Over vers gesproken…

September 2, 2008

Eerder werd hier bij de reacties gesproken over vers, geschreven in hoofdletters. Om daad bij het woord te voegen, omdat ik het altijd al eens had willen proberen en omdat het veel goedkoper is dan direct uit de winkel, heb ik zelf Naan brood gemaakt! Eigenlijk heb je daar natuurlijk een speciale oven voor nodig, maar zo gaat het ook. We hebben het gegeten met mijn Punjabi Chicken. Zo kan je het zelf ook maken:

Ingrediënten, voor 2 broden

 • 125 g bloem
 • 75 ml lauwwarm water
 • halve tl gedroogde gist
 • halve tl bakpoeder
 • 2 el magere yoghurt
 • mespunt zout
 • zonnebloem olie
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1 el verse koriander, fijngehakt

Bereiding:

 1. Doe het water in een mengkom en voeg de gist er met een garde aan toe. Doe de helft van de bloem erbij en meng dit geheel met een vork door elkaar. Bedek de kom en laat dit op een warme plek 30 minuten rusten.
 2. Roer vervolgens de yoghurt erdoor en voeg de rest van de bloem toe, met het zout en de bakpoeder. Meng dit goed door elkaar met je handen tot een zachte, kleverige bal. Waar nodig, voeg je tijdens het vormen van de bal een klein beetje bloem toe.
 3. Schep 1 eetlepel olie in de mengkom en rol daar het deeg in, zodat alle kanten ermee bedekt worden. Haal het deeg uit de kom en knijp het een of twee keer stevig aan. Doe het deeg terug in de kom, bedek het en laat het nog eens 15 minuten rusten.
 4. Schep nog 1 eetlepel olie in de mengkom om er de deegbal geheel mee in te wrijven. Kneed het deeg vervolgens heel kort (ongeveer een halve minuut) en bedek het weer, zodat je het nog eens 15 minuten kan laten rusten.
 5. Het deeg is nu, als het goed is, veel compacter en zachter. Kneed het langzaam op een beolied werkvlak voor ongeveer een minuutje en verdeel het dan in twee helften. Bestrooi het met een beetje bloem, en laat het 5 minuten rusten. Verwarm ondertussen een wok op een middelhoog vuur en meng 2 el zonnebloemolie, koriander en knoflook in een schaaltje.
 6. Neem een deel van het deeg en vorm het (eventueel met behulp van een deegroller) in een traanvorm. Bestrooi het onderwijl met wat bloem. Probeer het deeg vooral zo dun mogelijk te houden.
 7. Wanneer de wok heel heet is, leg je het deeg heel voorzichtig in de wok. Bestrijk het brood met het koriander knoflookmengsel. Bedek de wok met een deksel en laat het brood 1 minuutje garen, terwijl je het andere deeg vormt.
 8. Kijk even naar het Naan brood. Het zou een beetje moeten gaan rijzen, en er zouden luchtbubbeltjes op zijn moeten ontstaan. Haal het met een tang (bv. een vlees- of pasta-tang) aan een kant van het brood even naar boven om te kijken of de onderkant bruin geworden is. Als dat zo is, draai je het Naan om en bak je het nog eens aan de andere kant voor 1 minuut.
 9. Haal het brood uit de wok en pak het in in keukenpapier. Vervolgens bak je je ander Naan op dezelfde manier.

Het smaakte ontzettend goed, al is het natuurlijk wel anders dan uit een pakje uit de winkel. Ik vond het niet op een negatieve manier anders en heb er lekker van gegeten. Ik denk dat het de volgende keer dat ik het maak nog beter gaat, want nu was het natuurlijk een heleboel proberen. Dit gaan we zeker nog eens doen. Echt leuk om zelf te maken!

Reacties 1

 • Judith

  Wouw, goed gelukt zeg! Lijkt veel op die ik laatst met jouw genuttigd heb bij Curry’s.
  Herman zou zeggen:” Je bent door naar de volgende ronde!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *