Simpele Salade

June 4, 2008

Na al die hoofd- en nagerechten nu eens even een bijgerecht. Een tijdje terug heb ik samen met een vriendin – die ik van de universiteit ken – gekookt. We gaan al sinds het begin van het jaar met elkaar om en in die tijd hoorde ze me vaak praten over mijn grote hobby: koken. Inmiddels woont ze al even zelf op kamers, en we vonden het wel eens tijd worden om dan samen te koken. Wie weet dat het deze keer weer niet zou mislukken en ze handige tips voor op haar kamer mee kon nemen. Los daarvan vond ik het in ieder geval heel gezellig om samen in de keuken te staan en natuurlijk was het opeten van alles ook heel gezellig. Gelukkig was het deze keer ook weer gelukt… Iris heeft het meeste voorbereidende werk gedaan met het snijden van de groenten, en ik heb gegrillt en ‘gedresst’.

Auberginesalade met Geroosterde Paprika, 4 personen:

Ingrediënten

 • 2 aubergines, in dunne plakjes
 • 1 pot geroosterde paprika
 • 5 el zonnebloemolie met basilicum (verkrijgbaar bij de Xenos)
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • sap van een halve citroen
 • halve tl tafelsuiker
 • 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
 • halve tl paprikapoeder
 • vierde tl cayenne peper
 • 2 el verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

 1. Leg de plakjes aubergine op keukenpapier en besprenkel ze met de basilicum-zonnebloemolie.
 2. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak hierop de aubergines om en om goudbruin. Laat ze uitlekken op een nieuw stuk keukenpapier.
 3. Snijd de paprika’s uit de pot in kleine stukjes.
 4. Doe in een schaaltje de olijfolie extra vierge, citroensap, suiker, knoflook, paprikapoeder, cayennepeper en peterselie bij elkaar en roer dit goed. Proef of de smaak goed is en voeg zonodig iets meer van een ingrediënt naar smaak toe.
 5. Arrangeer de aubergines op een mooi plat bord. Leg de paprika hierop en sprenkel de dressing erover.

Wij hebben dit bijgerecht gegeten met Marokkaanse kipspiesjes met een kruiden-olijven-couscous, en als toetje had ik van te voren tiramisu gemaakt. Het toetje dus geheel ‘out of style’, maar dat vonden we gewoon toevallig allemaal lekker. Dus wat maakt het uit. Iris had wel een lekker rood wijntje uitgezocht die goed bij kip past. Al met al hebben we er lekker van gesmuld en een leuke avond gehad. Voor herhaling vatbaar, vond ik zo. Veel kookplezier!

Reacties 3

 • J&A

  Ziet er feestelijk uit! Zou deze salade ook geschikt zijn als lunchgerecht,en dan met stokbrood erbij? Of is het toch meer geschikt als bijgerecht?
  Ik heb het in ieder geval toegevoegd aan mijn receptenboek. Alleen voor A moet ik wel rekening houden met vooral dunne plakjes aubergine (hihi).

  Liefs,
  J (van J&A)

 • Regina Auteur

  Zeker! Dat is een hartstikke goed en lekker idee! Voor de lunch met wat stokbrood of Marokkaanse pide is het heel goed geschikt. En het is sowieso wel een aanrader de plakjes dun te snijden, hoor. Anders eet het niet prettig. Niet in elk gerecht vind ik dat storend, maar ik dit geval zou ik het toch zeker aanraden dun te snijden.

  Hartstikke leuk dat u het hebt overgenomen! Ik hoop te horen wat jullie ervan vonden als jullie het op hebben. Veel kookplezier!!

 • Iris

  Leuk zeg, ik vond het ook super gezellig! En lekker ;-). Gaan we zeker nog n keertje doen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *