Er was er een jarig, hoera!

May 13, 2008

En bij een verjaardag hoort natuurlijk een taart! Aangezien de jarige in kwestie een chocolade-gek is, was de keuze snel gemaakt. Ik heb me natuurlijk weer op een bestaand gerecht gebaseerd en er mijn eigen draai aan gegeven. Daar leent deze taart zich ook voor. Je kan ‘m zo groot maken als je wil en je kan ‘m garneren als je wil. Ik heb zelf voor een mooie volle glazuur gekozen, maar je kan er ook wat minder chocolade in doen, mocht je dat willen. De reden daarachter zou ik echter niet kunnen achterhalen. Chocolade is heerlijk en ‘a gift of mother nature, the true artist‘, om Marco Pierre White ook maar eens een plekje te geven op dit kooklog. Het recept is overigens niet van hem, maar dat was al wel duidelijk na mijn inleiding, denk ik. De meeste koks krijgen het echter voor elkaar naast geweldige recepten en restaurants, ook geweldige uitspraken te hebben. Die worden hier in huis dan ook graag gebezigd. Maar nu, waar het allemaal om draait: de taart!

Chocoladetaart

Ingrediënten

 • 225 g zelfrijzend bakmeel (75 g per laag, je kan zelf kiezen hoeveel lagen je wil; ik heb gekozen voor drie lagen voor mijn taart, pas de overige ingrediënten hier wel op aan)
 • 3 el cacaopoeder
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 225 g roomboter
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 75 g donkere basterdsuiker
 • 3 tl vanillezaadjes
 • 4 eieren
 • 3 el koud water
 • 180 g melkchocolade
 • 150 ml slagroom
 • handje pure chocolade vlokken of andere garnering naar keuze

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden of gasstand 3. Zeef boven een mengschaal het bakmeel, de cacaopoeder en het bakpoeder. Doe hier de boter, witte en donkere basterdsuiker en vanillezaadjes bij en voeg als laatste de eieren toe. Meng ondertussen steeds met een lepel. Doe er het water bij en meng alles tot een gladde massa.
 2. Vet de springvorm in (ik heb er een van 24 cm gebruikt; kleiner kan ook.) en doe eenderde (afhankelijk van hoeveel lagen je wil) van het beslag in de springvorm. Als de bovenkant niet goed glad is, sla je even tegen de zijkant van de springvorm tot dit wel het geval is.
 3. Bak het deeg in ongeveer een half uur gaar. Om te kijken of het gaar is, druk je voorzichtig met je vinger in het midden van de cakelaag. Als hij terugveert, is hij klaar. Het gebak zal een beetje los hebben gelaten aan de randen van de springvorm. Haal de vorm uit de oven, stort de cakelaag op een rooster en laat het afkoelen. Herhaal dit drie keer tot je alle lagen hebt. Wil je meer of minder lagen, pas je ingrediënten hier dan op aan.
 4. Maak vervolgens het glazuur. In principe heel simpel: breek de chocolade in stukjes en smelt die in de slagroom in een glazen kom boven een pan met zachtjes kokend water. Smelt de chocolade tot je er een gladde dikke massa van kunt roeren. Het is niet erg als je de glazuur even af laat koelen, roer er dan wel af en toe in.
 5. Leg een laag cake op het bord waar je de taart op wil presenteren en bestrijk het met een derde van de glazuur (wederom afhankelijk van hoeveel lagen je wil.) Leg er een laag bovenop en herhaal het bestrijken van de glazuur. Leg er de laatste laag op en bestrijk de rest van het gelazuur erover en laat de kom volledig uitdruppelen over de taart. Het geeft niet als er wat glazuur over de rand van de taart gaat; dat ziet er juist lekker uit. Bestrooi de taart met de vlokken en voilà!

Volgens mij waren zowel de jarige als de visite tevreden over het resultaat. De volgende keer moet ik toch wat sneller zijn! Ik heb er niets meer van kunnen proeven. Gelukkig had ik ook nog de perenamandeltaart en mijn appeltaart gemaakt om zelf van te kunnen smullen. Fijne verjaardagen!

Reacties 3

 • Nathalie

  Ziet er heerlijk uit! En nog niet eens zo moeilijk, volgens mij. 🙂

  (Moet trouwens die 275 gram in je eerste zin, geen 375 zijn?)

  xxx

 • Regina Auteur

  Hey Naat,

  De hoeveelheden klopten inderdaad niet. Ik moest even rekenen, want het is even geleden dat ik de taart gemaakt heb. Tussen de verjaardag en nu zat even wat tijd van de site niet updaten 😉 Maar als het goed is, klopt ‘ie zo. Ik zou ‘m zo weer gaan maken om te checken of ik het nu wel goed heb opgeschreven, maar dat is ook weer een beetje teveel van het goede. Volgens mij klopt het zo!

  Veel liefs!

 • J&A

  Die choco-taart ziet er niet alleen fraai uit maar was ook heel lekker, net zoals de appeltaart, de perenamandeltaart en de speciale fotoprinttaart! Jammer dat je die laatste niet zelf had gemaakt want daar zijn wel hele leuke foto’s van gemaakt!!!!
  Dan is het nu nog wachten op de post van de jarige job zelf. Per slot van rekening heeft die het hoofdgerecht die dag voor zijn rekening genomen. Ook dat was erg lekker zelfs al hou je niet zo van vis!

  Heel veel liefs, J&A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *