Koken uit eigen ‘tuin’

July 1, 2008

Een tijd terug kreeg ik van mijn moeder een kruidenpot, compleet met zaadjes en potgrond. Het enige dat ik hoefde te doen: Wachten tot de juiste tijd van het jaar, de zaadjes planten, water geven, voeden. Om me heen hoorde ik dat kruiden houden erg moeilijk is, dus ik had er een hard hoofd in. Toch ging en gaat het – naar ons aller tevredenheid – verrassend goed. Wat basilicum ervan is al gebruikt in pastasaus, eigen verse koriander in de Punjabi Chicken en onderstaand gerecht is voor het belangrijkste ingrediënt ook uit eigen ‘tuin’. (‘Uit eigen pot’ ligt niet zo lekker in de mond, vind ik.) Zie hier wat ik figuurlijk van mijn kruidenpot gebakken heb:

En ik heb ermee gemaakt: Een half gebonden Kervelsoep met Verse Croutons.

Ingrediënten

 • 3 grote aardappels, ongeschild, in grote stukken gesneden
 • 2 preien, gewassen en in plakjes
 • 2 stengels van bleekselderij, in plakjes
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, gesneden
 • 1,5 liter groentebouillon
 • kwart handje verse tijm
 • flinke hand verse kervel
 • 3 bruine boterhammen
 • 20 g margarine
 • versgemalen peper en zout

Bereiding:

 1. Fruit de uien in de olijfolie en bak de prei en bleekselderij mee. Doe de aardappels, de bouillon en het tijm erbij en laat dit ongeveer een half uurtje zachtjes koken.
 2. Maak ondertussen de croutons. Rooster daartoe de boterhammen afzonderlijk in een broodrooster. Snijd er de korstjes vanaf en snijd ze in kleine vierkantjes.
 3. Smelt de margarine in een kleine koekenpan en bak hierin de broodblokjes goudbruin. Breng op smaak met versgemalen zout en peper.
 4. Leg de croutons op een diep bord met daarin keukenpapier.
 5. Als de soep een half uur heeft gekookt, pureer je deze met een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen peper. (Zout hoeft niet, de bouillon en de kervel maken de soep al zout genoeg.)
 6. Snijd de kervel heel klein en roer dit vlak voor het serveren door de hete soep. Verdeel de soep over drie borden en garneer met de croutons.

Wij hebben de soep als maaltijd gegeten, met afgebakken stokbrood ernaast. (Uit de pan zijn een aantal borden soep per persoon op te scheppen) Ik vond ‘m lekker! Als je de soep wat dikker wil hebben, kan je meer aardappels toevoegen of hem aanmaken met een roux of met room en ei. Ik vond het gewoon vooral leuk dat ik iets kon met mijn eigen kruiden. Wie weet heb ik ooit nog eens een ‘echt’ kruidentuintje, want het is nog eens ontzettend lekker ook!

Reacties 4

 • Judith

  Leuk hoor, dat moet wel gesmaakt hebben. Maar eh, niet om de pret te bederven, maar mijn moeder zegt altijd:”geen groente, fruit of kruiden zelf kweken, Ju, want hier in Rotterdam is de lucht zo vuil!” Dus dat zou dan het stukje “biologisch” teniet doen en vandaar dat ik dit niet doe. Hoewel, helemaal aan het begin van onze intrek in deze woning heb ik wel eens waterkers op het balkon gehad, maarja, dat groeit ook als kool.
  Toch denk ik persoonlijk dat het gezonde van de pret die je eraan beleeft weer heel wat antistoffen in je lichaam moet aanmaken. hahaha, zo is alles maar weer relatief, toch?

  Liefs Judith

 • Regina

  Hey Ju!

  Dan maar gewoon genoeg broccoli, groene thee, zwarte bessen, brandnetel, cranberries, etc eten om anti-oxidanten binnen te krijgen 😉 Dan is het cirkeltje weer rond. Sowieso staan deze kruiden binnen, dus zoveel last zullen we er niet van hebben. En zou het niet vooral om de vuile grond gaan, in dit geval? Daar heb je op een balkonnetje sowieso minder last van natuurlijk. Maar goed, ik denk dat we wel tegen een stootje kunnen met al die lucht die we dagelijks inademen. Wel een leuke reactie, dank je. Zo had ik er nog niet over nagedacht, al laat ik me er niet door weerhouden. 🙂

  Heel veel liefs,
  Regina

 • J&A

  Dat ziet er een weelderig tuintje uit zeg! Wat nu zo grappig is, het tuintje wordt vandaag verplaatst naar Wales. Er wordt dus direct actie genomen n.a.v. de opmerking van Judith. Tussen de heuvels en het groen van Snowdonia zullen de vuile stoffen wel snel uit de plantjes verdwijnen en dan kunnen wij ook nog van die lekkere kervelsoep proeven!

 • Judith

  Ja, jullie zijn bevoorrecht, hoor! Veel plezier, straks daar!
  Ik weet nu al dat ik aan jullie ga denken! (aan regina, maar ook aan jullie, ook al hebben we elkaar nog nooit gezien…hihihi)

  Groetjes Judith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *