Tajine Trien

September 26, 2007

Zoals ik eerder heb verteld en laten zien, ben ik gek op Tajines. Van de Tajine die ik van mijn oudste zus heb gehad, maak ik dankbaar gebruik. Afgelopen keer weer met een nieuw recept. En ik heb er ontzettend van gesmuld! Ik was wel benieuwd wat mijn tafelgenoot ervan zou vinden aangezien ik vooral degene ben die wel van zoetigheid in mijn maaltijd houd. Als ik bijvoorbeeld bij een Indiaas Restaurant eet (zoals Curry’s) kies ik al gauw een zoetige curry met kokos en rozijnen. Hij zou dat echter niet zo snel doen, dus ik vond het best spannend. Maar zie daar, het was een groot succes, ook voor hem!

Tajine Pruim

Dit is het recept, voor twee personen:

Lamstajine met gedroogde pruimen en hele amandelen

Ingrediënten:

 • 400 g lamslappen, in stukken
 • 200 g gedroogde pruimen
 • 70 g hele (garneer)amandelen
 • 2 el sesamzaadjes
 • 2 el suiker
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 ei
 • 1 tl kaneel
 • halve tl gemberpoeder
 • halve tl djinten
 • halve tl saffraan
 • 5 takjes verse peterselie, fijngehakt
 • 5 takjes verse koriander,fijngehakt
 • peper, zout
 • 2 el (zonnebloem)olie
 • 125 g couscous
 • 150 ml groentebouillon

Tajine Pruim met couscous

Bereiding:

 1. Warm de tajine op en doe er de olie in. Bak daar de lam in goudbruin en voeg de ui, knoflook, kaneel, gemberpoeder, saffraan, djinten en zout en peper toe.
 2. Doe er een glas water bij, zo kan het vlees lekker in de kruiden doorsudderen. Dek de tajine af met het deksel en laat dit anderhalf tot twee uur sudderen zodat het vlees lekker mals wordt. Voeg wat water bij als dat nodig is en roer het regelmatig om.
 3. Bak na anderhalf uur de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en doe datzelfde met de amandelen.
 4. Roer de gedroogde pruimen en de suiker door de tajine. Doe het ei in een pannetje met kokend water en kook het 6 minuten.
 5. Pel het ei en snij het in kwarten. Serveer deze straks bij de tajine. Giet de kokende bouillon over de couscous in een kom. Laat dit 2 minuten rusten en roer dit door.
 6. Als de saus is ingekookt, strooi dan de sesamzaadjes, amandelen, peterselie en koriander over de tajine. Verdeel het de tajine over twee borden en serveer de couscous erbij.

Reacties 8

 • Sana

  Voor mijn 80e wil ik óók een Tajine.
  Ik geef mijn vrienden nog minstens 56 verjaardagen om ‘m te geven 😉 .
  Ziet er zoooo lekker uit.

 • J&A

  Proficiat met je nieuwe site! Die is in ieder geval niet mislukt: warme kleuren en duidelijk van opzet. Dus wij “verhuizen” gewoon mee.
  Als je tijd hebt, wil je dan het recept van de broodsoep nog een keer plaatsen en anders schrijf ik het donderdag a.s. even over.

  veel liefs,
  J (van J&A)

 • Regina Auteur

  Sana, ik gun ‘m je van harte! Ik ben er zelf ook zo ontzettend blij mee!

  Gezellig dat jullie ook mee zijn verhuisd, J&A! Het zou maar saai zijn zonder jullie hier. Op verzoek volgt hier het recept voor de broodsoep:

  Ingrediënten:
  – 1 kg roma-tomaten
  – 2 rode pepers
  – 2 uien, fijngehakt
  – 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  – 2 sneden witbrood, ontkorst en in stukken gescheurd
  – 1 tl gemalen koriander
  – 2 tl gemalen komijn (djinten)
  – 1 liter kippenbouillon
  – olijfolie
  – 20 ml balsamico azijn
  – versgemalen peper en zout

  Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een bakblik met wat olie in en leg de tomaten en de peper erin. Bak deze 30 tot 45 minuten tot het vel geschroeid is. Zet daarna het bakblik weg om de tomaten en pepers af te laten koelen. Als ze wat af zijn gekoeld, pel je de tomaten, trek je het velletje van de pepers en ontpit je deze. Hak de tomaten grof en snijd de peper in reepjes.
  2. Verwarm flink wat olie in een pan en bak hierin de knoflook en de ui ongeveer in vijf minuten zacht. Voeg dan de komijn en koriander toe, roer dit door en bak nog eens 1 minuutje. Doe er vervolgens de tomaten, pepers en bouillon bij. Breng het aan de kook en laat het mengsel 30 minuten zachtjes doorkoken. Voeg daarna het brood, de balsamico azijn, zout en peper toe naar smaak en kook de soep nog eens 5 tot 10 minuutjes door.

  Dat was ‘m! Ik hoop dat het na al dat lange wachten niet tegen valt. 😉

  Heel erg veel liefs,
  Regina

 • J&A

  Lijkt me een apart en pittig soepje! Ik ga het volgende week eens uitproberen en geef in ieder geval de uitslag aan je door.
  Bedankt voor het plaatsen, hoor!

  veel liefs,
  J (van J&A)

 • J&A

  Nou, vanavond hebben we de broodsoep uitgeprobeerd!J vond het lekker, A vond het niet zo bijzonder, begon nl. een beetje hoog te praten (hi,hi). Teveel gepeperd, denk ik. Ik heb nog een restje staan voor morgen, dan kan Honeymaker hem nog eens keuren.

  veel liefs,
  J (van J&A)

 • Pingback: Het is vast mislukt...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *