Let’s go Italian!

September 14, 2007

Eindelijk weer eens een beetje tijd om te posten! Want koken gaat elke dag gewoon door, alleen dan dat posten… Studeren en internet gaan in het begin niet zo goed samen, heb ik gemerkt. Het gevolg is dat er nu een hele rits recepten volgt. Alles posten is niet te doen, maar hier komt een greep. Ik begin met een postje over Italiaans eten, ook wel: Zelf brood bakken:1 en Zelf Pasta maken:3! Allereerst het brood, de Focaccia:

Ingrediënten:
– 600 g meel
– zakje gedroogde gist
– 200 ml olijfolie + 6 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel suiker
– 3 theelepels fijn zout
– 250 ml lauw water
– 2 takjes verse salie, fijngehakt
– 2 takjes verse oregano, fijngehakt

focaccia.jpg

Bereiding:
1. Maak een bergje van meel op een met bloem bestoven oppervlak en verdeel het zout langs de randen. Giet het water in een ruimte kom. Voeg de gist en de suiker toe en roer tot je een egaal mengsel hebt; laat het 15-20 minuten staan. Giet dit gistmengsel samen met de olijf olie over het meel. Kneed het deeg met de hand gedurende 10 minuten en voeg indien nodig nog wat water toe. Het deeg moet heel soepel zijn.
2. Maak een bal van het deeg. Kerf er met de punt van een mes een kruis in en leg de deegbal in een ruime ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg in 1-2 uur tot dubbele omvang rijzen.
3. Klop met een vork de rest van de olie en 5 eetlepels lauw water door elkaar. Kneed het deeg nog eens 1 minuut, kneed er de verse kruiden doorheen, en verdeel het dan over een ingevette bakplaat door met je handen vanuit het midden naar de buitenkant te drukken. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en vul deze met de helft van het olijfmengsel. Laat het geheel 10 minuten rusten. Bak de focaccia 20 minuten in een oven van 240 graden. De bovenkant moet er goudbruin uitzien. Haal het brood uit de oven en giet de rest van het olijfmengsel eroverheen.

Toen wij dit brood aten, had ik er een broodsoep van tomaten en rode peper bij gemaakt. Erg lekker, maar ik heb er geen foto van en ik heb nog heel erg veel recepten te posten. Maar als je er benieuwd naar bent, wil ik het best posten; geef maar een gilletje. Ik vond deze post ook wel goed combineren met de derde keer dat ik pasta heb gemaakt, afgelopen dinsdag. Het is een recept van Jamie Oliver en gaat als volgt:

Tagliatelle met tomatensaus, spinazie en verkruimelde ricotta

Ingrediënten:
Voor de pasta:
– 250-300 gram bloem
– 3 eieren
– 2 eidooiers

Voor de saus:
– 1 grote teen knoflook
– een snuf chilipoeder
– olijfolie
– 2 blikjes hele gepelde tomaten á 400 gr
– rode-wijnazijn, naar smaak
– zout en zwarte peper uit de molen
– 300 gr verse spinazie, gewassen
– 250 gr ricotta, gekruid en verkruimeld
– olijfolie extra vierge

tagliatelle_jamie.jpg

Bereiding:
De pasta:
1. Zeef de bloem op je werkoppervlak. Maak er een breed kuiltje in en breek daar de eieren en eidooiers in. Roer met een vork de ei een beetje door het meel en ga vervolgens verder met je handen. Kneed dit totdat er een egale, soepele, gladde deegbol ontstaat. Leg deze een tijdje in een afgedekt schaaltje in de koelkast.
2. Kneed het nog eens goed door nadat je het uit de koeling haalt. Snijd het deeg daarna in 4 delen. Zet vervolgens je pasta machine op de breedste stand (bij ons is dat 7.) en haal er een deegbolletje doorheen. Herhaal dit steeds op een lagere stand, totdat je op stand 3 bent gekomen. Dan leg je het pastavel op een met bloem bestoven oppervlak en strooi je ook wat bloem waar het deeg zichzelf raakt, zodat het niet aan elkaar plakt. Herhaal dit tot je al het deeg door de pastamachine hebt gehaald.
3. Zet het opzetstuk voor tagliatelle op je pasta machine en haal de vellen er stuk voor stuk doorheen. De tagliatelle leg je op een met bloem bestoven oppervlak. Zorg dat de pasta niet aan elkaar gaat plakken, gebruik daarbij zoveel bloem als je nodig hebt.

De saus:
1. Bak de knoflook en de chilipoeder in een klein beetje olijfolie zacht. Doe de tomaten erbij en laat die op een laag vuur mee pruttelen. De tomaten moeten heel blijven tot ze tot een dikkige saus gekookt zijn. Maak ze stuk met een vork of lepel. Zet de pan van het vuur en breng de saus op smaak met een beetje rode-wijn azijn, zout, zwarte peper uit de molen en wat goede olijfolie.
2. Kook de tagliatelle in gezouten kokend water ‘al dente’. Stoom tegelijkertijd de spinazie in een vergiet boven de pasta. Giet de tagliatelle af en roer die door de tomatensaus. Serveer de tagliatelle met een ruime hoeveelheid spinazie erop en verdeel de ricotta erover. Maak het af met een paar druppels peperige olijfolie extra vierge.

Allebei erg lekker! Het brood viel bij ons wat zout uit – gelukkig zijn we niet vies van wat zout – maar lekkerder zou zijn om het met bovenstaande hoeveelheid te maken, vonden wij. Maar weer erg leuke gerechten om te maken: Have fun cooking!

Reacties 2

  • reginarosa

    Ik vergat erbij te zeggen dat ik bovenstaand recept voor 3 personen heb gemaakt. Daarbij vonden we de ricotta iets te machtig, dus iets minder daarvan is prima. Verder had ik Tagliatelle over, dus daar kan ook iets minder van. Ik wist het in het schrijven van de bereiding van de pasta alleen niet goed in te schatten. De saus ging wel mooi op.

  • Pingback: Het is vast mislukt...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *