en snijd de kastanjes in kleine stukjes.
 5. Doe de pasta in de pan met paddestoelen, vermeng alles luchtig en voeg nog wat klontjes van de boter toe. Meng de gesneden kastanjes, peterselie en het bieslook erdoor en voeg als je de saus wil verdunnen een scheutje kookwater toe. Serveer de pasta bestrooid met parmezaan.

Hier in huis wordt er steeds weer om dit gerecht gevraagd en dat lijkt me een goed teken! Toch een eigen idee door de kastanjes op deze manier te gebruiken en gisteren zei Marc nog: “Ik vind dit je lekkerste pastagerecht.” Het heeft een zoetige herfstachtige smaak dus we zijn al helemaal klaar voor het seizoen! Veel kookplezier!

Reacties 6

 • Judith

  Ah, als er zoveel positieve reacties op komen, dan ga ik het ZEKER eens proberen te maken. Hoewel ik de kastanjes op de een of andere manier niet zo zou zien zitten. Ik zou er bijv. gerookte kip doorheen doen, denk ik. Vind je dat een belediging voor je gerecht? En als extra wat nootjes ofzo. Maar ik ben bang dat ik kastanjes niet zo lekker ga vinden. Hoewel ik ze nog nooit op heb, dus ja…wat de boer niet kent….Dat geldt dus ook voor mij.
  Oh, en ik zou er VEEEEEEEEEL meer paddenstoelen doorheen doen. Dat vind ik namelijk zo lekker.

  Maar bedankt voor deze tip. Ik ga hem snel eens maken. Al is het maar met mijn eigen draai eraan. Hoop echt dat je dit niet vervelend vindt.

 • Judith

  Hoi lieve Regina,

  Aangezien je helemaal in to the Pasta bent, momenteel. Wil ik je dit recept niet onthouden. Het is één van mijn favo’s en zeker geliefd bij mijn gasten.

  Titel: Pasta Champignonfantastico

  4 kipworstjes (of andere worstjes als je dat liever wil, maar kipworstjes bij Jumbo bijv zijn toch het lekkerste, vind ikzelf)
  3/4 tenen knoflook (jaja, lekker stinkie stinkie……)
  Pasta Fusilie
  2 zakjes Knorr Champignonsaus
  1 bakje kastanjechampignons (zelf even halveren)
  1 diepvries prei a la creme
  geraspte belegen kaas
  1 kuipje créme fresh
  gehakte verse peterselie
  1 eetlepel oregano

  De pasta koken.
  Worstjes snijden en daarna even aanbraden. Knoflook even in olie of boter aanbakken (niet te lang, dan wordt het bitter) champignons en oregano erbij en dit zo’n 3 minuutjes meebakken. Prei erbij en even meebakken. Dan deksel op de pan en lekker laten sudderen. Worststukjes bij de prei-champ.mix doen. water en champignonsausmix (2 zakjes dus dubbele hoeveelheid water…LET OP!!!) in een appart pannetje mengen. Eventueel kun je nog wat mosterd toevoegen of een scheutje wijn (wat je lekker vindt en in huis hebt…..experiementeer maar wat). Als laatste eventueel (is niet nodig als je het minder smeuig wilt hebben) de creme fresh erbij. Even laten warm worden en serveren met de pasta (ook kun je de pasta al door het geheel roeren in de pan. Dat doe ik thuis altijd. Is wat makkelijker en dan neemt de pasta toch de saus al lekker in zich op….)

  Ik hoop dat je eruit komt. Heb het even snel hier neergezet en ben van plan om vaker een aanvulling op je gerechten te gaan geven. Ik denk namelijk dat je dat ook wel leuk vindt en misschien jouw andere lezers ook wel. Ik heb nog veel mogelijkheden. Van Kikkererwten met gehakt en prei tot Aspertuna. Van Andijviestamppot met gehakt en uiensoeppoeder tot Zeebaars met kappertjes/citroensaus. maargoed, nog even geduld meid. want ieder gerecht van jou zal mijn link tot mijn gerechten leggen en daardoor voor jouw weer nieuwe inspiratie gaan brengen.

  Dikke knuf Ju

 • Judith

  Oh, de peterselie vergeten. Die als laatst over het gerecht doen en vooral even niet roeren. Staat mooi en smaakt nog beter……..
  Oh, en een scheutje wijn erbij kan natuurlijk ook. Of wat dragon……ach, met prei a la creme, kastanjechamps, worstschijfjes en champignonsausmix kun je als basis alle kanten op.

  kus moi

 • Iris

  Wat leuk dat je het er op hebt gezet! Het was ook heerlijk. Ik ga snel naar die wildhandel van je op zoek voor de kastanjes en dan ga ik het zelf ook weer eens maken! Zonder de verse pasta dan ;). xx!

 • J & A

  Ik sluit me bij de voorgangers aan: dit ga ik binnenkort ook eens proberen! Voor de kastanjes zal ik wel een keertje naar Roosendaal moeten rijden.
  Veel liefs, J & A

 • J & A

  Vorige week donderdag heb ik dit recept gemaakt en zoals ik al vertelde: te weinig kookwater bewaard met als gevolg dat de maaltijd te droog uitviel. De smaak vond ik lekker, maar A houdt niet zo van gekookte kastanjes. Dus ik vrees dat ik dit recept niet zal herhalen. Jammer!
  Veel liefs, J & A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *