Marc is gek op couscous. Voor mij reden te meer om er weer wat moois van proberen te maken in de keuken. Courgette en aubergine zijn in het seizoen, dus het werd al snel iets met verschillende soorten groenten. Die lenen zich prima voor een gerecht met couscous. Omdat ik alleen de couscous niet voldoende vond, wilde ik er ook iets met brood bij serveren. Van een vriendin had ik eerder potjes kruiden gekregen die voor zulke momenten bedoeld zijn, dus daar ben ik ook mee in de weer gegaan. Het resultaat:
Groentepotje op Peterselie-couscous met bruschetta
Ingrediënten, voor 2 personen
- 1 kleine aubergine, in gehalveerde plakjes
- halve courgette, in stukjes gesneden
- 3 wortels, in plakjes
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie om in te bakken
- 3/4 blik kikkererwten à 400 g, uitgelekt
- 1 blikje tomatenblokjes à 400 g
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 2 el versgehakte platte peterselie
- 200 ml kippenbouillon (groentebouillon voor de vegetariërs)
- 125 g couscous
- versgemalen zout en peper
- 1 tl olijfolie extra vierge
Voor de bruschetta:
- 1 bake-off baguette
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1 tl bruschetta-kruiden (Ik heb ‘Tuin van Toscane’ van de Xenos gebruikt)
- versgemalen zout en peper
Bereiding:
- Leg de aubergine plakjes in een vergiet, bestrooi met zout en laat dit in ongeveer een half uur uitlekken. Spoel de aubergine daarna af en dep het droog.
- Verwarm de olie in een hapjespan en bak de ui, knoflook en wortel hierin ongeveer voor 5 minuten. Voeg de courgette en aubergine toe, en bak nog eens 5 minuten.
- Doe de kikkererwten, tomatenblokjes, versgemalen zout en peper en de Provençaalse kruiden toe. Roer dit goed en leg het deksel op de pan. Laat het groentepotje in ongeveer 10 minuten gaar worden.
- Doe de couscous in een ruime kom. Giet er de kokende bouillon over en voeg er de olijfolie extra vierge aan toe. Laat het 5 minuten wellen. Maak het vervolgens los met een vork, doe er de peterselie doorheen en breng de couscous op smaak met peper en zout.
- Verdeel de couscous over twee borden en schep er de groenten op. Garneer het desgewenst met een takje platte peterselie.
Bereiding van de Bruschetta:
- Bak de baguette in een voorverwarmde oven (gasstand 7 of 220 graden) af in ongeveer 6 minuten. Draai het brood op de helft van de baktijd even om.
- Doe de olijfolie in een kommetje en roer er de kruiden door. Maal er naar smaak peper en zout door.
- Haal het brood uit de oven, maar laat de oven aan staan. Snijd het brood in plakjes.
- Verdeel het kruidenmengsel over de kleine sneetjes brood. Leg ze op wat bakpapier terug in de oven. Na 5 minuten zijn je bruschetta’s klaar.
Zowel ik als degene waar het gerecht om begonnen was, vonden het weer eens om te smullen. Die avond heb ik de bruschetta naar wens van eerdergenoemde nogmaals gemaakt voor bij de borrel. Blijkbaar was het dus een goede inschatting geweest! Natuurlijk met dank aan Judith voor de kruiden! Eet smakelijk allemaal en heb veel kookplezier allemaal!
Leuk dat je dit gemaakt hebt van mijn kadootje. Zo zie je maar weer. Je geeft opnieuwe wat terug aan mij. Want dit ga ik zeker ook een keer proberen. Bedankt voor de tip!
Haha, zo blijven we elkaar bedanken! We hebben het nu al een aantal keer gemaakt, zo is het in de smaak gevallen!
De Kip Tandoori wil ik ook gauw proberen, misschien dat het daar volgende week van kan komen. Ik heb er nu al zin in!!!