Idiot-proof toetje

May 13, 2008

De term ‘idiot-proof’ heb ik van Gordon Ramsay gepikt. Dit recept is absoluut niet van Ramsay, maar hij gebruikt deze term in zijn programma Kitchen Nightmares. Hierin helpt hij koks die het spoor met hun restaurant een beetje bijster zijn. Om het menu te versimpelen en zo meer eten op de tafels van de gasten te krijgen, maakt hij idiot-proof recepten: gerechten die niet fout kunnen gaan, en die iedereen kan maken. Ik vind dit ook zo’n recept. En lekker!!

Chocolade ijstaart met banaan en nootjes

Ingrediënten

 • 6 tot 8 plakken marmercake
 • halve liter 3 chocolade ijs
 • halve liter stracciatella ijs
 • 2 rijpe bananen, in stukjes, verdeeld in 3-en
 • 6 walnoten in de dop
 • handje blanke amandelen
 • 6 blokjes pure chocolade, geraspt

Bereiding:

 1. Haal het ijs uit de diepvries en laat het zachter worden. Normaal gesproken duurt dit ongeveer een half uurtje; met dit warme weer ongeveer zo’n kwartier.
 2. Zet ondertussen een cakevorm op bakpapier en teken de bodem hiervan af op het bakpapier met een pen of potlood. Meet zo ook de zijkanten van de cakevorm af, zodat er een ‘bouwtekening’ van de cakevorm ontstaat en je zo een ‘mal’ hebt die je in de cakevorm kunt doen om je ijstaart te beschermen en er straks, na bereiding en vriestijd, makkelijker uit kunt halen.
 3. Kraak de walnoten en hak die met een grof mes samen met de amandelen redelijk fijn.
 4. Bekleed de cakevorm met het bakpapier. Leg eenderde van de banaan op de bodem van de cakevorm en sprenkel er eenvierde van de noten over.
 5. Schep er het 3 chocolade ijs op en strijk het glad. Verdeel de volgende portie banaan over het ijs, en weer eenvierde noten. Dek dit af met de helft van de plakken cake en druk het geheel met de bolle kant van een lepel goed aan.
 6. Schep vervolgens het stracciatella ijs op de cakelaag en strijk dit glad. Leg de plaatste plakjes banaan erop en sprenkel er weer eenvierde noten over. Dek dit af met de rest van de cake en druk dit wederom goed aan.
 7. Zet de vorm in de diepvries en en laat de taart minstens vier uur bevriezen.
 8. Na de vriestijd haal je de ijstaart uit de diepvries en laat je die storten op een ruim bord en neem je het bakpapier weg. Garneer de chocolade met de rest van de noten over de taart heen, snijd hem in plakken en serveer.

Hartstikke lekker en oh zo makkelijk! Ik denk dat ik ‘m nog wel eens een keer maak. Sowieso is zo’n recept perfect om te variëren: maak ervan wat je zelf de ideale ijstaart vindt en eet smakelijk!

Reacties 2

 • J&A

  Dit is inderdaad een zeer variabel recept en mislukken kan eigenlijk niet! Ideaal voor de komende verjaardagen………

  veel liefs,

  J&A

 • Regina Auteur

  Maar het is wel meer een toetje dan een taart, hoor! Maar voor bij een verjaardagsmaal zou het zeker zo kunnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *