Er is er één jarig…

November 24, 2007

…Hoera, Hoera!

Vorige week was er een goede vriendin van me jarig en voor die gelegenheid, heb ik onderstaande taart gemaakt. Ik was er weer van overtuigd dat hij was mislukt, maar gelukkig deze keer onterecht. Het zou wat zijn, beloof je iemand een taart te maken…

Notentaart met appel en abrikoosjes

Ingrediënten:

Voor de taart:

 • 300 gram bloem
 • 150 gram roomboter
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • halve tl bakpoeder
 • 2 el gehakte witte amandelen
 • 1 ei

Voor de vulling:

 • 1 kg elstar appels, zonder schil en in schijfjes
 • 150 gram gedroogde abrikoosjes
 • 100 gram grof gehakte pecannoten
 • 4 el rum
 • 25 gram roomboter
 • 5 el tafelsuiker

Voor de garnering:

 • Een paar hele witte amandelen
 • Een paar hele pecannoten
 • 2 el abrikozenjam

111707192351.jpg

Bereiding:

 1. Doe de bloem, basterdsuiker, het bakpoeder en het ei in een beslagkom. Meng dit goed door elkaar. Voeg de boter er, op kamertemperatuur en in kleine stukjes, aan toe.
 2. Kneed alles heel goed, totdat je een soepel deeg krijgt. Maak van het deeg een bol en verpak dat in huishoudfolie. Leg het een half uur in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op gasstand 4 à 5 (180 graden) Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter en strooi de gehakte amandelen over de bodem.
 4. Rol de helft van het deeg uit met een deegroller en bekleed de bodem en de wanden van de springvorm hiermee. Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak het ongeveer 15 minuten in de vormverwarmde oven. Tijdens het bakken, kan het zijn dat de wanden een beetje in lijken te zakken. Trek je daar niets van aan; dat trekt zich recht als je de taart verder afwerkt.
 5. Smelt de boter voor de vulling. Doe de appelschijfjes vervolgens in de pan met de suiker en karameliseer de appel tot half zacht en mooi goudbruin. Blus dit af met de rum en laat de alcohol goed verdampen.
 6. Haal van het vuur en meng de gehakte pecans en abrikoosjes door het – nog warme – appelmengsel. Schep dit vervolgens op de voorgebakken taartbodem.
 7. Rol de rest van het deeg uit zodat die kan dienen als taartdeksel. Houd wat hem wat groter dan de bovenkant van de spring vorm. Leg deze over de vulling en druk de randen stevig aan. Zorg dat de taartwand goed hecht met het deeg. Prik het deksel hier en daar in met een vork. Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin.
 8. Garneer de taart als hij gaar is met de hele amandelen en pecannoten en bestrijk met de jam.

Toen ik de taartbodem gebakken had, zag ik heel de taart in duigen vallen. Ik had mijn vriendin al gesmst om er zeker van te zijn dat ze andere taarten in huis had en ik liep zenuwachtig door het huis, roepend: “Het is mislukt, het is mislukt!” Maar mijn vrees was niet terecht; het kwam dus uiteindelijk helemaal goed. Ik kreeg positieve reacties en de taart ging helemaal op. Gelukkig geeft de komende maand me genoeg excuus om lekker de keuken in te duiken om van alles te bakken. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte. Veel bak-en taartplezier!

Reacties 4

 • J&A

  Hoi Gina, dat ziet er lekker uit, die willen wij ook nog wel eens proberen! Wel grappig, dat er dan toch volop taart was maar dat jouw taart wel helemaal op ging. Trust yourself.
  Liefs J&A

 • Judith

  Wat een geweldige kaart kreeg ik van je, vandaag. Bedankt hoor! Hij staat op de kast bij de andere kaarten. Bedank de andere ook maar.
  Ik heb zondag tapas gegeten. Bij De Hemel op Aarde. Leuk, maar het was een wel wat chaotisch restaurantje. Voor het eerst lamsvlees buiten de deur gegeten. En ik moet zeggen, voor herhaling vatbaar. Verder salade met geitenkaas, champignons in knoflook en kippendijtjes. Lekker hoor.

  Kookse, meid!

  Knuffel Judith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *