Bietjes Galore!

April 29, 2008

Bietjes heb ik altijd al lekker gevonden. Ik heb er alleen nooit iets mee gedaan. Ik at het altijd bij mijn moeder met uitjes, aardappels en een stukje vlees. Ouderwets lekker, maar het is ook wel eens leuk er heel iets anders mee te doen. Zie hier de uitkomsten van die gedachten. Een voorgerecht en hoofdgerecht. Trek voor dat laatste wel wat tijd uit.

Russische beitensoep met zure wodkaroom

Ingrediënten

 • 500 g gekookte bietjes
 • 125 g zure room
 • 1 tl suiker
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 el balsamicoazijn
 • 2 tl grove mosterd
 • 750 ml kippenbouillon, van 2 kippenbouillontabletten
 • 2 el wodka
 • 3 chipjes naturel
 • versgemalen zout en peper

Bereiding:

 1. Rasp de bietjes boven een kom. Voeg de suiker, het gemberpoeder, de azijn en de mosterd toe, roer goed door en laat dit minimaal een half uur marineren.
 2. Doe het bietjesmengsel met de bouillon in een ruime pan en breng dit aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en laat je de bietjes nog 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer het bietjesmengsel met een staafmixer en breng het op smaak met zout en peper.
 3. Roer de zure room los met de wodka en beng het op smaak met versgemalen zout en peper.
 4. Verdeel de soep over drie diepe borden en verdeel de wodkaroom erover door het met een eetlepel voorzichtig in elk bord soep te scheppen.
 5. Garneer met de chipjes en maal er nog wat peper over.

Verse pasta met rode bietjes en sesamzaadjes

Ingrediënten

 • 300 g bloem
 • 5 eieren (M)
 • snufje zout
 • 50 g boter
 • 40 g parmezaan
 • 4 el sesamzaadjes, geroosterd
 • 400 g gekookte bietjes
 • 50 boter
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 aardappel, gekookt
 • versgemalen zout en peper

Bereiding:

 1. Doe de bloem met het snufje zout in een schaal en voeg er 3 eieren bij toe. Meng dit goed. Kneed er een soepel deeg van. Neem hier de tijd voor. Ik zou niet minder dan 10 minuten kneden, anders is het maken van de pasta straks veel lastiger. Rol het deeg in een bol, dek af met vershoudfolie en laat het bij kamertemperatuur ongeveer 2 uur rusten.
 2. Snijd de bietjes in stukjes en pureer ze met een staafmixer.
 3. Verwarm 20 g boter in een koekenpan en bak hier de ui ongeveer 5 minuten in op een laag vuur. Doe er na ongeveer 2 minuten 2 eetlepels water bij. Voeg dan de rest van de boter toe en schep er de bietenpuree bij zodra de boter gesmolten is. Laat het geheel nog 2 minuten sudderen en roer af en toe. Schep het over in een schaal en laat het vervolgens afkoelen.
 4. Prak de aardappel fijn in een grote kom. Voeg een ei en het afgekoelde bietenmengsel toe. Het is belangrijk dat dit goed is afgekoeld, omdat het ei anders gaat stollen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
 5. Kneed het pasta deeg nog heel goed door. Verdeel het in drie stukken en haal dit door de pastamachine zodat je dunne pastavellen hebt; stand 2 op z’n hoogst. Zorg dat je genoeg bloem op je werkvlak hebt, zodat de pastavellen niet aan elkaar gaan plakken.
 6. Schep met een theelepeltje kleine hoopjes vulling op een pastavel. Houdt er steeds ruimte tussen over. Bestrijk er van het overige ei de eidooier met wat water langs en leg er een ander pastavel overheen. Druk dit goed aan, zodat alle lucht eruit is en ze stevig aan elkaar vastzitten. Herhaal dit tot alle pastavellen zijn gebruikt.
 7. Maak nu met een pastasnijder ronde vormen van de gevulde delen van de pastavellen. Kook ze in een ruime pan met water gaar. De pasta is gaar als ze boven komen drijven.
 8. Smelt nog 50 g boter en voeg van het vuur af enkele eetlepels pastakookvocht toe en giet dit over de pasta, die je over drie borden hebt verdeeld. Bestooi met parmezaan en de sesamzaadjes.

Reacties 2

 • Judith

  Wat een bijzondere gerechten, zeg. In bietjes zit trouwens superveel kalium, wist je dat? Heel gezond dus! Ik zou alleen wel sneller een fles zonnatura bietensap gebruiken voor de soep. Is toch hetzelfde effect? Of vind je dat een schande? Misschien zijn verse bietjes inderdaad toch wel lekkerder.

 • Regina Auteur

  Hey die Ju,

  Van de kalium wist ik niet! Ik weet dat alleen van de ‘standaardproducten’: tomaten, bananen, etc. Weer iets geleerd dus: dank je wel! Ik vind bietjes sowieso gewoon heel lekker en het was al een hele tijd geleden dat ik ze op had. Dus dan mag je er wel iets bijzonders mee doen, dacht ik zo.

  Het effect van de bietensap lijkt me niet hetzelfde. De textuur is heel anders en ik kan me voorstellen dat de smaak van vers of van sap best kan verschillen. In de verwerking naar de fles bietensap is er meer met de biet gebeurd dan gewoon in de keuken met de staafmixer. En waarom zou je ook: pureren is hartstikke simpel. En als je er meer smaak door vasthoudt: waarom niet? 🙂

  Veel kookplezier en heel veel liefs,
  Regina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *