Zelf Pasta maken: 1

August 25, 2007

Italiaanse weken, en wij doen lekker mee! Vanavond heb ik zelf Gnocchi gemaakt. Ontzettend leuk om te doen en ik vond het resultaat afwachten wel érg spannend, omdat ik het nog nooit had gemaakt en het toch wel gedurfd leek met de Gorgonzolasaus, maar mijn vrees was onterecht: het was ontzettend lekker. De Gorgonzola was niet te sterk – waar ik bang voor was. De volgende keer mag er zelfs nog wat meer in. Wel een kleine waarschuwing: Ga ervanuit dat je wel eventjes bezig bent met de bereiding van dit gerecht, trek er in ieder geval een uurtje voor uit. Hier volgt het leuke recept, voor twee personen.

Ingrediënten:
– 250 g kruimige aardappels, schoongeboend
– halve eidooier
– vers gemalen peper, zout
– 75-100 g tarwebloem
– 75 ml slagroom
– 50 g Gorgonzola, verkruimeld
– rucola

gnocchijpg.jpg

Bereiding:
1. Kook de aardappels in de schil gaar (dit zorgt voor een vollere smaak), giet ze af en laat ze vijf minuten staan. Schil ze en stamp ze fijn terwijl ze nog warm zijn. Om er een egalere puree van te maken, kan je tijdens het stampen wat kookvocht van de aardappelen toevoegen. Roer de halve eidooier met wat zout door de puree en voeg zoveel bloem toe dat een samenhangende deegstructuur ontstaat, welke je kunt kneden.
2. Verdeel het deeg in vier porties. Rol elke portie uit met bebloemde handen op een met bloem bestoven werkvlak (bijvoorbeeld een houten snijplank) tot een rol van ongeveer 1 cm dikte. Snijd er stukjes van 2 cm van. Duw er met je vinger een holte in, terwijl je er met een vork aan de andere kant een ribbelpatroon in drukt. Leg de Gnocchi in één laag op een met bloem bestoven schaal, zodat je Gnocchi niet aan elkaar gaat plakken. Zorg tijdens het maken van de Gnocchi dat alles voldoende bestoven is met bloem, zodat het eveneens niet kan plakken op het werkvlak, de vork, je vingers, etc.
3. Verwarm de slagroom in een pannetje. Voeg de Gorgonzola toe en laat die op een laag vuur smelten. Roer regelmatig en breng op smaak met versgemalen peper. Breng intussen in een pan ruim water met zout aan de kook. Doe de Gnocchi voorzichtig in de pan en kook ze gaar in 2-3 minuten: Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de Gnocchi met een schuimspaan in een lage schaal, verdeel de Gorgonzolasaus erover en garneer met wat rucola en serveer er rucola bij om naar smaak nog toe te voegen.

Spannend om iets geheel nieuws te proberen, maar ontzettend leuk en ook lekker. Het logje heet bewust Zelf Pasta maken:1, omdat we sinds kort ook trotse eigenaars zijn van een pasta-machine, dus er is meer in aantocht! Verder kan je dit logje nog in de gaten houden voor wat dingetjes die ik tijdens de vakantie in Engeland heb gemaakt; dat volgt later nog. Veel kookplezier!

Reacties 4

 • Sana

  Hé wat grappig (of misschien juist heel logisch, gezien de AllerHande van vorige x?), dit recept staat ook op mijn to-cook-lijstje van komende week.

  Ben blij dat het bij jou goed is bevallen, nu durf ik het ook wel aan, haha.

  Thanks for sharing in ieder geval!

 • reginarosa

  Graag gedaan 🙂 Ik vond het zeker aan te raden. Ik hoorde van wel meer kanten dat het eigenlijk wel op het lijstje stond, maar dat het er misschien wel vanaf geschrapt zou worden omdat het een wat hogere drempel heeft. Daarom extra leuk om te maken! Laat je weten wat je ervan vond als je het hebt geprobeerd? Ik vind die Italiaanse weken van de Albert Heijn in ieder geval top!

 • Sana

  Haha, ik heb het geprobeerd maar moest halverwege opgeven omdat de aardappelpuree volledig in de keukenmachine was gedraaid. Foutje van mij, foutje van de machine? Geen idee. In ieder geval hield ik bijzonder weinig puree over en had ik ook geen aardappels meer om nieuwe te halen.

  Inmiddels was het 17.00 uur en had ik er genoeg van. Dus aten we soep met brood. Volgende week nog maar eens een poging en dan stamp ik de aardappels hoogstpersoonlijk met de hand tot puree 😉 . De saus heb ik maar ingevroren, dus die is al af. (En wel geslaagd, heb er ook wat pijnboompitjes aan toegevoegd.)

 • reginarosa

  Ik heb het inderdaad gewoon met de ‘hand’ gedaan. Ik wilde het eerst met een stamper doen, maar omdat het zo’n kleine hoeveelheid was, heb ik het gewoon met een vork gedaan. Door wat kookvocht toe te voegen, kan je zelfs met een vork een mooie puree krijgen.

  Dus volgende keer beter! Gaaf dat je het hebt geprobeerd, in ieder geval. Altijd spannend, zoiets nieuws.

  Goed dat je de saus hebt bewaard, zonde om het weg te doen. Je zou het eventueel ook met een ander pasta-gerecht kunnen combineren, als het niet meer van de Gnocchi komt. Veel kookplezier, in ieder geval!

  Veel liefs,
  Regina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *