Brood

August 13, 2008

Brood is ontzettend leuk en makkelijk zelf te maken. Onderstaand recept is natuurlijk maar een piepkleine greep uit de talloze variaties die mogelijk zijn. Eerder heb ik al eens Focaccia gemaakt, en een wit brood volgens recept van Jamie Oliver. Nu tijd voor een eigen creatie, en wel: Volkoren Baguettes. Nog meer dan gewoon meel, is het lichaam hier extra blij mee. Je kunt aan dit recept geheel je eigen draai geven. Ik heb bij 2 baguettes wat kruiden toegevoegd, maar dat is optioneel. Je kunt ze ook naturel laten, of er andere kruiden in doen die je lekker vindt. Veel bakplezier!

Ingrediënten, voor 4 baguettes

 • 350 g volkoren tarwemeel
 • half zakje gedroogde gist
 • 2 tl zout
 • 250 ml lauw water
 • 1 el platte peterselie, fijngehakt
 • 1 el verse bieslook, fijngehakt
 • wat bloem, om te bestuiven
 • 1 ei
 • 1 el water

Bereiding:

 1. Doe het meel met de gist en het zout in een mengkom en meng dit goed door elkaar. Voeg er het lauwwarme water bij toe en kneed de ingrediënten in ongeveer 10 minuten tot een glad deeg.
 2. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Kneed door de ene helft de kruiden.
 3. Maak van beide deegmengsels een bal en leg ze in twee aparte kommen of schalen om te rijzen, afgedekt met keukenfolie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek rijzen, tot het zichtbaar hoger is geworden.
 4. Bestuif het deeg met wat bloem, haal het uit de schalen en kneed het op een bestoven werkvlak even door.
 5. Maak 4 rollen van het deeg van ongeveer 15 cm lang. Leg ze op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Laat ze nogmaals op een warme plaats rijzen tot ze zichtbaar hoger zijn geworden. Verwarm ondertussen de oven voor op gaststand 4 of 180 graden.
 6. Snijd de baguettes met drie oppervlakkige sneden schuin in.
 7. Klop het ei met het water los en bestrijk de baguettes hiermee. Schuif de bakplaat in de oven en bak de baguettes in ongeveer een half uurtje bruin.

Dit brood is natuurlijk voor verschillende doeleinden geschikt. Wij hebben het gegeten als bijgerecht, bij soep en bij een barbeque. Je kan het natuurlijk ook bij de lunch serveren of met wat salades als borrelhapje. Wat ook ontzettend lekker is, is om het brood in hele goede olijfolie met wat versgemalen peper en zout te dopen. Geniet ervan!

Reacties 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *