Hapjes met Oud en Nieuw

January 8, 2008

Los van een augurk in cervelaatworst gerold met een prikkertje erin, had ik eerder nog niet veel meer aan hapjes maken gedaan. Ik vond dat daar ook wel eens verandering in mocht komen! Oud en Nieuw was daar natuurlijk een uitgesproken goed moment voor. Twee goede vrienden kwamen langs, dus ik kon voor wat meer dan ons twee eventjes in de keuken staan. En met ‘eventjes’ is niets teveel gezegd, want het is zo klaar. Mijn moeder had, zoals elk jaar, de oliebollen en appelbeignets gebakken en ons bezoek had al heerlijke zelfgemaakte bladerdeeg-kaashapjes meegenomen. En ik zette dit erbij op tafel:

Pestotomaatjes:

Ingrediënten

  • 8 Tasty Tom tomaatjes
  • 3 á 4 tl pesto (ik heb groene gebruikt, maar rode is misschien nog wel lekkerder)
  • 125 ml crème fraîche
  • 40 g parmezaanse kaas
  • zout
  • versgemalen peper
  • blaadjes basilicum, ter garnering

Bereiding:

  1. Snijd de kapjes van de tomaatjes en hol ze uit. Bestooi de binnenkant met een beetje zout, en laat ze op keukenpapier omgekeerd ongeveer 10 minuten uitlekken.
  2. Roer de pesto om met de crème fraîche en kaas, breng op smaak met peper en vul de tomaatjes hiermee.
  3. Garneer de tomaatjes ieder met een blaadje basilicum.

123107194817.jpg

Komkommerbootjes met Makreel:

Ingrediënten

  • grote komkommer, in achten gesneden
  • halve gerookte makreel
  • 150 g zuivelspread
  • 30 g pistachenootjes, gehakt en enkele hele voor de garnering
  • 1 teentje knoflook, in de vijzel fijn gestampt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • versgemalen peper en zout
  • hand verse peterselie, fijngesneden

Bereiding:

  1. Hol de komkommer uit tot bakjes met wandjes van ongeveer 1 cm dikte.
  2. Prak de makreel fijn en meng het met de zuivelspread, knoflook, bleekselderij, peterselie, sjalot en gehakte pistachenootjes en breng op smaak met peper en zout.
  3. Vul de komkommerbootjes met het vismengsel en garneer ze met de hele pistachenootjes.

Ik vond beide hapjes erg lekker en het maken van de hapjes vond ik erg leuk; dat ga ik vaker doen!

Reacties 1

  • J&A

    Ook dit ziet er goed uit! Vooral de pestotomaatjes spreken mij wel aan (fleurige “moepjes”). En inderdaad eens wat anders dan de kaasblokjes en de augurken in cervelaatworst gerold.
    A is binnenkort jarig dus…….

    Liefs,
    J (van J&A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *