Visfestijn

July 11, 2007

Vanavond hadden we een wel érg vers visje! Bij ons om de hoek zit een hele mooie vishandelaar waar er wel 150 vissoorten verkocht worden. Voor ons werd het vanavond een vers makreeltje! En wat ik al een hele tijd had willen doen, heb ik vanavond gedaan: de ingewanden van het visje er zelf uit gehaald. Ik voelde me een echte kok en was helemaal in mijn element. Van die ‘operatie’ hebben we zelfs ook foto-materiaal, maar tegen die beelden moet je wel kunnen, daarom zal ik het hier niet zomaar open en bloot (in your face!) plaatsen. Mocht je benieuwd zijn naar hoe de ingewanden van een makreel eruit zien nadat ik de vis onder handen heb genomen vóór de bereiding, dan zet ik hier wel een linkje neer met een foto en anders vraag je ernaar en mail ik de foto eventjes naar je toe. Hieronder het recept van vanavond en de wat ‘veiligere’ foto’s:

Makreel uit de oven, voor 2 personen:

makreel.jpg

Ingrediënten:
– 2 hele makrelen
– 1 citroen
– 4 verse takjes rozemarijn
– 2 teentjes knoflook, in plakjes
– 1 kleine rode ui, in dunne ringen
– 4 el appelsap

makreel-garnishjpg.jpg

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg elke (schoongemaakte) vis op een groot vierkant stuk aluminiumfolie. Breng de vis aan de binnenkant en buitenkant op smaak met zout en peper en maak kleine overdwarse inkepingen aan de bovenkant van de vis.
2. Snijd de citroen in plakjes en snijd elk plakje in tweeën. Steek de partjes citroen en takjes rozemarijn tussen de vis en verdeel er ook wat van in de kleine inkepingen. Steek de plakjes knoflook in de vissen. Verdeel de uienringen erover en giet over elke vis 2 eetlepels appelsap.
3. Vouw de folie losjes om de vissen en bak de pakketjes op het rooster in het midden van de oven in 25 minuten gaar.

Zoals hierboven te zien is, heb ik er verse worteltjes bij gekookt en hebben we er de aardappelsalade die beschreven staat in dit recept erbij gegeten. Ik heb ontzettend lekker gegeten en ik was ook wel weer trots op de kookervaring die ik vanavond weer heb opgedaan!

Reacties 5

 • J&A + P

  Het ziet er nogal een heftig bordje uit! Moet je zo’n visje niet gefileerd serveren?
  De 3 Bruijntjes in OG zijn wel benieuwd naar de heftige foto’s. Na het zien van Jamie met zijn wildzwijn denken wij dat we er wel tegen zullen kunnen. Trouwens knap dat je dit (onprettige?!) schoonmaakkarwei zelf hebt uitgevoerd. Marc stond erbij en keek er naar waarschijnlijk?!
  Jullie vaste stamgast had dit gerecht ook wel willen proberen. Hij moest het vanavond doen met de lekkere tomatencrumble die jullie ook al eens klaar hebben gemaakt.

  Liefs, J&A en P

 • Judith

  Ik moet iets bekennen. Ik heb in mijn leven alleen nog maar makreel uit blik op. Schandalig eigenlijk he. Ik zou dus niet weten hoe het alleen warm al proeft. Laat staan nog vers aan de graad. Ergens krijg ik er geen prettige gedachtes bij. Het is zo machtig, namelijk. Zo compact zeg maar. Maar sommigen zweren erbij, dus ik moet er dan snel toch maar eens aan gaan geloven. Is het een dure vissoort eigenlijk?
  Ik heb laatst Pangafilet bij de bisboer gekocht. Verse he! Nou, ik kan je zeggen. Verrukkelijk! Vooral omdat ik hem stiekem door de visboer al had laten marineren. En dat had hij erg goed gedaan, moet ik zeggen.
  Oh, en dan over die ingewanden. Ooit heeft Aart(vriend van mijn moeder) dat voor mijn moeders en mijn ogen staan doen. Met Rode Poon weliswaar, maar toch…ik ken de echte beelden dus al. Voor mij geen probleem, al zal ik je niet vragen om deze toe te sturen of te linken ofzo, want als het niet hoeft, dan liever niet! Mijn moeder ging trouwens bijna over haar nek, geloof ik. Nadat die Poon een uur de oven in geweest was en ze op haar bordje lagen, moest ze volgens mij even wat overwinnen. Maar gelukkig was ze na het proeven ervan al snel weer om.

  Liefs Judith

 • reginarosa

  Hey J&A + P!

  Makreel hoef je niet te fileren om het te kunnen serveren, je kan het zo van de graat eten. Makreelfilet is natuurlijk ook erg lekker, vooral gerookt, maar deze vis hebben we anders bereid.
  Inmiddels heb ik jullie de foto van de bewerkte Makreel doorgestuurd; ik ben benieuwd!
  Ik vond het niet onprettig om te doen, maar heel interessant en ik voelde me dus echt een kok die bezig was met eerlijke producten. Verser kon gewoon niet. Maar toch voel ik me stiekem wel stoer hoor. Marc was tijdens het schoonmaken bezig met de overige voorbereidingen met de rode ui, citroen, aardappels en peterselie, dat moet ook gebeuren! We stonden dus tegelijk te ‘preppen’.

  Wat superleuk dat jullie de Crumble weer hebben gemaakt! Smaakte hij weer? Ik vond het een leuk en lekker recept toen; ik denk dat ik het best weer eens een keer zou willen maken, bijvoorbeeld als er gasten komen die vegetariër zijn.

  Hey die Judith,

  Leuke reactie! Ik had hiervoor alleen gerookte makreel op en uit een salade en inderdaad uit blik, voor op brood. Allemaal bewerkt dus. Dit was ook de eerste keer vers en uit de oven. Ik vond dit gerecht helemaal niet machtig, maar dat is misschien ook maar smaak. Makreel smaakt bijvoorbeeld wel ‘vissiger’ dan forel, dat vond Marc ook. Maar ik vind dat juist wel lekker. Je moet er wel van houden, misschien. Ik lik mijn vingers er in ieder geval bij af. Het was helemaal niet duur. Wij hadden er dus 2 vers, de grootte kan je wel aan de foto’s zien en hoe duur het was…? 2 euro maar! Gewoon bij ons om de hoek bij een geweldige vishandel. Dit kunnen we dus echt wel vaker doen!

  Pangafilet vind ik ook heel lekker. Witvis vind ik eigenlijk altijd wel een succes. Dit visje smaakt wel heel anders dan makreel en de textuur is ook heel anders, maar ik vind dat ook heel lekker. En zo uit de marinade klinkt het ook hartstikke lekker, Judith!

  En haha, leuk verhaal van je moeder en Aart. Hij kookt ook heel graag he? Ik vind het leuk zulke verhalen te lezen. Bedankt voor je reactie! Ik heb trouwens nog nooit Rode Poon op, moet ik me nu niet schamen? 😉

  Voor alle vier veel liefs gewenst!

 • judith

  Schamen? Waarom? Hoe kun je nu alle gerechten op deze wereld al een keer hebben geproeft? Dat zou een godswonder zijn, toch? ZO heb ik nog nooit verse makreel op, maar ik ga het echt binnen nu en een maand verorberen, hoor. Dat spreek ik met mezelf af. Maar niet met mijn ma erbij, want die is niet zo van “visserige”vis. Zalm staat ook niet op haar verlanglijstje namelijk.

  Oh ja, binnenkort ga ik ook eens Dorade proberen. Dat wil ik ook al zo lang proeven. Lijkt me superlekker, namelijk.

  Liefs Judith

 • reginarosa

  Ik heb in Barcelona Dorade gegeten en ik vond het verrukkelijk. Zo van de graad. Ik at het daar met schijfjes aardappel uit de oven en knoflook mayonaise. Erg lekker! Ik ben benieuwd hoe jouw ervaringen ermee zijn, als je het wil laten weten, graag! Ook wat betreft de makreel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *