Vrolijke Kerst!

December 24, 2007

Morgen is het Eerste Kerstdag en om alvast in de sfeer te komen hier alvast een kleine greep van wat ik aan lekkernijen heb gemaakt. Er zullen later nog meer foto’s volgen, bijvoorbeeld van de stol die is aangesneden (mits hij niet mislukt is, natuurlijk) en er staat nu ook nog een kerstkoek in de oven. Wie weet valt daar ook nog wat van te maken.

Ik wens iedereen in ieder geval een ontzettend fijne, warme en vooral ook lekkere Kerst toe!

Voor onderstaande kerstkransjes, kan je het recept vinden in ‘De Smaak van December’ van de Albert Heijn. Dit heb ik er in ieder geval van gemaakt:

122407104110.jpg

Dan, onmisbaar met de Kerst, of het nu is voor bij het ontbijt, voor bij de koffie of gewoon wanneer je wil: Kerststol!

Ingrediënten:

 • 350 g bloem
 • 125 g gesmolten boter
 • 2 eieren
 • 3 el witte basterdsuiker
 • 7 g gedroogde gist
 • 1 citroen
 • 1 flinke tl speculaaskruiden
 • 150 lauwwarme melk
 • 3 el bruine rum
 • 300 g amandelspijs
 • 200 g rozijnen
 • 150 g krenten
 • 50 g grofgehakte witte amandelen
 • 25 g grofgehakte gebrande hazelnoten

122307231258.jpg

Bereiding:

 1. Zeef de bloem, een halve theelepel zout, de koekkruiden en de basterdsuiker boven een grote kom. De schil van de citroen raspen en bij het bloemmengsel voegen. Giet het gist erover en maak in het midden een kuiltje. Breek hierboven het ei, doe er 75 g gesmolten boter over en giet de rum en het melk erbij. Roer dit met een pollepel tot een plakkerig deeg.
 2. Op een met bloem bestoven ondergrond het deeg ongeveer 10 minuten goed doorkneden door het steeds uit te trekken en weer dubbel te vouwen totdat het soepel is en niet meer plakt. Leg het deeg terug in de kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
 3. Pers een halve citroen uit en klop het andere ei in een schaaltje los. In een ruim schaaltje de amandelspijs met een vork losmaken en mengen met het citroensap en de helft van het ei. Leg alvast bakpapier op de bakplaat van de oven.
 4. Op een met bloem bestoven ondergrond het deeg leggen en plat drukken. Leg hier de rozijnen, krenten, amandelen en hazelnoten op en vouw het deeg eromheen. Kneed de vulling goed door het deeg. Rol het deeg met een met bloem bestoven deegroller tot een dikke ovale lap en rol deze aan de lange kant iets uit. Vorm de amandelspijs tot een worstje en leg dit in het midden van het deeg, over de lengte. Vouw de dikkere helft over het amandelspijs, zodat er een vorm van een stol ontstaat. Leg de kerststol op het bakpapier, dek deze opnieuw af met de theedoek en laat hem nog 45 minuten rusten.
 5. Verwarm de oven voor op gasstand 6. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de gesmolten boter en bestuif dit een beetje met water uit een plantenspuit. Bak de kerststol in ongeveer 40 minuten in de oven gaar en bruin. Zet de oven uit en laat de stol nog even 5 minuutjes in de oven rusten. Leg hem vervolgens op een rooster, bestuif hem met een dikke laag poedersuiker en laat hem afkoelen.

Reacties 2

 • J&A

  Dat ziet er wel professioneel uit zeg! En lekker ook natuurlijk.
  We vermoeden dat er weer iemand speciaal verwend gaat worden met die kerstkransjes! Knap dat je er allemaal de tijd en vooral de moed voor hebt om dit allemaal te maken.
  Natuurlijk willen we weer graag proefkonijn spelen!

  Liefs J&A (en Pieter die kennelijk helemaal geen problemen heeft met amandelschaafsel)

 • Regina Auteur

  Ik ben erg blij dat te horen!Daar gaat het natuurlijk om, hè? Gerechten met anderen kunnen delen, zeker met Kerst. Ik kijk er heel erg naar uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *