Menu Billy: koud voorgerecht

November 23, 2008

Omdat de droom voor een wandvullende boekenkast dankzij mijn schoonouders werkelijkheid gaat worden, vonden we het wel een leuk excuus om een bedankt-dineetje voor ze te organiseren. Het werd een 5-gangenmenu, omgedoopt tot menu Billy. In deze post het koude voorgerecht: In zout ‘gegaarde’ zalm met een tomatenvinaigrette

Ingrediënten voor de zalm

 • 4 el grof zeezout
 • 4 el kristalsuiker
 • 2 el verse dille, fijngehakt
 • 2 el zwarte peperkorrels, in de vijzel geplet
 • 2 el zwarte theeblaadjes
 • 2 el wodka
 • rasp van 2 citroenen
 • stuk zalmfilet van ongeveer 500 g, op de huid

Ingrediënten voor de vinaigrette

 • 2 sjalotjes, fijngehakt
 • 1 el verse bieslook, fijngehakt, evt. wat extra voor de garnering
 • 1 el verse dille, fijngehakt, evt. wat extra voor de garnering
 • 1 el verse dragon, fijngehakt
 • 1 tl Worcestershire sauce
 • 50 g tomatenketchup
 • een paar druppeltjes tabasco, naar smaak
 • 100 ml olijfolie extra vierge
 • 25 ml witte wijn azijn

Bereiding:

 1. Maak de marinade voor de zalm door het zout, suiker, dille, peperkorrel, theeblaadjes, wodka en citroenrasp te mengen. Schep de helft van de marinade op een bakplaat, die bedekt is met gaas. Verdeel dit gelijkmatig over de plaat.
 2. Leg de zalm erop, met de huid naar beneden. Schep de rest van de marinade eroverheen en bedek de vis gelijkmatig. Druk de marinade voorzichtig wat in het vlees van de vis.
 3. Wikkel de zalm strak in het gaas en druk het aan met iets zwaars, bijvoorbeeld een braadpan of een zware snijplank. Zet dit ongeveer 48 in de koelkast en draai de vis elke 12 uur om.
 4. Ongeveer een half uurtje je de zalm gaat serveren, maak je de vinaigrette door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Laat het rusten om de smaken met elkaar te laten ‘trouwen’.
 5. Pak de zalm (nu gravlax) voorzichtig uit uit het gaas. Houdt het vluchtig onder de koude kraan en dep het droog met wat keukenpapier.
 6. Leg de filet neer met de huid naar beneden. Snijd er hele dunne plakjes van, terwijl je van de huid af snijdt. Leg de plakjes op mooie borden en sprenkel de vinaigrette erover. Garneer met verse kruiden.

Ik vond het ontzettend lekker en ook mijn mede-eters viel het in goede smaak. Gelukkig maar, want het was nogal een sprong in het diepe! Ik had nog nooit zoiets gemaakt en ik had geen idee hoe het zou vallen. Gelukkig was het niet mislukt…

Reacties 3

 • J&A

  Dit was voor ons de topper!
  Dit voorgerecht kan zo op de menukaart geplaatst worden van een restaurant. A zou bijna het bord afgelikt hebben.
  Als je het zo leest, is het wel veel werk qua voorbereiding maar zeker de moeite waard!

  Liefs,
  J&A

 • Judith

  Ik had de moed al opgegeven. En zie daar, ineens 2 nieuwe artikels/gerechten. Heerlijk, weer wat leesvoer.
  Dit gerecht zou ik zeker overslaan. te zout voor mijn mondje, zeg maar. Of voor mijn hoofdje, eigenlijk….hihihi(you know)
  Maar het lijkt me zeker een hoogstandje. Ziet er overigens lekker uit. En als ik de woorden van j&a lees, dan weet ik het eigenlijk wel zeker. Dit smaakt vast.

 • Regina

  J&A, ik ben echt ontzettend blij dat het jullie zo gesmaakt heeft en dat het zo goed bevallen is! Daar gaat het om, natuurlijk. En het was nogal een gok… Het frappante was dat A het een dag van te voren over Gravlax had gehad, en dat hij dat wel een keertje zou willen proberen. Over toeval gesproken!

  Ju, Ja… ik probeer af en toe wel tijd vrij te maken.. Maar lang nog niet zoveel als ik zou willen. Er ligt nog een stapel gerechten te wachten die beschreven moeten worden die ik uitgeprobeerd heb de afgelopen tijd. Dus blijf in me geloven 😉 Het duurt af en toe alleen een beetje lang. In ieder geval blijf ik hier posten!

  Wat het zout betreft: Ik denk dat je daar toch een beetje aan moet wennen. Sowieso maakt het nu uit dat je ziet staan dat het erin zit. Als je bij me had komen eten, had je het waarschijnlijk gewoon opgegeten. En of je het weet of niet, maakt de smaak niet anders. Alleen is de beleving voor jou anders, maar dat heeft niks met het gerecht op zich te maken. Het enige wat zout is, is dat het de smaken van de ingrediënten wat meer naar boven brengt. En het gaat om de smakies, toch? 😉 Het is niet gevaarlijk, je wordt er niet ziek van en de meeste mensen koken met zout, vanwege precies de redenen dat ik er mee kook. Het is dus heel normaal… Ik snap het wel, maar ik hoop ook dat je snapt dat zout gebruiken eigenlijk heel normaal is 🙂

  Heel erg bedankt voor je leuke bericht! Wie weet kan je het ook eens maken en/of eten! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *