Weer eens zelf pasta maken

November 11, 2007

Dit gerecht is gebaseerd op een recept dat in een kookboekje staat, dat ik meer dan vijf jaar geleden van een goede vriendin kreeg, maar nog nooit iets uit had gemaakt. Bij dezen probeer ik dat een beetje in te halen door er zelf mijn draai aan te geven.

Je moet er wel een beetje rekening mee houden dat je er wat tijd voor uit moet trekken, maar geloof me, dan heb je ook wat. Kortom, het is het waard. Veel kookplezier!

Champignonravioli, voor twee personen:

Ingrediënten:

  Voor de pasta:

 • 120 g bloem
 • snufje zout
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 tl water
 • 1 ei
 • scheutje olijfolie extra vierge
 • Voor de saus:

 • 10 g boter
 • 10 g bloem
 • 3 dl warme melk
 • versgemalen zout en peper
 • 90 g champignons, gehakt
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 2 el verse tijm, alleen de blaadjes
 • Voor de vulling:

 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 3 el verse tijm, alleen de blaadjes
 • 100 g champignons
 • 50 g vers broodkruim
 • versgemalen zout en peper
 • Voor de garnering:

 • verse peterselie, gehakt
 • verse parmezaanse kaas, geraspt

101607203337.jpg

 1. De saus en ravioli kan je alvast van te voren maken. Je kan ze allebei afgedekt bewaren. Zorg er bij de pasta wel voor dat je op je bewaarvlak en tussen de pasta voldoende bloem strooit, zodat de ravioli niet aan elkaar gaat plakken.
 2. Bak in een beetje olijfolie de gehakte champignons met de knoflook en tijm in een koekenpan. Voor de saus smelt je de boter in een steelpannetje en roer je de bloem erdoor. Laat dit 30 seconden koken en haal het van het vuur. Roer de melk er in delen door en roer het mengsel steeds, na elke toevoeging melk, goed door zodat je geen klontjes krijgt. Zet de pan op middelhoog vuur en roer tot de saus gaat koken en dik wordt. Voeg nu het champignon-mengsel toe en roer goed door. Haal het van het vuur en laat het (als je het van te voren maakt) eerst afkoelen voordat je het afdekt.
 3. Voor de pasta meng je op je met bloem bestoven werkvlak het meel met het zout. Maak er een kuiltje in. Klop in een kommetje de zonnebloemolie en het water door elkaar, zodat er belletjes in ontstaan. Breek het ei in het kuiltje en voeg langzaam het oliemengsel toe. Meng tot het deeg totdat het vast wordt en kneed dit een tijdje, zodat het stevig en elastisch wordt. Het ligt er een beetje aan hoe lang dat nodig heeft, ga sowieso uit van minstens 15 minuten.
 4. Laat het deeg in huishoudfolie ongeveer 30 minuten buiten de koelkast rusten.
 5. Maak ondertussen de vulling. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de knoflook en verse tijm toe. Bak dit 1 à 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze 4 minuten mee. Roer het broodkruim er vervolgens door en breng het op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
 6. Als het pastadeeg een half uur heeft gerust, kneed je het nog eens goed door. Haal het door de pastamachine en maak er twee plakken van, gerold tot op de twee na laatste stand van je pasta-machine (bij ons is dat stand 3).
 7. Leg de ene plak op je met bloem bestoven werkvlak en schep er halve theelepels vulling in een rechte lijn op ongeveer 2 cm afstand op. Bestrijk het deeg rond de vulling licht met geklopt ei, zodat vierkante raviolivormen ontstaan.
 8. Leg de andere deeglap erop en druk, beginnend aan één uiteinde, het deeg rond de vulling licht op elkaar, waarbij je de ingesloten lucht eruit drukt en de vulling goed aan drukt. Snijd met een mes of pizzasnijder vierkantjes uit het deeg, zodat je je ravioli hebt.
 9. Breng in een grote pan water aan de kook en voeg de ravioli met een scheutje olijfolie extra vierge en een snufje zout toe. Warm ondertussen de saus op, onder af en toe roeren. Kook de ravioli tot ze boven komen drijven, tel tot 30 en haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken.
 10. Verdeel de gekookte pasta over twee borden, schenk de saus erover en bestrooi met de parmezaanse kaas en verse peterselie.

Het duurt dus even (ik ben er, ongeoefend dus, in totaal iets meer dan 2 uur mee bezig geweest) maar het is zó ontzettend leuk om te doen en we hebben er echt heerlijk van gegeten. Ik raad iedereen aan om eens in de zoveel tijd je pasta zelf te maken. Het is zó lekker en zó leuk om te doen! Veel kook- en eetplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *