Zo mals als een lammetje…

September 1, 2007

Helaas is het gerecht op de foto niet zo mooi uitgekomen; toen we het ‘in het echt’ op ons bordje hadden liggen, zag het er veel lekkerder uit. Ook toen we het vlees vanuit de braadslede opensneden, was het een plaatje. Maar soms lukt het foto-gedeelte nou eenmaal wat minder. Ik zet het er toch even op, voor de mensen die misschien niet weten hoe Lamsrack eruit ziet en er benieuwd naar zijn. Maar laat je niet misleiden door de foto; het was echt ontzettend lekker. Hieronder het recept, voor 2 personen.

Lamsrack met honing-muntjus en pittige broccoli met gebakken tijm-aardappels

Benodigdheden voor de Lamsrack:
– stuk lamsrack van 400 g
– 2 el zonnebloemolie
– versgemalen peper en zout
– stuk aluminiumfolie
– braadslede

Ingrediënten voor de pittige broccoli:
– 2 el zonnebloemolie
– 300 g broccoli, in roosjes
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 1 rode peper, fijngesneden
– sap van halve citroen
– versgemalen peper en zout

Ingrediënten voor de gebakken tijm-aardappels:
– 2 el zonnebloemolie
– 250 g aardappels, in grove stukken, ongeschild
– 2 el gedroogde tijm
– snufje zout

Ingrediënten voor de jus:
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 2 takjes munt, fijngesneden
– 50 ml witte wijn
– 50 ml runderbouillon
– 1,5 tl honing
– 1,5 tl koude boter
– versgemalen peper en zout

lamsrackjpg.jpg


Bereiding:

1. Aardappels in een pan met water en een snufje zout gaar koken en uit laten lekken. Bak de aardappels in de olie in een koekenpan en voeg aan het eind de tijm toe. De aardappels op een heel laag vuur warm houden.
2. Broccoli beetgaar koken in een pan met een laagje water en een snufje zout, laten uitlekken.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden (gasoven stand 6) In een koekenpan 2 el olie verhitten en lamsrack rondom bruinbakken. Sprenkel de olie met een lepel ook goed over de randen en langs de botjes, zodat datgedeelte ook mooi bruin wordt. Vlees in braadslede leggen en bestrooien met versgemalen peper en zout. Lamsrack in oven in 10 minuten vanbinnen rosé braden.
4. Intussen in het bakvet fijngesneden teentje knoflook 30 seconden bakken. Bouillon, wijn en honing toevoegen en op hoog vuur tot de helft laten inkoken. Boter en munt door jus roeren. Jus op smaak brengen met versgemalen peper en zout.
5. Vlees uit oven nemen en in aluminiumfolie verpakt ongeveer 5 minuten laten rusten, dan blijven de smaken goed behouden en het vlees blijft er mooi mals door.
6. Intussen in een hapjespan 2 el olie en knoflook met rode peper 30 seconden zachtjes bakken. Broccoli toevoegen en nog 3 tot 4 minuten roerbakken tot de broccoli warm is. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
7. Vlees langs de botjes los snijden en over twee warme borden verdelen. Jus erover schenken en serveren met de broccoli en aardappels.

Ik vond het dus ontzettend lekker. Vooral ook het zoete van de jus en lam met het pittige van de broccoli bleek een heerlijke combinatie. Eetze!

Reacties 2

  • Angie

    In de opleiding Voeding & Dietetiek zit een speciale afstudeerrichting gespecialiseerd in het namaken van voedsel zodat het gefotografeerd kan worden (voor reclames en kookboeken e.d.), omdat het echte voedsel er vaak niet zo goed uitziet op de foto of film 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *