Vis op z’n Marokkaans

August 29, 2007

Een lekker visje, maar wat anders dan we gewend zijn. Gisteravond heb ik het volgende recept mogen kokkerellen: Gemarineerde visspiesjes met chermoula en Saffraanrijst. We hebben er heerlijk van gegeten; het was grotendeels op! Dit mag ik nog wel eens een keer maken, geloof ik. Het was ook een erg leuk gerecht om te bereiden. En de Pangasiusfilet is deze week in de bonus bij de Appie! Eet smakelijk!

visspiesjesjpg.jpg

Voor 3 personen:
Ingrediënten:
– ca. 500 g filet van witvis; ik heb gekozen voor Pangasiusfilet maar soorten zoals kabeljauw, heek of schelvis kan ook prima
– 1 kleine ui
– 1 teentje knoflook
– 1 tl paprikapoeder
– halve tl komijn
– 3 el olijfolie
– sap van halve citroen
– versgemalen zout en peper

Voor de Chermoula:
(ook lekker voor door de rijst of als frisse ‘salsa’ bij andere gerechten)
– halve tl gemalen koriander
– 2 tl komijn
– 1tl paprikapoeder
– 3 teentjes knoflook, fijngesneden
– 80 ml olijfolie
– 60 ml citroensap
– 25 g peterselie, fijngehakt
– 15 g verse koriander, fijngehakt
– 1 rode ui, fijngesneden

Voor de Saffraanrijst:
– iets meer dan een mok basmatirijst
– snufje saffraan
– zout

Bereiding:
1. Snijd de vis in blokjes van ongeveer 2 cm en doe ze in een glazen of stenen schotel (als het maar geen metaal is.) Rasp de ui in een kom en rasp daarna de knoflook erbij. Voeg de specerijen, de olie, het citroensap en zout en peper toe. Meng goed en schep het over de vis. Schep het goed door zodat heel de vis bedekt is met de marinade. Dek de schaal af en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast. Hoe langer de marinade heeft gestaan, hoe meer de smaken zijn ingetrokken in de vis. De houten spiesjes (bijvoorbeeld saté-stokjes) moeten minstens 20 minuten geweekt worden.
2. Zet een ruime pan met water op en breng die aan de kook. Voeg de rijst toe met zout naar smaak. Voeg niet snel daarna de saffraan toe: roer een snufje tussen wijsvinger en duim door de rijst. Giet de rijst af zodra hij gaar is (na ongeveer tien minuten.)
3. Bereid ondertussen de chermoula: verhit de gemalen koriander, komijn en paprikapoeder ongeveer 30 seconden in een pan tot de aroma’s vrijkomen. Meng dit met de knoflook, de olie en het citroensap tot een dik mengsel. Voeg de peterselie, de koriander en de rode ui toe en zit dit, van het vuur af, opzij.
4. Prik de blokjes vis op ongeveer 8 spiesjes. Gril ze op de grilpan tot dat ze gaar zijn. (Niet zo lang, ongeveer 2,5 minuut aan weerszijden) Serveer de spiesen op een bedje van saffraanrijst en besprenken de vis met de chermoula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *