Van Saai naar Verrassend.

March 16, 2008

We hadden weer eens zin in couscous en Marc had hier een leuk recept voor uitgezocht. Toen ik er echter wat beter naar keek, zag ik dat het – als ik het zou volgen – wel heel saai zou worden. Ik heb er dus weer eens compleet mijn eigen draai aan gegeven. En ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb, want anders leek het me dus saai en ook een beetje droog. Waarschijnlijk helemaal niet lekker, dus. Dit is het recept voor drie personen uiteindelijk geworden, en helaas is de foto wat minder mooi dan normaal:

Kruidige Kip in Citroensaus en Groene Koriander Couscous

Ingrediënten

 • 2 kipfilets
 • halve rode peper
 • 1 teen knoflook
 • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
 • 1,5 tl gemalen komijn (djinten)
 • 1 tl gemberpoeder
 • 4 el olie
 • 250 g couscous
 • 1 stronk broccoli
 • 1,5 blokje kippenbouillon
 • handje verse koriander, fijngesneden
 • versgemalen peper en zout
 • 125 ml crème fraîche
 • sap van een hele citroen
 • 2 tl tafelsuiker

031208200215.jpg

Bereiding:

 1. Marineer de kip een paar uur van te voren. Ontdoe de kip van de pezen en verdeel de kip in ongeveer zes grote stukken. Doe ze in een schaal waar je een deksel van hebt.
 2. Snijd de rode peper en de knoflook fijn. Doe deze met de olie, het gemberpoeder, de djinten en ketoembar bij de kip. Maal er wat zout over en roer dit met een lepel goed door elkaar. Doe de deksel op de schaal en laat dit ongeveer 5 uur in de koelkast marineren. Haal de kip er even voordat je het gaat bakken alvast uit de koelkast.
 3. Doe de couscous in een schaal en schenk er 350 ml water met 1 blokje kippenbouillon over en laat dit 6 minuten wellen.
 4. Bak de kip in een koekenpan gaar. Schep de kip tijdens het bakken een paar keer om.
 5. Kook in een pan met water de broccoli beetgaar. Op de pan zet je een stoompan, een laag bedekt met bakpapier en hierop de couscous geschept. Laat dit een minuut of 5 nog na stomen.
 6. Als de kip gaar is, schep je het uit de pan in aluminium folie. Bedek zodat de kip warm blijft. Ondertussen maak je de citroensaus.
 7. In de koekenpan waar je de kip in gebakken hebt, doe je 50 ml water met het halve kippenbouillonblokje, de helft van de citroensap en de suiker. Breng dit aan de kook. Voeg de crème fraîche toe en roer dit totdat het smeuïg wordt. Breng op smaak met peper en zout en zo nodig nog wat citroensap naar smaak.
 8. Pak de kip uit de aluminium folie en laat deze nog heel even pruttelen in de saus. Als de saus te dik dreigt te worden, voeg dan een klein beetje water toe. Houd de smaak van de saus hierbij wel in de gaten.
 9. Giet de broccoli goed af. Meng de couscous met de broccoli, roer er de verse koriander door en breng op smaak met peper en zout.
 10. Verdeel de couscous over drie borden, leg de kip er voorzichtig bovenop en schenk de saus eroverheen.

Voilà! En ik was vooral blij dat Marc het lekker vond; die had het recept immers uitgezocht!

Reacties 2

 • Regina

  Hey Ju,

  Ik kook een heleboel en ook veel nieuwe dingen, maar veel is niet geschikt voor op de foto, of we vergeten het. Ik heb een aantal gerechten op de foto gezet van afgelopen week, maar die kwamen niet zo mooi uit. Maar misschien dat ik er nog wat mee kan doen. En verder, je weet het: druk druk druk. En dan ben ik niet te druk om te koken, maar wel om het vervolgens op mijn log te zetten. Maar ik vind het wel ontzettend leuk om te doen, dus ik hoop dat daar snel weer verandering ik kan komen; ik doe mijn best! Ook om je te mailen, ik hoop dat ik dat heel binnenkort kan doen.

  Voor nu heel veel liefs,
  Regina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *