Feestelijk Diner!

June 26, 2007

Afgelopen zondag hebben we weer voor een wat groter gezelschap mogen koken, want het was feest! Hieronder kan je lezen en zien wat Marc en ik samen hebben gemaakt. Marc had wederom het vlees voor zijn rekening genomen en ik de salade. De heerlijke gebakken aardappels die je onderaan op de foto ziet, zijn ook van Marc. Lees, en als je het wat vindt: kook en eet smakelijk!

Ossenhaas met citrussalade, voor 6 personen:

Ingrediënten:
– 1 zakje pijnboompitten (55 g)
– 3 rode uien, in dunne ringetjes
– 1,5 citroen, uitgeperst
– 4 sinaasappels
– 3 grapefruits
– olie
– bakboter
– 400 g verse spinazie
– 4 uien, geschild en in grove stukken
– 1 bakje kastanjechampignons (250 g), in grove stukken
– 6 stukken ossenhaas
– 125 ml creme fraiche
– 4 el brandy
– 3 el verse peterselie, fijn gehakt

citrussalade.jpg

Bereiding:
1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en laat ze afkoelen. Marineer de rode uienringen in het sap van 1 citroen. Schil 3 sinaasappels en de grapefruits zodat al het wit eraf is. Pers de overgebleven sinaasappel uit en houd het sap achter. Snijd met een scherp mes de witte vliesjes tussen het vruchtvlees uit de partjes van de 3 sinaasappels en grapefruits. Klop van de sinaasappelsap, sap van halve citroen en 4 eetlepels olie een dressing, breng op smaak met peper en zout. Schep de dressing om met de spinazie. Verdeel de rode ui, de partjes sinaasappel en grapefruit en de pijnboompitten erover.
2. Verhit in een grote koekenpan ongeveer 50 g boter en bak de gewone uien op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de champignons toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Schep de uien en de champignons met een schuimspaan uit de pan. Haal de ossenhaas door het achtergebleven braadvet, zodat ze bruin kleuren. Leg ze op een stuk aluminiumfolie en zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat het vlees even rusten.
3. Roer de creme fraiche en de brandy door het resterende bakvet. Kook deze saus even door. Schep nu de uien en champignons door de saus en laat goed doorwarmen. Breng op zout met peper en zout en bestrooi met verse peterselie. Serveer het vlees met de saus en de salade apart. Het gaat dus prima samen met gebakken aardappels, zoals altijd bij ons: in de schil.

ossenhaas.jpg

Reacties 1

  • J&A

    En dat het feestelijk was, daar kunnen we over meepraten!
    Naast de andere leuke kadootjes voor de jarige job, was dit feestdiner op zich ook al een zeer lekkere en makkelijke traktaktie!
    De salade zouden we zelf in eerste instantie nooit kiezen maar deze bleek verrassend fruitig en fris te zijn en paste perfect bij de heerlijke ossehaas. Nogmaals dank aan de 2 perfecte koks die het op hun gemakje, zonder enige zichtbare stress, op tafel kregen.

    Liefs, J&A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *