Het Kerstdiner: Voor en tussen.

December 30, 2007

Al eerder schreef ik over de geweldige mogelijkheid die Marc en ik kregen om een 4-gangen diner voor te gaan zetten aan in totaal 6 personen. En Eerste Kerstdag was het zover: Ons Diner! Ik kan niet van alles de recepten plaatsen omdat we bij sommige gerechten het volledige recept gevolgd hebben. Maar waar ik er mijn eigen draai aan heb gegeven, zal ik het beschrijven. Zo zijn er toch nog wat gerechtjes na te bootsen, precies zoals op die mooie gezellige Eerste Kerstdag van 2007. Let erop dat de recepten allemaal gebaseerd zijn op 6 personen.

We begonnen onze avond met een Carpaccio met rucola, bosui in een sinaasappeldressing met pijnboompitjes:

kerstmis-2007-002.jpg

Ingrediënten

 • 450 g rundercarpaccio
 • 75 g rucola sla
 • 3 bosuitjes, in ringetjes
 • 3 el pijnboompitjes
 • 1 sinaasappel
 • 2 el mayonaise
 • 1,5 tl sesamolie
 • versgemalen peper

Bereiding:

 1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan op hoog vuur goudbruin. Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers hem uit. Meng de sinaasappelrasp, 4 el sinaasappelsap, mayonaise, sesamolie en versgemalen peper in een schaaltje en klop dit door tot een dressing.
 2. Laat de carpaccio, mooi opgemaakt op een bord, in ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur komen. Sprenkel er de bosuitjes en pijnboompitjes over. Leg in het midden een handje rucola. Druppel er de dressing over.

Bij een 4-gangen diner zit natuurlijk een tussengerecht. Ik ben zelf gek op soep en wil hier graag in experimenteren. Omdat we thuis niet zo erg vaak een voorgerechtje op tafel zetten, kon ik nu mijn slag slaan! Dat deed ik met een Broccolisoep gegarneerd met crème fraîche en geroosterde amandelen:

kerstmis-2007-009.jpg

Ingrediënten

 • 1,2 liter groentebouillon
 • 1,5 kg broccoli, in roosjes
 • 40 g amandelschaafsel
 • 150 ml crème fraîche
 • olijf olie extra vierge
 • versgemalen zout en peper

Bereiding:

 1. Breng de bouillon aan de kook. Doe er de broccoli in en kook deze in ongeveer 7 à 8 minuten op laag vuur tot deze zacht is. Zorg er wel voor dat de broccoli zijn mooie groene kleur behoudt. Schep de broccoli in een ruime schaal en bewaar het achtergebleven vocht.
 2. Pureer de broccoli met een scheutje kookvocht met een staafmixer. Schenk de puree terug in de pan en roer dit goed door.
 3. Warm de soep op en breng hem op smaak met de zout en peper. Schep de soep in mooie soepborden. Garneer met de crème fraîche, strooi er wat amandelschaafsel over, maal er wat peper over en maak af door er wat olijfolie extra vierge over te sprenkelen en serveer de soep.

Erbij serveerde ik zelfgebakken brood, naar het recept van Jamie Oliver (uit The Naked Chef’s Back)

kerstmis-2007-008.jpg

Het voor- en tussengerecht bevielen erg goed. Het smaakte naar meer! Gelukkig volgde het hoofd- en nagerecht nog. Binnenkort zal ik in een ander bericht uit de doeken doen wat we vervolgens serveerden. Wordt vervolgd!

Reacties 2

 • J&A

  De soep en het brood smaakten op 2de Kerstdag ook nog erg lekker. Het zag er dan misschien niet meer zo mooi uit maar we (J&P) hadden, na de feestelijke maaltijd de dag er voor, verder niet veel meer nodig. Als afsluiting ook nog lekker ijs met gepocheerde vruchten. Zelfs op 3de Kerstdag was er nog ijs voor de zieke ……………. alleen dan zonder vruchten!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *