Experimenteren met Kip

August 25, 2008

Kip vind ik altijd een prima ingrediënt om nieuwe recepten mee uit te proberen. Het kan toegepast worden in zoveel verschillende soorten gerechten, dat het niet snel fout lijkt te kunnen gaan. Ik had weer zin in iets nieuws, een nieuwe eigen creatie. Dus ging ik met onderstaande ingrediënten aan de slag en werd dit het resultaat:

Kip in geroosterde paprika en tomaten

Ingrediënten, voor 3 personen

 • 3 kipfilets
 • 2 potten geroosterde paprika, uitgelekt
 • 3 roma-tomaten, in stukjes
 • 5 el olijfolie om in te bakken
 • 2 uien, fijngesneden
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 tl gedroogde majoraan
 • 1 tl gedroogde tijmblaadjes
 • halve mok kipbouillon
 • 2 el tomatenketchup
 • flinke hand verse basilicum
 • versgemalen zout en peper

Bereiding:

 1. Ontdoe de kipfilets van zijn pezen. Bestrijk de kipfilets met 3 el olijfolie en maal er peper en zout overheen aan beide kanten. Snijd elke kipfilet in 4 stukken.
 2. Verwarm de overige olijfolie in een hapjespan. Fruit er de ui en de knoflook in op een middelhoog vuur.
 3. Ontlijst ondertussen de geroosterde paprika’s en snijd deze in stukjes. Voeg deze met de tomaten, majoraan en tijm in de pan toe. Bak dit zo’n 5 minuten door.
 4. Voeg de ketchup toe en bak het mengsel nog eens 2 minuten door, onder af en toe roeren. Doe de bouillon er vervolgens bij en roer dit goed door. Breng op smaak met peper en (zo nodig) zout.
 5. Leg de kip in de pan en zorg dat elk stuk goed bedekt is door de saus.
 6. Laat de kip in ongeveer 10 minuten garen met de deksel op de pan.
 7. Scheur vlak voor het serveren de blaadjes basilicum boven het gerecht en roer dit goed door. Bewaar eventueel wat blaadjes ter garnering.

Wij hebben dit gerecht gegeten met gebakken aardappels in de schil, maar het leent zich ook voor andere toepassingen, bijvoorbeeld met pasta. Het was weer eens een sprong in het diepe, maar gelukkig kwam in veilig terecht: mijn probeersel was weer een succes!

Reacties 3

 • Judith

  Kip, kip, kip….I love it! Echt waar, je kunt er zoveel lekkers van maken. En lamsvlees natuurlijk….en eh, vis. Mmmm, waar houd ik niet van. Ik dacht gisteren misschien een mindere optie te hebben. Ik heb namelijk voor het eerst coquille gemaakt. Nou, niet dus. Het was juist superlekker. Ik had ze gegrild. Op de borden sla, daarna wat makreelfilet gemengt met dille, mayo en creme-fresh. En dus als laatste de coquille die ik wel doormidden had gesneden (het was 1 voor elk, want ze zijn megaduur, maar als voorafje goed te doen zo. En eh, maar heel even grillen trouwens. Echt heeeeeeeeeeel even.

  Liefs Judith

 • J&A

  Hallo lieve Regina,

  Vanavond hebben we bovenstaand recept uitgeprobeerd. I.p.v. aardappelen hebben we er pasta (penne) bij gegeten. Het was erg lekker en makkelijk klaar te maken. Een goed probeersel dus, ga zo door!
  Het gerecht smaakte ook best wel lekker pittig, komt dat door de majoraan of gewoon door de peper?
  Wat ons toch telkens wat vreemd overkomt is het gebruik van de geroosterde paprika’s uit een pot. Voor iemand die vers in hoofdletters schrijft lijkt dit toch vreemd. Heeft dit alleen te maken met het feit dat je partner niet van verse paprika’s houdt? Zou je in dit recept ook gewoon verse paprika’s kunnen gebruiken?
  O ja, we hadden er ook nog een lekker ‘omfietswijntje’ bij om het nog wat feestelijker te maken.

  Heel veel liefs, J&A

 • Regina

  Ju, ik heb het aan de telefoon aan gezegd, maar die coquille klinkt echt heerlijk! Ik heb het altijd al eens willen proberen maar ik heb het dus nog nooit op. Het idee van jou vind ik heel goed, want ik zou me inderdaad ook tegen laten houden door de prijs. Leuk dat je dit gemaakt hebt, zeg! Het klinkt echt héél erg lekker!!

  J&A, wat leuk dat jullie dit gerecht gemaakt en gegeten hebben! Ik vind het een hele eer 🙂

  Wat betreft de paprika, daar zitten verschillende overwegingen achter. Aanvankelijk gebruikte ik altijd geroosterde paprika uit pot, omdat we geen grill in de oven hebben en onze gaspit er niet zo geschikt voor is om de paprika te laten verkolen. Toch heb ik pas geleden daar iets in geprobeerd te veranderen, door de paprika proberen te grillen in de grillpan. (zie hier) Dat beviel erg goed en ook Marc vond het heel lekker. Het verschil is alleen dat de paprika’s uit pot gemarineerd zijn in olie en knoflook, dat geeft altijd een extra lekker smaakje. Nu kan ik ook gewoon de paprika zelf grillen en vervolgens een paar uur laten marineren en daar komt dus de overweging tijd bij kijken. Uit pot was in dit geval wat makkelijker, ook omdat het gewoon een nieuw probeersel was, dit gerecht. Maar ik zou het leuk vinden zelf die smaken eens te creëren, dus wie weet?! Wel een hele leuke vraag, trouwens. Verse (rauwe) paprika smaakt trouwens wel anders dan geroosterd of gegrild, en ook de textuur is anders. Maar ik denk niet dat jullie dan bedoelde, toch? Jullie bedoelden toch zelf de paprika bereiden?

  De majoraan maakt het gerecht niet echt pittiger, het haalt vooral de tomaat naar boven. Majoraan en tomaat passen heel goed bij elkaar, ze versterken als het ware elkaars smaken. Ik denk dus dat het vooral de peper is geweest.

  In ieder geval, ik ben hartstikke blij dat het jullie gesmaakt heeft en het klonk ook heel gezellig, met het wijntje erbij! Veel kookplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *