Een nieuwe favoriet

July 7, 2008

Ik mocht weer eens taarten bakken en ik vond het wel weer tijd voor iets nieuws. Op koninginnedag heeft mijn moeder wat rommelmarkten afgelopen en kwam met een hele stapel kookboeken voor mij terug, uit de jaren zestig en zeventig. Daarbij zat ook een kookboek met allerlei taart- en koekrecepten. Voor deze verjaardag heb ik me door een van deze recepten laten inspireren, maar het natuurlijk aangepast en er mijn eigen creatie van gemaakt. De taart is omgedoopt tot nieuwe favoriet!

Kersenkruimeltaart

Ingrediënten

 • 3 grote potten kersen zonder pit
 • 400 g zelfrijzend bakmeel
 • 175 g witte basterdsuiker
 • 2,5 zakje vanillesuiker
 • 2 mespunten zout
 • 265 g koude roomboter
 • 1 losgeklopt ei
 • 115 g kristalsuiker

Bereiding:

 1. Doe de kersen in een vergiet en laat ze heel goed uitlekken. Beboter een springvorm van 24 cm in doorsnede.
 2. Zeef 250 g van de bakmeel in een ruime mengkom en voeg daarbij de basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker en een mespunt zout in een kom. Snijd 150 g van de koude roomboter in piepkleine stukjes, en voeg dit aan het meelmengsel toe, samen met tweederde van het ei.
 3. Kneed er een samenhangend deeg van en druk het gelijkmatig tegen de bodem en zijwand van de springvorm uit. Zet de springvorm in de koelkast, terwijl je de rest van de taart bereidt.
 4. Verwarm de oven voor op 200 garden of op gasstand 6.
 5. Doe de rest van het bakmeel, de kristalsuiker, het overige boter (weer in kleine blokjes gesneden) het resterende ei en de rest van de vanillesuiker en zout in een mengkom. Maak er met je vingers een kruimelige massa van.
 6. Haal de vorm uit de koelkast en vul hem met de zeer goed uitgelekte kersen. Strooi het kruimeldeeg erover en druk dit een beetje aan.
 7. Zet de vorm op een rooster in de onderste richel van de voorverwarmde oven. Bak de taart op gasstand 6 (of 200 graden) in ongeveer een uur en een kwartier gaar en goudbruin. Zet de taart na een uur in het midden van de oven. Laat de taart na het bakken minstens 1 uur afkoelen tot ze stevig is. Daarna kan je de vorm verwijderen.

Ik heb deze taart nu twee keer mogen maken en ik vind ‘m mijn lekkerste taart tot nu toe. Het is geen lichte taart en hij is lekker zoet, maar echt verrukkelijk. Zulke taarten maken voor mij een feestje compleet. Veel bakplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *