Jaar: 2016

Van Saai naar Verrassend.

March 16, 2008

We hadden weer eens zin in couscous en Marc had hier een leuk recept voor uitgezocht. Toen ik er echter wat beter naar keek, zag ik dat het – als ik het zou volgen – wel heel saai zou worden. Ik heb er dus weer eens compleet mijn eigen draai aan gegeven. En ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb, want anders leek het me dus saai en ook een beetje droog. Waarschijnlijk helemaal niet lekker, dus. Dit is het recept voor drie personen uiteindelijk geworden, en helaas is de foto wat minder mooi dan normaal:

Kruidige Kip in Citroensaus en Groene Koriander Couscous

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • halve rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1,5 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 4 el olie
  • 250 g couscous
  • 1 stronk broccoli
  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • handje verse koriander, fijngesneden
  • versgemalen peper en zout
  • 125 ml crème fraîche
  • sap van een hele citroen
  • 2 tl tafelsuiker

031208200215.jpg

Bereiding:

  1. Marineer de kip een paar uur van te voren. Ontdoe de kip van de pezen en verdeel de kip in ongeveer zes grote stukken. Doe ze in een schaal waar je een deksel van hebt.
  2. Snijd de rode peper en de knoflook fijn. Doe deze met de olie, het gemberpoeder, de djinten en ketoembar bij de kip. Maal er wat zout over en roer dit met een lepel goed door elkaar. Doe de deksel op de schaal en laat dit ongeveer 5 uur in de koelkast marineren. Haal de kip er even voordat je het gaat bakken alvast uit de koelkast.
  3. Doe de couscous in een schaal en schenk er 350 ml water met 1 blokje kippenbouillon over en laat dit 6 minuten wellen.
  4. Bak de kip in een koekenpan gaar. Schep de kip tijdens het bakken een paar keer om.
  5. Kook in een pan met water de broccoli beetgaar. Op de pan zet je een stoompan, een laag bedekt met bakpapier en hierop de couscous geschept. Laat dit een minuut of 5 nog na stomen.
  6. Als de kip gaar is, schep je het uit de pan in aluminium folie. Bedek zodat de kip warm blijft. Ondertussen maak je de citroensaus.
  7. In de koekenpan waar je de kip in gebakken hebt, doe je 50 ml water met het halve kippenbouillonblokje, de helft van de citroensap en de suiker. Breng dit aan de kook. Voeg de crème fraîche toe en roer dit totdat het smeuïg wordt. Breng op smaak met peper en zout en zo nodig nog wat citroensap naar smaak.
  8. Pak de kip uit de aluminium folie en laat deze nog heel even pruttelen in de saus. Als de saus te dik dreigt te worden, voeg dan een klein beetje water toe. Houd de smaak van de saus hierbij wel in de gaten.
  9. Giet de broccoli goed af. Meng de couscous met de broccoli, roer er de verse koriander door en breng op smaak met peper en zout.
  10. Verdeel de couscous over drie borden, leg de kip er voorzichtig bovenop en schenk de saus eroverheen.

Voilà! En ik was vooral blij dat Marc het lekker vond; die had het recept immers uitgezocht!

Nu naar eigen recept.

March 8, 2008

Vorige week zondag kwamen er vrienden bij ons eten. Ik vind het dan altijd erg leuk om een eigen toetje te maken. Naast Italiaanse Tiramisu vind ik Engelse Trifle ook altijd ontzettend lekker. Ik heb het al een aantal keer gemaakt, uit een kookboekje, van Gordon Ramsay en van Tana Ramsay. Maar ik vond nu dat het wel eens tijd werd voor een geheel eigen recept. En dit is het geworden: Mijn Framboos-Aardbei Trifle met Vanilleslagroom.

030108180026.jpg

Ingrediënten

  • 6 dikke plakken roombotercake
  • halve pot frambozenjam
  • 300 g frambozen
  • 200 g aardbeien
  • 2 flinke scheuten sherry
  • 1 pak vanille vla
  • 250 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • halve tl vanillezaadjes
  • 20 g amandelschaafsel

030108180035.jpg

Bereiding:

  1. Maak de trifle een dag van te voren. Zo kunnen de smaken goed in elkaar overlopen en is hij op z’n lekkerst.
  2. Snijd de plakken cake horizontaal door midden, zodat er twee dunne plakjes ontstaan. Besmeer steeds één plakje royaal met de frambozenjam en leg er het andere dunne onbesmeerde plakje bovenop. Doe dit tot je alle plakjes hebt gehad en er weer 6 plakken ontstaan, in het midden besmeerd met jam.
  3. Snijd de plakken in blokjes en leg deze in een glazen schaal.
  4. Snijd de aardbeiden in kleine stukjes, maar houdt er een paar (een stuk of vier) apart voor de garnering. Schep de frambozen met de aardbeien met 2 el frambozenjam om.
  5. Schep het fruit-jam mengsel op de cake en druk goed aan met een lepel. Giet hier de sherry over. Schep de bovenste laag voorzichtig om zodat de sherry de cake kan bereiken en druk dit wederom goed aan.
  6. Klop de slagroom met een garde in een ruime glazen kom met de suiker en vanille stijf. Dit kan even duren maar heb geduld, het resultaat loont!
  7. Verdeel de vanille vla over het cake-fruit mengsel. Schep er daarna voorzichtig de slagroom op en verdeel dit gelijkmatig over de vla. Zet de trifle weg in de koelkast en laat ‘m een dag in de koelkast staan.
  8. Haal de trifle een half uur voordat je ‘m wil serveren uit de koelkast. De trifle is het lekkerst als hij op kamertemperatuur is, dan proef je de smaken beter. Rooster vlak voor het serveren het amandelschaafsel goudbruin en laat dit afkoelen. Snijd de apart gehouden aardbeien in plakjes en garneer de trifle met de amandel en aardbeien in een desgewenst patroon.

Onze visite leek verheugd dat ik weer een eigen toetje gemaakt had en we hebben er allemaal weer lekker van gesmuld! Wat mij betreft is dit weer een blijvertje. Ik kan er zelf ook moeilijk vanaf blijven. Dus veel kook-, kijk-, en smulplezier iedereen!

Afgekeken uit m’n hoofd.

February 27, 2008

Een goede vriendin van ons zette dit hapje een keer voor ons op tafel als smaakmakertje omdat het nog even zou duren voor het diner klaar was. Meteen vond ik het een succesnummer! Ze vertelde me dat het heel simpel was. Daar was ik blij mee, want de smaken zijn lekker puur; gewoon wat je van een hapje wil als je trek hebt. Met Oud en Nieuw was ze bij ons op bezoek en ik had haar gevraagd of ze de hapjes weer mee wilde nemen; zo waren ze bevallen. Nu vierde mijn zus afgelopen weekend haar verjaardag en ze vroeg me of ik mee wilde helpen door van te voren hapjes voor haar te maken. Je kan wel raden waar ik meteen aan dacht! Dus naast de spinaziesoep en de hartige taart, heb ik voor haar kaaskruidenhapjes gemaakt.

kaashapjes.jpg

En het is inderdaad heel simpel. Wat je nodig hebt is dit:

Ingrediënten

  • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 125 g oude kaas, geraspt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 5 takjes verse tijm, alleen de blaadjes en fijngehakt
  • 4 tl gedroogde gemengde Italiaanse kruiden (de volgende keer ga ik verse proberen te scoren, maar die waren op het moment uitverkocht bij onze AH)

En dit moet je doen:

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad op een stapeltje.
  3. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd deze door midden.
  4. Bestrijk één helft van de plak met de helft van het ei. Meng de helft van de kaas met alle tijm en 2 theelepels kruiden. Verdeel dit kaasmengsel over het deeg dat met het ei is bestreken.
  5. Leg er de andere deegplak op en druk goed aan. Bestrijk deze met de rest van het ei. Meng de overige kaas met de overgebleven kruiden en strooi dit over het deegpakketje.
  6. Snijd het geheel in rechthoekige kleine stukjes. Druk nu per hapje de randen goed aan.
  7. Bedek de ovenplaat met bakpapier en verdeel hier de hapjes over.
  8. Bak de hapjes in ongeveer tien minuten goudbruin.

Zo makkelijk is het! Ik hoop dat ik de bedenkster van dit recept een beetje eer aan heb gedaan. Op de verjaardag viel het bij iedereen in ieder geval ook erg in de smaak. Deze houden we er wederom in. Veel hapjesplezier!

Op de koffie.

February 22, 2008

Afgelopen zondag waren mijn schoonouders en schoonoma op bezoek. Dan wil je natuurlijk wel iets bij de koffie hebben om aan te bieden. Deze keer was dat onderstaande Peeramandeltaart, met Amandelspijs.

Hij was erg lekker, maar bovenal: het was heel gezellig hier in huis! Als je net zoals ik elke maand de allerhande afstruint op lekkere recepten en die bewaart, dan kan je deze taart ook maken. Hij staat namelijk in de allerhande van december 2007. Ik kan het recept hier niet plaatsen, want ik heb ‘m voor de verandering eens een keertje helemaal gevolgd…

peeramandeltaart.jpg

Koffieze!

Pasta à la tante Gina

February 15, 2008

Ik zag afgelopen weekend een recept in een nieuw kookboekje en wilde dat deze week klaar gaan maken. Ik had ook nog andere heerlijke recepten uitgezocht: ratatouille van Tana Ramsay (inderdaad de vrouw van…) en de Fish Pie van Jamie. Beiden had ik kunnen plaatsen omdat ik er wat aan gesleuteld had maar helaas was het geen fotomateriaal. Wel was het allebei ontzettend lekker: Zeker blijvertjes! Hierna was het recept waar ik dit logje mee begon vanavond aan de beurt. Ik stond in de keuken vanavond en dacht: “Eigenlijk wordt dat wel erg saai.” Het resultaat is onderstaand recept, compleet anders geworden dan het recept waar ik me door heb laten inspireren. Met recht is het dus een pasta à la tante Gina geworden!

Ingrediënten

  • 225 g tagliatelle (voor 3 personen)
  • 1 aubergine
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • flinke hand plate peterselie, fijngesneden
  • flinke hand verse basilicum, fijngesneden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 100 g champignons, in kwarten
  • pakje tomatenblokjes (300 g)
  • versgemalen zout en peper
  • geschaafde Parmezaan, ieder naar smaak
  • 4 el olijfolie, om in te bakken
  • 1 el olijfolie extra vierge, om te besprenkelen

pasta-a-la-tante-gina.jpg

Bereiding:

  1. Snijd de aubergine in plakjes. Als je een grote aubergine hebt, halveer je de grote plakken. Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout en laat ze een uurtje zo liggen.
  2. Fruit de ui met de knoflook in 2 el olie in ongeveer 5 minuten in een hapjespan. Doe de tomatenblokjes en de oregano erbij en laat dit nog 15 minuten zachtjes sudderen.
  3. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Kook hierin de tagliatelle 6 minuten al dente.
  4. Maal peper en zout naar smaak over de courgette blokjes. Bak de blokjes in een koekenpan in de overgebleven olie, met de champignons. Voeg dit bij de tomatenui-saus, doe de basilicum erbij, roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  5. Veeg het zout van de aubergineplakjes met wat keukenpapier en bak deze aan beide kanten bruin in de pan waarin je de courgette en champignons hebt gebakken. Strooi de platte peterselie erover en breng op smaak met peper en zout.
  6. Doe de afgegoten tagliatelle in de hapjespan bij de saus. Roer dit goed door elkaar met twee houten lepels of een pasta-tang, zodat de ingrediënten goed door elkaar gehusseld zijn. Verdeel de aubergineplakjes erover. Besprenkel met olijfolie extra vierge en maal er nog wat peper en zout over.
  7. Serveer de pasta over drie borden. Bestrooi met parmezaan naar smaak.

Uiteindelijk was er dus niets meer over van het oorspronkelijke recept. Maar ondanks dat was het toch heel lekker! Weer een geslaagde missie. Tot de volgende keer en tot die tijd veel kookplezier!

Home Made Pesto

February 13, 2008

Dit had ik altijd al eens willen maken. Dus waarom zou ik het niet gewoon eens doen? Pesto. Heerlijk in Italiaanse gerechten, en dan doel ik natuurlijk vooral op pizza en pasta, maar ook in dressings. Deze pesto is iets anders dan normaal. Normaal gesproken maak je ‘m namelijk met pijnboompitten, en deze is met walnoten. Wil je dus een traditionele groene pesto maken, vervang de walnoten dan gewoon. Veel plezier!

Groene Pesto van Walnoten

Ingrediënten

  • flinke bos verse basilicum
  • 50 g walnoten, uit de dop
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 10 el olijfolie extra vierge
  • 40 g geraspte parmezaan
  • versgemalen zout en peper

walnootpesto.jpg

Bereiding:

  1. Rooster de walnoten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag lichtbruin en laat ze afkoelen.
  2. Pureer de afgekoelde walnoten met de knoflook in een keukenmachine. Voeg de basilicum en 3 el olie toe en pureer dit tot er een glad mengsel ontstaat.
  3. Voeg de kaas toe en pureer deze mee.
  4. Voeg de rest van de olijfolie in voorzichtige scheuten toe en pureer steeds tussen de toevoegingen door. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Wij hebben de pesto door een pasta gerecht geroerd en gelijk geserveerd. Erg lekker! En natuurlijk heel erg leuk om het nou eens zelf te hebben gemaakt, in plaats van uit een potje uit de winkel.

Voorgerechtje?

Zowel voor vegetariërs als niet-vegetariërs een lekker voorgerechtje deze keer! Als je er twee per persoon maakt, vormt het met een lekkere tomatensalade ook een goed hoofdgerecht. Ik had – toen ik nog vegetariër was – in een restaurant als eens portobello op, maar toen was het een hoofdgerecht en was de portobello zeker twee keer zo groot. Ik wist dus dat de smaak lekker was, maar dan blijft het natuurlijk afwachten wat je er zelf van bakt, letterlijk. Maar tegen mijn eeuwige verwachtingen in, was het weer eens gewoon gelukt! Misschien is het op de foto alleen wat minder goed te zien. Gewoon zelf maken, dus: dan kan je zien dat je hier best mee voor de dag kunt komen.

Gevulde portobellos met buffelmozzarella

Ingrediënten

  • 2 portobellos, schoongeveegd
  • 1 bolletje buffelmozzarella à 125 g (uitgelekt), in plakken
  • 100 g kastanjechampignons, schoongeveegd en in plakjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 el gedroogde oregano + twee snufjes voor de garnering
  • 3 el olie
  • versgemalen peper en zout

portobello.jpg

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op gasstand 4 (of 180 graden)
  2. Bestrijk met een kwastje de portobellos met olie, zodat overal een laagje olie de paddenstoelen bedekt. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en strooi er zout, peper en de eetlepel oregano over.
  3. Zet de schaal met de paddenstoelen in het midden van de oven en bak de portobellos in 20 minuten gaar.
  4. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de bosui en kastanjechampignons op middelhoog vuur regelmatig scheppend in ongeveer 5 minuten gaar. Doe op de helft de knoflook erbij en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  5. Schep het champignonmengsel op de portobellos en verdeel de buffelmozzarella erover. Zet de ovenschaal weer terug in de oven en laat de mozzarella in ongeveer 10 minuten smelten.
  6. Als de mozzarella is gesmolten en de portobellos zijn afgebakken, garneer je ze met een snufje oregano.

Eetze!

Ik kan er maar geen genoeg van krijgen…

January 8, 2008

..Van mijn Tajine! Dit is het derde recept dat ik ermee probeer, en we hebben al vaker de andere recepten (met rund en lam) opnieuw gegeten. Ik ben er echt gek op! En ook dit recept, waarbij ik het vooral tot mijn heel eigen recept heb gemaakt, is ontzettend goed bevallen!

Tajine van Zeebaars:

Ingrediënten

  • 2 verse zeebaarsjes, gefileerd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gemalen komijn
  • halve tl gemalen chilipeper
  • halve rode peper, zonder pitjes, fijngesneden
  • sap van een halve citroen
  • handje verse peterselie, fijngesneden
  • 2 aardappels, geschild en in partjes
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • halve groene peper, ontpit en fijngesneden
  • halve tomaat, in plakjes
  • 1 citroenschil, geraspt
  • ca. 60 gram zwarte olijven zonder pit, grof gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 el AH kruidengemak koriander
  • versgemalen peper en zout

010208190735.jpg

Bereiding:

  1. Snijd de zeebaars in stukken van ongeveer 3 tot 4 cm. Je kunt de vis trouwens het best laten fileren door je vishandelaar.
  2. Doe de knoflook, komijn, chilipeper, rode peper, citroensap, kruidengemak koriander en wat zout in een kom. Meng dit goed door elkaar en laat dit ongeveer 5 minuten staan, zodat de smaken lekker in elkaar overgaan.
  3. Giet een beetje van het mengsel over de vis en roer dit goed door zodat elk stukje van de vis goed bedekt is met het mengsel.
  4. Giet de olijfolie in een hete tajine en bak de rest van het kruidenmengsel en voeg de fijngesneden tomaten er bij toe.
  5. Voeg de aardappel, zeebaars, groene peper, plakjes tomaat, citroenschil en olijven toe.
  6. Doe er wat water bij, zodat alles onder een laagje water staat. Doe de deksel op de tajine en laat dit in ongeveer 1 uur à 1,5 uur garen, op een laag vuur. Roer regelmatig.
  7. Besprenkel vlak voor het serveren de peterselie over de tajine en serveer het gerecht direct uit de tajine aan tafel.

Enjoy your meal; I know I did! Van het bereiden heb ik ook weer erg genoten, uiteraard.

Hapjes met Oud en Nieuw

Los van een augurk in cervelaatworst gerold met een prikkertje erin, had ik eerder nog niet veel meer aan hapjes maken gedaan. Ik vond dat daar ook wel eens verandering in mocht komen! Oud en Nieuw was daar natuurlijk een uitgesproken goed moment voor. Twee goede vrienden kwamen langs, dus ik kon voor wat meer dan ons twee eventjes in de keuken staan. En met ‘eventjes’ is niets teveel gezegd, want het is zo klaar. Mijn moeder had, zoals elk jaar, de oliebollen en appelbeignets gebakken en ons bezoek had al heerlijke zelfgemaakte bladerdeeg-kaashapjes meegenomen. En ik zette dit erbij op tafel:

Pestotomaatjes:

Ingrediënten

  • 8 Tasty Tom tomaatjes
  • 3 á 4 tl pesto (ik heb groene gebruikt, maar rode is misschien nog wel lekkerder)
  • 125 ml crème fraîche
  • 40 g parmezaanse kaas
  • zout
  • versgemalen peper
  • blaadjes basilicum, ter garnering

Bereiding:

  1. Snijd de kapjes van de tomaatjes en hol ze uit. Bestooi de binnenkant met een beetje zout, en laat ze op keukenpapier omgekeerd ongeveer 10 minuten uitlekken.
  2. Roer de pesto om met de crème fraîche en kaas, breng op smaak met peper en vul de tomaatjes hiermee.
  3. Garneer de tomaatjes ieder met een blaadje basilicum.

123107194817.jpg

Komkommerbootjes met Makreel:

Ingrediënten

  • grote komkommer, in achten gesneden
  • halve gerookte makreel
  • 150 g zuivelspread
  • 30 g pistachenootjes, gehakt en enkele hele voor de garnering
  • 1 teentje knoflook, in de vijzel fijn gestampt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • versgemalen peper en zout
  • hand verse peterselie, fijngesneden

Bereiding:

  1. Hol de komkommer uit tot bakjes met wandjes van ongeveer 1 cm dikte.
  2. Prak de makreel fijn en meng het met de zuivelspread, knoflook, bleekselderij, peterselie, sjalot en gehakte pistachenootjes en breng op smaak met peper en zout.
  3. Vul de komkommerbootjes met het vismengsel en garneer ze met de hele pistachenootjes.

Ik vond beide hapjes erg lekker en het maken van de hapjes vond ik erg leuk; dat ga ik vaker doen!

X-mas #2

January 2, 2008

Tweede Kerstdag waren we uitgenodigd om Kerst te vieren met een hele groep vrienden met het idee dat iedereen een gerecht klaar maakt en meeneemt. Los van dat dat heel gezellig en lekker is, is het ook meteen een kans om weer nieuwe gerechten uit te proberen. Daar heb ik natuurlijk gretig gebruik van gemaakt! Zie hier onder de resultaten. Het zijn niet per se kerstgerechten dus heel het jaar door te maken.

Allereerst de Worteltjessoep met Shii-take, gegarneerd met Verse Koriander, voor 8 personen

122607141231.jpg

Ingrediënten

  • 1 kg worteltjes, geschraapt en in stukjes
  • 300 g shii-take, in reepjes
  • 6 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 el olijfolie
  • 3 tl gemalen koriander
  • 2 liter groentebouillon
  • handje versgesneden koriander
  • versgemalen zout en peper

Bereiding:

  1. Verhit 2 el olie in een soeppan en fruit de sjalotjes hier ongeveer 5 minuten in aan. Doe de knoflook en de wortel erbij en bak dit ongeveer gezamenlijk 10 minuten. Roer er de gemalen koriander door, schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Laat de soep op een zacht vuur ongeveer 30 minuten koken, totdat de worteltjes zacht zijn geworden.
  2. Bak de shii-take in de rest van de olie ongeveer 1 minuut op hoog vuur.
  3. Pureer de soep met een staafmixer, zodat er geen grove stukjes meer over zijn. Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg voor het serveren de shii-take toe en garneer met de koriander.

Het volgende gerecht is te bereiden als tussen- en bijgerecht in geval van grote groepen en als hoofdgerecht met een wat kleinere groep. (En volgens sommigen ook als ontbijt, maar daar zou ik me niet zo snel aan wagen, persoonlijk.) Het gerecht is te vinden in de Allerhande van afgelopen maand, wees snel; dan kan je er vast nog eentje op de kop tikken.

Hartige Preitaart met Mascarpone en Roquefort, afgemaakt met verse Tijm

122607161030.jpg

Ik vond beide gerechten zelf erg lekker; geen idee wat de rest van het gezelschap ervan vond. Vast staat dat het een hele gezellige avond was, met veel te veel wat er over was maar in het geval van de preitaart, vond ik dat helemaal niet erg, ha!