Bloem + eieren = …..

August 15, 2008

Precies, pasta! Ik had weer een goed excuus me uit te sloven in de keuken. We mochten namelijk voor mijn grote zus koken. Dat laat ik me geen twee keer zeggen, natuurlijk! Ik heb weer eens verse pasta gemaakt. Ik heb daarvoor een andere methode gebruikt mijn eerdere pasta creaties (deze, deze, deze en deze.) Dit is heel erg goed bevallen! Eerst had ik namelijk wel eens dat de deeglap brak als ik ‘m door de machine haalde. Nu had ik dat niet één keer. Het deeg was en bleef lekker soepel. Dat werkt een stuk prettiger! Ik heb nu nog gewoon tarwebloem gebruikt, maar heb vandaag ook echt pastabloem gevonden (maat 00) dus daar ga ik de volgende keer mee aan de slag. Voor nu mijn laatste pasta-avontuur:

Ravioli met spinazie, ricotta en basilicum

Ingrediënten, voor 4 personen

 • 300 g bloem
 • 1/4 tl zout
 • 3 eieren
 • scheut olijf olie
 • bloem, om te bestuiven
 • 300 g verse spinazie
 • 150 g ricotta
 • flinke hand verse basilicum
 • snufje nootmuskaat
 • 50 g broodkruimels
 • 75 g versgeraspte parmesan, plus extra om te garneren
 • versgemalen zout en peper
 • 1 ei, geklopt
 • 75 g rucola
 • olijf olie extra vierge, om te besprenkelen

Bereiding:

 1. Doe het bloem in een ruime mengkom en meng er het zout goed doorheen. Maak er een kuiltje in. Klop de eieren los met de olijfolie en voeg dit bij het bloem toe.
 2. Meng het bloem voorzichtig met je vingers met de eieren door steeds iets van het bloem op de eieren te scheppen. Ga zo door tot het wat vastiger wordt en vorm er een stevige bal van.
 3. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten goed door totdat de bal glad en elastisch aan voelt.
 4. Gebruik hierna de bal van je hand om het deeg aan te drukken, waarbij je het gewicht van je bovenlijf gebruikt om het kneden kracht te geven. Trek het deeg op deze manier steeds uit, waarbij je het ritmisch afwisselt door het deeg een halve draai te geven. Op deze manier komen de gluten in de bloem vrij.
 5. Als het deeg heel glad is, maak je er weer een bal van en pak je het goed in met keukenfolie. Laat dit minstens een half uur in de koelkast koelen.
 6. Maak ondertussen de vulling. Doe de spinazie in een pan met ongeveer 3 eetlepels water en verwarm dit tot de spinazie begint te slinken. Giet de spinazie heel goed af met een vergiet door de spinazie goed aan te drukken. Zorg dat er zoveel mogelijk vocht uit is. Hak de spinazie heel fijn. Doe de spinazie vervolgens in een kom om af te koelen.
 7. Schep de ricotta bij de spinazie en roer dit goed door elkaar. Voeg de nootmuskaat, broodkruimels, parmesan, basilicum en wat zout en peper toe. Zet de vulling in de koeling tot je er aan toe bent de ravioli te vullen.
 8. Haal het pastadeeg uit de koelkast. Snijd er 1/3e vanaf, leg de rest weer terug in de keukenfolie. Kneed het nog even door en maak er vervolgens met de deegroller een kleine, rechthoekige plak van die gemakkelijk in de pastamachine kan.
 9. Bestrooi de deegplak met een klein beetje bloem en plaats hem in de pasta machine, die op de hoogste stand staat. Haal het deeg erdoorheen. Zet de pastamachine een stand lager en haal het deeg er twee keer doorheen. Herhaal dit tot je op de laatste stand bent aangekomen en het deeg een hele dunne lange plak is geworden.
 10. Maak de ravioli’s door de deegplak meteen na het draaien op de helft door te snijden. Maak van beide plakken die je overhoudt gelijke vierkantjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Je kunt hiervoor een professioneel pastasnijdertje gebruiken. Zelf heb ik die niet en gebruik ik een pizzasnijder of een mes. Schep met een theelepel een klein dotje vulling op een vierkantje pasta. Bestrijk met een kwastje de zijkanten licht rondom de vulling met wat losgeklopt ei. Leg er een vierkantje pasta bovenop en druk dit goed aan. Zorg dat de lucht uit het pastapakketje verdwenen is.
 11. Als je de dunne plak pastadeeg hebt opgebruikt om er ravioli’s uit te maken, snijd je nog een stuk van de aangebroken deegbol af, die je weer tot een rechthoekige plak rolt met de deegroller. Herhaal bovenstaande stappen tot je al het pastadeeg gebruikt hebt en al je ravioli’s bereid hebt.
 12. Kook nu de pasta. Breng een ruime pan met water met wat zout aan de kook. Zorg dat het water niet al te hard kookt, anders kook je de pasta kapot. Als het water de goede temperatuur heeft bereikt, schep je er de pasta in. De ravioli is gaar, als hij boven komt drijven. Haal hem uit het water met een schuimspaan.
 13. Leg een bedje van rucola op een mooi bord, en schep er de uitgelekte ravioli’s op. Besprenkel dit met de olijf olie extra vierge en rasp er wat parmesan overheen. Maal er naar wens nog wat verse peper over. Serveer alle 4 de borden op deze manier.

Ik heb de hoeveelheid aan deeg ruim genomen omdat ik er altijd rekening mee houd dat er wat ravioli’s kunnen mislukken. Je kunt wat deeg desgewenst nog in de koeling bewaren. Met dit recept kon ik zeker bij mijn zus aankomen! Na een tomatensoepje ging dit er nog prima in. Het was een gezellige avond en iedereen heeft volgens mij ook van het eten genoten. En daar doen we het voor! Al vind ik het zo leuk om zelf pasta te maken, dat ik het ook gewoon voor ‘the heck of it’ zou doen, als ik de tijd had. Veel kookplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *