Menu Billy

December 14, 2008

Eindelijk een vervolg op ons Billy-avontuur! Want een avontuur, dat was het. We hadden zelfs een heel menu opgesteld voor onze eters. Een menu dat typisch is voor ons, dus ik ben benieuwd of er wat wijs uit te maken is. Ik vond het toch wel leuk om het er voor de volledigheid erop te zetten. Dit hebben we ervan gemaakt:

Menu Billy

Bruschetta au tomate, l’ail et basilic
Smaakmakertje met de Italiaanse smaken van knoflook, tomaat en basilicum

Gravlax au vinaigrette de tomate et herbes divers
In zout gegaarde zalmfilet naar Scandinavisch recept met een frispittige dressing van tomaat en diverse kruiden

Purée Léontine avec de baguettes au grains entiers du maison
Vitaminekessoep van prei, erwten, sla, spinazie en diverse kruiden geserveerd met volkoren baguettes

«Piep!» parle la souris dans la maison avans
In rode wijn, knoflook en rozemarijn gemarineerde gebraden schoudermuis van het rund geflankeerd door een aardappelmieriksworteltaart en een frisse citrussalade

Duo de Reine Regina
Koneninnen duo van fluweelzachte chocolade mousse en hemelsche Cambridge burnt cream

Hieronder is het hoofdgerecht te zien, dat Marc voor zijn rekening nam. Het recept kan ik dus niet plaatsen, maar ik wilde jullie dit plaatje toch niet onthouden:

Dan blijft er nog over: Het desert! Ik kon niet kiezen dus besloot ik er een duo van te maken. Volgens mij werd dat wel gewaardeerd. Voor het blanke deel van deze ‘duo penotti’ kan ik je verwijzen naar Marco Pierre White. Ik heb zijn recept van deze Cambridge Burnt Cream volledig gevolgd, met uitzondering van deze stappen: Ik gebruik altijd 2 vanillestokjes in plaats van 1,5 en ik brand twee keer een suikerlaagje, in plaats van 1. Dus als de pudding is afgekoeld en ongeveer een dag in de koelkast heeft gestaan om op te stijven, doe ik ongeveer een theelepel rietsuiker over de pudding, die ik met een Crème Brulée brandertje brand en vervolgens herhaal ik dat nog een keer. Bovendien doe ik geen theedeek in de ovenschaal, maar zet ik de puddingvormpjes direct in de schaal en geef ik ze een warm water badje met kokend water.

En voor het andere gedeelte van het toetje dat Marc als Duo de Reine Regina heeft omgedoopt, geldt dat het een ontzettend makkelijk recept is, en bijna altijd een succes: Chocolade Mousse

Ingrediënten, voor 6 porties

 • 4 el kristalsuiker
 • 6 el water
 • 130 g goede pure chocolade (het liefst met een cacao percentage van minstens 75%)
 • eigeel van 6 eieren
 • 250 ml slagroom

Deze foto is genomen toen we het toetje een keer hebben voorgeproefd.

Bereiding:

 1. Zet een hittebestendige schaal bovenop een steelpan met zachtjes kokend water. Breek de chocolade in kleine stukjes in de schaal. Roer in de chocolade totdat het volledig gesmolten is. Haal de chocolade van het vuur en zet het opzij.
 2. Doe ondertussen de suiker in een pannetje met een dikke bodem met het water. Laat de suiker met het water smelten tot een vloeibare siroop en haal het pannetje van het vuur.
 3. Doe het eigeel in een mengschaal. Schenk er de hete siroop overheen en klop dit constant door met een garde totdat het mengsel bleek (ondoorzichtig) en wat dikker wordt.
 4. Schenk de gesmolten chocolade bij dit mengsel. Klop de slagroom stijf en lepel dit er met een spatel voorzichtig doorheen.
 5. Verdeel de mousse over 6 glaasjes en zet het voor minstens 6 uur in de koelkast. Om zeker te weten dat het een mooie mousse wordt, kan je ‘m het best heel de nacht in de koelkast laten staan.
 6. En zo kwam ons Billy Diner aan z’n eind. Het was een hele leuke ervaring, en bovenal heel erg gezellig. Met kerst mogen we weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *