Afgekeken uit m’n hoofd.

February 27, 2008

Een goede vriendin van ons zette dit hapje een keer voor ons op tafel als smaakmakertje omdat het nog even zou duren voor het diner klaar was. Meteen vond ik het een succesnummer! Ze vertelde me dat het heel simpel was. Daar was ik blij mee, want de smaken zijn lekker puur; gewoon wat je van een hapje wil als je trek hebt. Met Oud en Nieuw was ze bij ons op bezoek en ik had haar gevraagd of ze de hapjes weer mee wilde nemen; zo waren ze bevallen. Nu vierde mijn zus afgelopen weekend haar verjaardag en ze vroeg me of ik mee wilde helpen door van te voren hapjes voor haar te maken. Je kan wel raden waar ik meteen aan dacht! Dus naast de spinaziesoep en de hartige taart, heb ik voor haar kaaskruidenhapjes gemaakt.

kaashapjes.jpg

En het is inderdaad heel simpel. Wat je nodig hebt is dit:

Ingrediënten

 • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
 • 125 g oude kaas, geraspt
 • 1 ei, losgeklopt
 • 5 takjes verse tijm, alleen de blaadjes en fijngehakt
 • 4 tl gedroogde gemengde Italiaanse kruiden (de volgende keer ga ik verse proberen te scoren, maar die waren op het moment uitverkocht bij onze AH)

En dit moet je doen:

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad op een stapeltje.
 3. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd deze door midden.
 4. Bestrijk één helft van de plak met de helft van het ei. Meng de helft van de kaas met alle tijm en 2 theelepels kruiden. Verdeel dit kaasmengsel over het deeg dat met het ei is bestreken.
 5. Leg er de andere deegplak op en druk goed aan. Bestrijk deze met de rest van het ei. Meng de overige kaas met de overgebleven kruiden en strooi dit over het deegpakketje.
 6. Snijd het geheel in rechthoekige kleine stukjes. Druk nu per hapje de randen goed aan.
 7. Bedek de ovenplaat met bakpapier en verdeel hier de hapjes over.
 8. Bak de hapjes in ongeveer tien minuten goudbruin.

Zo makkelijk is het! Ik hoop dat ik de bedenkster van dit recept een beetje eer aan heb gedaan. Op de verjaardag viel het bij iedereen in ieder geval ook erg in de smaak. Deze houden we er wederom in. Veel hapjesplezier!

Reacties 6

 • Judith

  inderdaad leuk als klein hapje voor de maaltijd. Zeker met verjaardagen enzo. En je kunt hiermee natuurlijk ook weer eindeloos varieren. Bladerdeeg…Ideaal voor die gelegenheden, he? Ook lekker om te vullen met kalfs- lams of kipgehakt, een uitje en kruiden (bretonse, kebab enz). Of vullen met geitenkaas, takje tijm en beetje honing. Gewoon blijven fantaseren en je krijgt de leukste ideeën. Doe je dat wel eens?
  Wat leuk trouwens, van je zus haar verjaardag. Ja, je boft wel met al die feesten. Je komt aardig aan je hobby toe, zo. En ik kan er ook weer wat van leren. MOoi toch!

 • J&A

  Ze waren inderdaad heel erg lekker! Binnen een mum van tijd waren ze “verdwenen”. Vullen met geitenkaas lijkt me ook niet verkeerd. Alleen jammer dat A niet van geitenkaas houdt. Maar er zijn inderdaad variaties genoeg!

  groetjes,

  J (van J&A)

 • J&A

  Je hebt helemaal gelijk Judith, soms moet je dingen leren eten. Maar met die geitenkaas wil het bij mij toch maar niet lukken. Ik heb het al verschillende keren geprobeerd maar telkens denk ik weer, bah, gatver! De geur en smaak zijn mij veel te sterk en ik proef de geit bij wijze van spreken zo puur op mijn bord. Een recept waarin geitenkaas verwerkt zit is dus voor mij bij voorbaat mislukt (alleen in dit geval klopt de titel van deze kooklog dan wel).

  Groeten, A (van J&A)

 • Regina Auteur

  Ik denk dat het ook wel kan dat je bepaalde dingen gewoon niet lust. Als ik voor mezelf spreek, lustte ik geitenkaas eigenlijk vrijwel meteen. Het enige wat ik kan zeggen als je het niet lust, is dat je eventueel (als je het dan toch wil proberen) een hele zachte lichte geitenkaas zou kunnen proberen, bijvoorbeeld de Bettine Blanc. Die is qua smaak, net als de textuur, wat zachter. Mijn moeder houdt bijvoorbeeld ook niet van geitenkaas, maat Bettine Blanc lust ze wel. Maar goed, het is ook prima als er dingen zijn die je niet lekker vindt. Ik ben blij dat ik gezegend ben met het feit dat ik érg veel lust!

  Judith, je ideeën klinken super!! Die variaties wil en ga ik zeker een keer proberen, heerlijk! Ik dacht eraan dat je deze hapjes ook zoet kan maken. Bijvoorbeeld met chocola (of chocoladepasta) voor mini chocolade-broodjes. Maar jouw hartige ideeën klinken me ook heerlijk in de oren. Ik hou je op de hoogte, natuurlijk! 🙂

 • Iris

  Oke dit ga ik ook eens maken! Moet zelfs mij nog wel lukken denk ik ;-). Leuke site zo!! Liefs Iris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *